Knygų apie Harį Poterį parduota daugiau kaip 450 mln. egzempliorių, gerbėjai labai entuziastingai laukia pirmojo J.K.Rowling darbo nuo 2007 metų, tad sėkmė juodajai komedijai "Nenumatyta vakansija" (The Casual Vacancy) jau garantuota.

Pagal išankstinius užsakymus, kaip pranešama, jau nupirkta daugiau nei milijonas naujosios knygos egzempliorių, o britų knygų pardavėjai tikisi, kad tai bus šių metų grožinės literatūros bestseleris.

"Tai vienas didžiausių 21-ojo amžiaus leidimų", - AFP sakė žurnalo "The Bookseller" redaktorius Philipas Stone'as.

"Manau, jog 99,9 proc. mūsų (šiame sektoriuje) prognozuoja, kad ji iškils tiesiai į pirmąją vietą", - sakė jis.

Ir kaip pirmoji pasaulyje rašytoja milijardierė, 47 metų J.K.Rowling turi prabangą nesirūpinti dėl sąskaitų apmokėjimo, net jeigu jos pirmasis bandymas "suaugusiųjų" grožinės literatūros srityje kritikų bus supeiktas.

"Esu laisviausia rašytoja pasaulyje. Galiu daryti visa, kas tik, po galais, man patinka", - sakė ji britų laikraščiui "The Guardian".

"Jei visi sakys, "na, tai siaubingai blogai - keliauk atgal pas burtininkus", aš, aišku, nesidžiaugsiu. Bet gyvensiu", - prisipažino ji.

J.K.Rowling leidėjai "Little, Brown" paskelbė kai kurias siužeto detales, o dar kelias detales pateikė grupelė žurnalistų, gavusių privilegiją iš anksto pavartyti naująją knygą. Naujieną gaubiantis slaptumas primena patį "potermanijos" įkarštį.

Knygos veiksmas vyksta išgalvotame Pagfordo kaime Anglijos pietvakariuose, o pasakojimas prasideda vietos parapijos tarybos nario mirtimi.

Vidurinei klasei priklausantys kaimo gyventojai netrukus pradeda sąmokslus ir intrigas, kad į laisvą vietą taryboje pakliūtų žmogus, palankiai nusiteikęs dėl jų noro nusikratyti atsakomybę Fildsui - skurdžių būstų rajonui.

"Mes esame nepaprastai snobiška visuomenė, - minėtam laikraščiui sakė J.K.Rowling. - Ir tai toks turtingas klodas. Vidurinioji klasė tokia juokinga".

Knyga, kurioje taip pat nagrinėjamos priklausomybės nuo heroino, prostitucijos, vienišų motinų ir paauglių aistros temos, radikaliai skiriasi nuo fantazijos septyniuose jos romanuose apie paauglių burtininkų kovą su blogio valdovu Voldemortu.

J.K.Rowling sako, kad jai knietėjo imtis labiau suaugusiesiems skirtų temų.

"Yra tam tikrų dalykų, kurių tiesiog nedarai fantastinėje literatūroje, - sakė ji žurnalui "The New Yorker". - Sekso šalia vienaragių nedarai. Tai - geležinė taisyklė. Tai (būtų) neskoninga".

Šiandien J.K.Rowling yra žavi šviesiaplaukė su rūmus primenančiais namais Edinburge ir Londone. "The Sunday Times" turtuolių sąrašas rodo, kad jos turtas vertas 560 mln. svarų (703 mln. eurų), o verslo imperija apima aštuonis filmus blokbasterius, pramogų parkus, žaislus ir kompiuterinius žaidimus.

Tačiau 10-ojo dešimtmečio pradžioje ji kovojo su depresija ir gyveno iš valstybės pašalpų, viena augino dukrą ir Edinburgo kavinėse rašė pirmąją knygą apie Harį Poterį.

Jos skurdo ir vienišos motinos patirtis po trumpai tetrukusios pragaištingos santuokos su portugalų žurnalistu buvo vienas veiksnių, padariusių įtaką "Nenumatytos vakansijos" siužetui.

Knygą iš dalies įkvėpė ir jos jaunystė, praleista į Pagfordą panašiuose kaimuose.

"Tai man labai gyvai priminė, ką reiškia būti paaugliu ... Tai nebuvo ypač laimingas mano gyvenimo etapas", - sakė J.K.Rowling "The Guardian".

Kai rašytojai buvo 15, jos motinai buvo diagnozuota išsėtinė sklerozė. Santykiai su tėvu buvo komplikuoti - jiedu vienas su kitu nesikalbėjo maždaug devynerius metus.

Šiandien ji gali pačiomis komfortiškiausiomis sąlygomis auginti tris savo vaikus - dar dviejų ji susilaukė su antruoju vyru Neilu Murray (Nilu Miurėjumi), gydytoju, už kurio ištekėjo 2001 metais.

Tačiau J.K.Rowling tvirtina, kad su pinigais ir šlove jos problemos veikiau pasikeitė, o ne visai išnyko.

"Esu tokia dėkinga už tai, kas nutiko, tad to jokiu būdu nereikia vertinti kaip inkštimo, bet tokio spaudimo nesitiki", - sakė ji "The Guardian".

Praėjusį lapkritį duodama parodymus tyrimui dėl spaudos etikos ji griežtai kritikavo britų spaudą už jos vaikų privatumo pažeidimus.

J.K.Rowling šiuo metu rašo dar dvi knygas mažiems vaikams.

Ko ji imsis po to, gali priklausyti ir nuo tiesiog transporto priemonės, kuria ji sugalvos pakeliauti, nes Haris Poteris buvo sugalvotas traukinyje, o "Nenumatytos vakansijos" idėja kilo jai skrendant lėktuvu.

"Akivaizdu, jog man reikia būti kažkokioje transporto priemonėje, kad ateitų kokia nors padori mintis", - yra sakiusi rašytoja.