„Šilko kelio“ festivalis – didelė meninė ir ekonominė iniciatyva, kuria bandoma atverti duris pasauliui pristatant Kinijos kultūrą ir kviečiant Vakarų pasaulio atlikėjus.

Per tris savaites Šenženio koncertų salėje ir teatre pasirodė dvylika kolektyvų, iš viso apie 700 atlikėjų iš dvidešimties šalių. Tarp jų – Vienos filharmonijos orkestras, diriguojamas Philipo Jourdano, Honkongo Kinijos simfoninis orkestras, Borodino kvartetas, kinų tradicinės muzikos orkestrai.

Lietuvos kamerinio orkestro gastrolės Kinijoje

Beje, keliomis dienomis anksčiau čia solo pasirodymą surengė ir Lietuvos nacionalinės filharmonijos 76-ąjį sezoną užbaigsiantis prancūzų arfininkas Xavieras de Maistre'as.

Šenženyje LKO buvo pristatytas kaip vienas geriausių kamerinių kolektyvų. Balandžio 15 ir 16 dienomis lietuviai Šenženio koncertų salėje atliko kinų kompozitorių Xiaogang Ye ir Li SS kūrinių premjeras. Tai istorinis įvykis, nes LKO ėmėsi kinų kūrėjų partitūrų pirmą kartą.

Xiaogang Ye yra vienas įtakingiausių Kinijos kompozitorių, šio festivalio meno vadovas. Jis taip pat rengia šiuolaikinės muzikos festivalį Pekine.

„Kūrinys „Minšano kalno tyla“ skirtas 2008-ųjų žemės drebėjimo aukoms atminti. Kadaise tankiai apgyvendintas kalnas staiga ištuštėjo. Tai jaudinantis kūrinys, jį taip interpretavo ir Lietuvos kamerinio orkestro muzikantai“, – komentavo Lietuvos bičiulis, muzikologas ir smuikininkas Sam Su.

Lietuvos kamerinio orkestro gastrolės Kinijoje

Programoje taip pat skambėjo lietuviška muzika – Algirdo Martinaičio „Rojaus (Edeno) paukščiai“, Jono Tamulionio „Toccata diavolesca“, Broniaus Kutavičiaus „Dzūkiškos variacijos“ bei kompozitorių Giuseppe’s Tartini, Niccolo Paganini, Piotro Čaikovskio kūriniai.

Solo smuiku griežė sensacingos technikos virtuozas Romanas Kim. Atlikdamas savo kūrinį „Il Brindisi“ pagal G. Verdi operą „Traviata“, solistas grojo ir dantimis.

Lietuvos kamerinio orkestro gastrolės Kinijoje

Pasak organizatorių, LKO koncertai patenka į lankomiausių šio festivalio renginių trejetuką, kartu su arfininku X. de Maistre'u ir pasaulyje pripažintu pučiamųjų kvintetu „Canadian Brass“.

Vienas festivalio rengėjų Sam Su – Lietuvos muzikinės kultūros gerbėjas. Vien pernai jis lankėsi Lietuvoje tris kartus ir stebėjo Lietuvos kamerinio orkestro pasirodymą 20-ajame Vilniaus festivalyje.

Lietuvos kamerinio orkestro gastrolės Kinijoje

„Koncertuose girdėjome tris akcentus. Pirmas – lietuvių kompozitorių kūriniai, antras – Kinijos kompozitorių premjeros ir trečias – mainai, kuriuose bendradarbiauja Vilnius ir Šenženis. Pasirodymais itin domisi žiniasklaida, vadinasi, LKO koncertai deramai įvertinti.

Festivalis turi didelių planų ir garantuotą finansavimą, o miesto valdžia supranta, kad ekonominė sėkmė prasideda nuo kultūros“, – sakė Sam Su.

Šių gastrolių idėja gimė prieš metus, o spalį pasirašyta bendradarbiavimo sutartis su Šenženio municipaliteto ir festivalio atstovais. Nuo 2013 m. Lietuvos kamerinis orkestras jau lankėsi Pekine, Šiamene, Makao, Siane, Džongšane. Kitų metų spalį Lietuvos kamerinio orkestro muzikantų laukia penktos gastrolės šioje šalyje.

Balandžio 21 d. Lietuvos kamerinis orkestras dalyvaus Džengdžou vyksiančiame Geltonosios upės muzikos festivalyje. Čia drauge su šio miesto simfoniniu orkestru ir dirigentu Timothy Su vilniečiai atliks Ludwigo van Beethoveno Septintąją simfoniją.


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)