Spektaklis pagal Biljanos Srbljanovič pjesę „Skėriai“ įkūnija posovietinės tikrovės atvaizdą postsovietinių šalių menininkų kūrybos priemonėmis. Režisierius kartu su kūrybine grupe siekia rasti šios autorės kūrybos reikšmę visos Rytų Europos kultūros, socialinio gyvenimo ir teatro kontekste.

Mes dažnai girdime kalbas apie šiuolaikinę dramaturgiją. „Skėriai“ – puikiausias gyvas tos naujosios dramaturgijos pavyzdys. Tik čia ta dramaturgija pateikiama ne niūrios fantazijos pavidalu, o kaip labai tikslus kasdienybės atspaudas.

Gyvenimiška pjesė apie kelių kartų konfliktus šeimoje. Vyresnioji karta postringauja apie ateitį, o jų vaikai apie tai kaip jie sulauks senatvės nuolat baimindamiesi mirties. Jų monologus ir dialogus vienija nesugebėjimas mylėti ir suprasti artimą.

„Skėriai“ – lyg nūdienos veidrodis parodantis šiandieniniam žmogui nesvetimas nuodėmes, kurias per kasdieninę rutiną pamirštame išpirkti bei veikiausiai net nepastebime savų paklydimų. Dramoje įžvelgiami Biblijiniai perspėjimai.

Egiptas įspėjamas apie skėrių antplūdį, kuris suniokos žemę, jei Dievo tauta nebus paleista iš vergijos. Šiandien pačia pavojingiausia kategorija tampa žmonės, kurie naikina vieni kitus. Režisierius su kūrybine grupe į visą tai žvelgia su humoru bei ironija. Taip rimti dalykai pateikiami per juoko prizmę spektaklį paverčia tragikomedija.


Biljanos Srlbjanovič pjesė “Skėriai” įvertinta vienu iškiliausiu Europos teatriniu apdovanojimu “Naujoji Teatro Realybė” (The New Theatrical Realities Award).

Spektaklyje vaidina: Gintarė Ciegytė, Vilija Grigaitytė, Gabija Gurskaitė, Antanas Kurklietis, Liubomiras Laucevičius, Neringa Nekrašiūtė, Inesa Paliulytė, Augustinas Rakauskas, Daiva Rudokaitė, Dainius Svobonas, Milė Šablauskaitė, Sigitas Šidlauskas, Vilhelmas Vaičekauskas, Petras Venslovas.

Pjesę vertė Rolandas Atkočiūnas. Spektaklyje skamba režisieriaus parinkta Gorano Bregovičiaus muzika, vizualumu rūpinasi dailininkė Vilma Dabkienė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją