Kauniečiai bus kviečiami susipažinti su projektu, įsitraukti į kūrybines dirbtuvėles, dalyvauti diskusijose su žinomais Lietuvoje architektais ir išlydėti pirmąją projekto komandą į kūrybines dirbtuves Griškabūdyje.

Lietuvos kultūros tarybos remiamo projekto „Keliaujančios architektūros dirbtuvės: Kvadratu“ (KAD) atidaryme miesto gyventojai galės ne tik sudalyvauti kėdučių gaminimo dirbtuvėse ar interaktyviame užsiėmime „Miesto žaidimas“, bet ir klausytis architektų Rolando Paleko ir Lino Tuleikio, menininkės Evelinos Šimkutės ir sociologės Dalios Čiupalaitės diskusijos.

Apie projektą kalbės matyti veidai

Pripažintų Lietuvos architektų diskusija bus skirta ir Kauno, ir mažųjų Lietuvos miestelių viešųjų erdvių pažinimui bei supratimui.

„Keliaujančių dirbtuvių formatas yra geras jau vien tuo, kad į geografinius kultūros pakraščius atneša geros kokybės „kultūrinius žaidimus“, žadinančius suprasti kūrybines bendruomenės galias. Tai tas gerasis įvykių eksportas, galintis įkvėpti mažų miestelių žmones nesijausti mažais“, – pasakojo architektas L. Tuleikis.

"Keliaujančios architektūros dirbtuvės: Kvadratu"

Architektas esmine šio projekto savybe laiko provincialumo laužymą, nešant žinią, kad kiekvienas žmogus gali būti didis kūrėjas ir tiki, jog šis projektas gali leisti žmonėms patikėti, kad jie yra pajėgūs kurti savo aplinką.

Su projektu gerai susipažinęs ir KAD iniciatyvose ne kartą dalyvavęs architektas R. Palekas sutiko, jog projekto žinutė yra nukreipta į mūsų aplinką, kurią kokybiškai pakeisti, anot architekto, galime patys.

„Tai svarbus projektas, nes daugiau kaip 90% mus supančios aplinkos yra kuriama ne architektų rankomis. Mūsų pareiga – dalintis kokybiškos aplinkos kūrimo patirtimi, reikia tik fantazijos ir šiek tiek drąsos sulaužyti „taisyklę“, – pasakojo architektas R. Palekas.

Keliaujančių dirbtuvių startas – Kaune

„Manome, kad didžiųjų miestų gyventojai per mažai gauna pozityvios informacijos apie procesus, vykstančius šalies regionuose. Dėl šio priežasties pasirinkome projekto startą daryti pačioje Kauno širdyje, taip atkreipdami visuomenės dėmesį į mažuosius šalies miestelius“, – pasakojo projekto kuratorius Justinas Kalinauskas.

Projekto kuratoriaus teigimu, labai didelė kauniečių dalis turi šaknų mažuosiuose miesteliuose arba kaimuose, kuriuose gyvena jų dėdės, tetos, močiutės, pusseserės ar pusbroliai su šeimomis.
„Lietuva nėra tik trys didieji miestai. Mažieji miesteliai yra svarbi, deja, dažnai užmiršta dalis, kurioje ryškiausiai matomi šalies savitumai“, – teigė J. Kalinauskas.

"Keliaujančios architektūros dirbtuvės: Kvadratu"

5 miesteliuose – 5 dienų kūrybinės dirbtuvės

Pagrindinė projekto veikla – kūrybinės dirbtuvės – bus įgyvendinamos rugpjūtį, moksleivių vasaros atostogų metu. Šiemet viso bus surengtos 5 kūrybinės dirbtuvės, o vienų dirbtuvių trukmė pailgės iki 5 dienų.

Architektai ir menininkai paskutinį vasaros mėnesį lankysis Griškabūdyje (rugpjūčio 1-5 d.), Antanave (rugpjūčio 7-11 d.), Kaltanėnuose (rugpjūčio 13-17 d.), Zibaluose (rugpjūčio 19-23 d.) ir Naujajame Obelyne (rugpjūčio 25-29 d.).

Visus miestelius aplankys skirtingos komandos, sudarytos ne tik iš architektų, bet ir tyrėjų, grafikos dizainerių, muzikos technologijų ir kitų krypčių menininkų. Visų komandų tikslas – kartu su miestelio gyventojais, o ypač vaikais ir jaunimu, sukurti architektūrinius, meninius objektus, kurie praturtintų miestelio viešąją erdvę.

"Keliaujančios architektūros dirbtuvės: Kvadratu"

Projektas kvadratu

Projektą organizuojantis VšĮ „Architektūros fondas“ šiais metais atnaujino programą – prailgino ne tik pačias kūrybines dirbtuves, bet ir paįvairino savo komandą įvairių sričių menininkais, suprojektavo transportuojamą kultūrinį inkubatorių, kuriame vakarais organizuos kultūrines programas miesteliuose.
„Žodis „Kvadratu“ nurodo išplėstą projekto skvarbą, ir komandos spektrą. Šiais metais, projekte dalyvausiančius architektus papildys su viešąja erdve dirbantys menininkai bei akademinio lauko tyrėjai, kurie projektui suteiks analitinių įžvalgų, padės Keliaujančioms dirbtuvėms dar giliau pažinti miestelius ir jų problematiką“, – pasakojo J. Kalinauskas.

Šiais metais rengiamas projekto atidarymas vyks seniausioje Kauno aikštėje ir truks visą šeštadienį, nuo 10 iki 21 valandos. Pirmoji architektų ir menininkų komanda, supažindinusi kauniečius su projektu, jau kitą dieną išvyks į pirmąsias šių metų kūrybines dirbtuves Griškabūdyje.

"Keliaujančios architektūros dirbtuvės: Kvadratu"

Atidarymo programa:

10 val. Keliaujančio Kultūros INKILO montavimas
12 val. Kėdučių gaminimo dirbtuvėse
13-15 val. „Miesto žaidimas“
16 val. Keliaujančių dirbtuvių pristatymas
18 val. Diskusija: architektai, menininkai ir tyrėjai apie viešąsias erdves ir šalies miestelius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)