Renginio organizatorių duomenimis, šiemet mugėje prekiaus 200 amatininkų daugiau, nei praėjusiais metais – per keturias dienas leidimus išsipirko 1200 asmenų. Dauguma lietuvių, tačiau, kaip ir ankstesniais metais, atvyks ir latvių, lenkų, baltarusių, estų, britų, skandinavų.

Atvyks Airijos ir Anglijos lietuviai

Renginio prekybinę dalį kuruojančios bendrovės „Concept events&media“ generalinio direktoriaus Tado Rimdžiaus teigimu, prekiauti mugėje ruošiasi ir Didžiojoje Britanijoje, Airijoje gyvenantys lietuviai, kurie leidimus užsisakė telefonu ir sakė, jog specialiai dėl Kaziuko atvyks į tėvynę.

„Prekybos vietų kainos tokios pat kaip pernai – 6 kvadratinių metrų plotas 3 dienoms kainuoja 270 litų. Su nuolaida, kuri taikoma neįgaliesiems ir meno mokyklų studentams bei moksleiviams, toks pat plotas visoms mugės dienoms kainuos 90 litų“, – antradienį tradiciniame Vilniaus savivaldybės spaudos pusvalandyje sakė T. Rimdžius.

Pasak savivaldybės vicemero Gintauto Babravičiaus, Kaziuko mugę drąsiai galima vadinti krizės pabaiga. Skirtingai nei praėjusiais metais, prekybininkai šurmuliuos ne dalyje Gedimino prospekto, o visame – iki pat Seimo rūmų. Meno mokyklų mokiniai ir studentai įsikurs Lukiškių aikštėje.

T. Rimdžius atkreipė dėmesį, kad šiemet neįgaliesiems skirtos pačios geriausios prekybos vietos. 150 užsiregistravusių neįgalių amatininkų savo dirbinius galės pardavinėti Šventaragio ir B. Radvilaitės gatvėse.

Jauniausiai dalyvei – 13, vyriausiai 84 metai

Jauniausia iki šiol užsiregistravusi Kaziuko mugės dalyvė – 13 metų, vyriausia – 84 metų moteris.

Norintys prekiauti, galės vietas išsipirkti ir mugės dienomis. Leidimai bus išduodami Kudirkos aikštėje, Kaziuko mugės informaciniame centre.

Daugiau „maitintojų“

Organizatoriai atkreipia dėmesį, jog šiemet laukiama ne tik gausesnio būrio prekybininkų, bet ir daugiau „maitintojų“.

„Pernai mugėje buvo 6 maitinimo taškai, šiemet bus 11. Gavome apie 20 paraiškų, tačiau, kad Kaziukas nevirstų valgymo švente, atrinkome 11“, – sakė „Concept events & media“ vadovas.

Mugę prižiūrės apie 30 koordinatorių ir savanorių – studentų, praktikantų, kurie nori pamatyti mugę iš vidaus.

Karaliaus dzūkai

Etninės kultūros centras Kaziuko mugei rengia specialią kultūrinę programą, kurios akcentu taps Dzūkų dienos. „Pirmi iš regionų dzūkai bus ne todėl, kad arčiausiai Vilniaus, o todėl, kad taip lėmė burtai“, – sakė G. Babravičius.

Oficialus mugės atidarymas rengiamas kovo 5 dieną, penktadienį, 11 valandą prie Nacionalinio dramos teatro. Kiek vėliau Lukiškių aikštėje Lietuvos ir užsienio jaunimas pakvies į alternatyviųjį Kaziuką – mokys ir mokysis tradicinių skirtingų šalių papročių, pardavinės orginalius dirbinius.

Šeštadienio vidurdienį iš Nepriklausomybės aikštės i Rotušės aikštę pajudės Karnavalinė mugės eisenae, prie Nacionalinio dramos teatro pasirodys Vilniaus krašto lėlių teatras „Atvažiavo meška“.

Merai vaišins grybiene

13 valandą Rotušės aikštėje rengiamą „Dzūkų dienų“ atidarymą papuoš Alytaus, Varėnos ir Lazdijų mėgėjiškų meno kolektyvų pasirodymai. Dzūkijos merai vilniečius ir mugės dalyvius vaišins tradicine grybiene. 17 valandą ekrane bus demonstruojama filmo „Kaziuko mugė 2009“ premjera.

Sekmadienį Rotušes aikštėje skambės Druskininkų, Birštono ir Elektrėnų mėgėjų meno kolektyvų pasirodymai. Per mugės uždarymą, kaip ir kasmet, šventės organizatoriai apdovanos geriausius Kaziuko amatininkus.

Kaziuko mugės Vilniuje šurmuliuoja daugiau nei 400 metų ir yra kilusios iš šventajam karalaičiui Kazimierui pagerbti skirtų procesijų, kurių ištakos siekia 1604-uosius metus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją