Timo Parvela yra vienas iš labiausiai gerbiamų Suomijos vaikų ir jaunimo rašytojų. Jo knygos išverstos į 18 užsienio kalbų, ypač didelio populiarumo susilaukė Vokietijoje ir Norvegijoje. Rašytojas apdovanotas pačiais aukščiaisiais įvertinimais už vaikų literatūrą Suomijoje: 2006 m. „Finlandia Junior“ prizu, o 2007 m. – „Topelius“ prizu, jis yra įtrauktas į IBBY garbės sąrašą. Pagal rašytojo knygas noriai statomi spektakliai, sukurtas ir filmas. Parvelos kūriniai jau dabar pelnytai vadinami klasika.
Lietuvoje pirmasis rašytojo vertimas pasirodė lapkričio pradžioje. Tai – bestseleriu tapusios serijos apie pradinukę Elę pirmoji dalis „Elė ir draugai“. Jos sėkmės priežastimis tiek skaitytojai, tiek literatūros kritikai įvardina du dalykus: humorą ir itin taikliai perteikiamą vaikų pasaulėžiūrą.
T. Parvela pats yra dirbęs mokytoju, todėl puikiai pažįsta mažuosius nenuoramas ir žino, kad jie gali iškrėsti pačių netikėčiausių išdaigų. Autorius teigia, jog suaugusieji istorijas skaito, kad papildytų ir nuspalvintų kasdienybę. Tuo tarpu vaikams knygos reikalingos tam, kad taptų tam tikra gynybine siena nuo to, kas juos gąsdina. Anot T. Parvelos, būtent čia didžiausia atsakomybė tenka suaugusiesiems, kurių pareiga – rūpintis, kad vaikai turėtų iš ko statyti šią gynybinę tvirtovę, t. y. kad skaitytų.

Knygos apie Elę Suomijoje yra įtrauktos į privalomosios literatūros sąrašus. Puikiai perteikiamas vaikiškas požiūris ir didelė humoro dozė lėmė neįtikėtiną serijos sėkmę ne tik gimtojoje šalyje, bet ir kitur. Elės kasdienis gyvenimas mokykloje virte verda: kartu su klasės draugais ji leidžiasi į mažus nuotykius, sprendžia didžiules paslaptis ir vis pridaro rūpesčių kantriajam klasės mokytojui. Nors pasakojama iš vaiko perspektyvos, tačiau istorijos pripildytos naujų, spalvingų niuansų, čia daug žodžių žaismo, absurdiškų situacijų. Visi iškylantys konfliktai išsprendžiami ir... dažnai tampa naujų linksmų nesusipratimų priežastimi.

Kaip viename interviu teigė pats autorius, įkvėpimo knygoms apie Elę jis sėmėsi iš tų laikų, kai pats buvo mokytoju. Knygą skaitantys suaugusieji prisimins mokyklos metus ir tikrai atpažins Elę, Patrį, Stampą ir kitų knygos „Elė ir draugai“ veikėjų atitikmenis savo klasėse. O vaikams istorijos ir situacijos bus itin aktualios ir atspindės tai, kuo jie gyvena dabar. T. Parvela nori ne tik prajuokinti, bet ir kalba apie draugiškumą bei skatina klasėje kurti tokius santykius, kad niekas nebūtų atskiriamas ir iš nieko nebūtų šaipomasi. Anot autoriaus, nors toks santykis ne visuomet įmanomas, tačiau verta kuo labiau stengtis.

Šiaurės šalys pasižymi itin giliomis vaikų literatūros tradicijomis. Skandinavų kūriniuose gražiai dera linksmi nuotykiai, aktualios temos ir skaitymo smagumas. Nenuostabu, jog daugeliui šiaurės rašytojų knygos lieka brangios visą gyvenimą. Tokie autoriai kaip Astrida Lindgren, Tuvė Janson, Josteinas Garderis ar Ulfas Starkas Lietuvoje išlieka tarp skaitomiausių ne vienerius metus. Knygą „Elė ir draugai“ išleidusios leidyklos „Nieko rimto“ nuomone, T. Parvela turi itin daug šansų atsistoti į vieną gretą su jais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)