Eženo Jonesko (Eugene Ionesco, 1909-1994) dramaturgija – neatsitiktinis reiškinys kamerinio teatro repertuare. Dar 1987 metais šio teatro scenoje buvo pastatyta „Pamoka“, 1991 m. „Karalius miršta“, o „Plikagalvė dainininkė“ – jau trečioji šio dramaturgo pjesė, sudominusi teatro trupę. Absurdo elementų nuolat buvo ir kituose šio teatro spektakliuose (T.Ruževičiaus „Skaičioji santuoka“, K.Kostenkos „Hitleris ir Hitleris“), tad pasaulio matymas „pro absurdo akinius“ yra artimas Kauno kamerinio teatro estetikai.

Gebėjimas pajusti gyvenimo absurdą apsaugo nuo banalybių ir leidžia iš jų pasijuokti, todėl teatras vėl sugrįžta prie šio autoriaus ir kartu su juo kviečia trumpam „išsikraustyti iš proto“, kad ypatingai protingame XXI amžiuje sugrąžintume pasauliui gylį ir paslapties pojūtį. Spektaklį „Plikagalvė dainininkė“ galite pamatyti rugsėjo 20 ir 28 d.d. 18 val.

Artimiausiuose teatro planuose – dvi būsimos premjeros. Pirmoji – spektaklis pagal žymaus britų rašytojo Roaldo Dalio (Roald Dahl (1916 – 1990)) kūrinį „Raganos“. Nors ši knyga skirta vaikams, tačiau spektaklio kūrėjai į teatrą kviečia visą šeimą. Tėvai čia neturėtų kankintis, kada gi baigsis tik jų atžaloms įdomi pasakėlė. Jie galės tapti pilnaverčiais žiūrovais, susimąstydami apie vaikų pasaulio baimes, apie suaugusiųjų ir vaikų tarpusavio bendravimą bei susikalbėjimo galimybes.

Bene didžiausią simpatiją šio autoriaus kūryboje kelia tai, kad čia visada nubaudžiami tie, kurie ne visai gražiai elgiasi su vaikais ar linki jiems ko nors negero. Teisybė čia visada vaikystės pusėje, o vaikas visada vertas pagarbos. Roald Dahl pasakoja ne visada taip, kaip mes įpratę, ne visi suaugę čia yra protingieji dėdės ir tetos, viską išmanantys geriau už vaikus ir galintys juos kažko išmokyti.

Galbūt vaikai mus, suaugusiuosius, gali išmokyti ne mažiau, negu mes juos. Antroji numatoma premjera naujajame sezone – lig šiol Lietuvoje nestatyto šiuolaikinio prancūzų dramaturgo Floriano Zelerio (Florinan Zeller, g. 1979 m.) pjesė „Tiesa“. Tai lengva, šmaikšti komedija, kurioje dvi poros mėgina atpainioti jausmų bei santykių kamuolį, suraizgytą komiškomis situacijomis ir žaismingomis paslaptimis.

Veiksme dalyvauja visi prancūziškai komedijai privalomi personažai – sutuoktiniai ir jų meilužiai bei meilužės, kurie meistriškai kuria istorijos intrigą. Komedija „Tiesa“ – nuotaikingas spektaklis elegantiškai pramogai.

Kitas svarbus sezono pradžios akcentas – du tarptautiniai teatro festivaliai, kuriuose dalyvauja Kauno kamerinio teatro spektakliai. Rugsėjo 8 – 13 d.d. Jeruzalėje (Izraelis) vykstančiame trečiajame tarptautiniame teatro festivalyje „Vertikalė 2012“ aktorius Aleksandras Rubinovas parodys monodramą „Spektaklis po spektaklio“ (rež. S.Rubinovas).

Šis vaidinimas yra apkeliavęs nemažai prestižinių tarptautinių festivalių ir pelnęs ne vieną apdovanojimą: diplomą už sėkmingą interaktyvų spektaklį trečiajame tarptautiniame vieno aktoriaus spektaklių festivalyje „BGMOT‘10“ Gabrove (Bulgarija), Grand Prix Geras ir Žemutinio Šlionsko vaivadijos maršalkos prizą 42 – ajame tarptautiniame vieno aktoriaus teatrų festivalyje „Vroclavo susitikimai“ Vroclave (Lenkija), Didįjį pereinamąjį prizą IV – ajame kamerinių spektaklių festivalyje Panevėžyje (Lietuva), monospektaklių tarptautinio forumo direktorių komiteto diplomą ir žiūrovų simpatijų prizą 8 - ame tarptautiniame monospektaklių festivalyje "Vidlunnya" Kijeve (Ukraina), specialų žiuri prizą VI - ame tarptautiniame monospektaklių festivalyje "Monoklis" Sankt-Peterburge (Rusija).

Šiais metais Jeruzalės festivalyje dalyvauja spektakliai ir jų kūrėjai iš Rusijos, Armėnijos, D.Britanijos, Izraelio, Lietuvos. Lietuvos teatrą festivalyje atstovauja ne tik Kauno kamerinis, bet ir Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatras. Jo aktorius Vidmantas Fijalkauskas rodo spektaklį „Kritimas į tamsą“ (rež. S.Varnas).

Aleksandras Rubinovas ir jo monospektaklis E.Radzinskio „Koba“ (rež. S.Rubinovas) spalio mėnesį praturtins savo kūrybinių kelionių geografiją dar viena egzotiška šalimi. Kalnų Karabacho respublika, kurią šiandien sava laiko ir Armėnija, ir Azerbaidžanas, siekia tarptautinio pripažinimo ir bendradarbiavimo per meną ir kultūrą.

Armėnai, sudarantys šio regiono gyventojų daugumą, lig šiol galėjo pamatyti Jerevano festivalio „Armono“ spektaklius, bet dabar Kalnų Karabachas organizuoja teatro festivalį sostinėje Stepanakerte. Čia įsikūręs Vagramo Papaziano valstybinis dramos teatras pernai šventė savo 80-metį, ir naujas tarptautinis teatro festivalis tapo svarbia bendros jubiliejinės programos dalimi. Kauno kamerinio teatro spektakliui „Koba“ - tai jau septintasis tarptautinis festivalis.

Šį sezoną numatomos teatro gastrolės įvairiuose Lietuvos teatruose. Spektaklis D. Čepauskaitės „Diena ir naktis“, pasakojantis apie lietuvio ir žydės meilę bei tragiškus Lietuvos istorijos įvykius Antrojo pasaulinio karo metu, keliaus į Šiaulius, Marijampolę, Alytų. Po spektaklio trupė organizuos susitikimus su žiūrovais, kurių metu bus galima pasidalinti įspūdžiais, nuomonėmis bei padiskutuoti skaudžia spektaklio tema. Spektaklio sklaidą remia Kultūros rėmimo fondas. Taip pat numatyta šį spektaklį dar kartą parodyti Vilniaus publikai. Sostinės žiūrovams šį sezoną Kauno kamerinis teatras pasiūlys ir kitus savo spektaklius – „Hitleris ir Hitleris“ ir „Koba“.

Kauno kamerinis teatras tikisi ir režisieriaus Algimanto Pociūno bendradarbiavimo naująjį sezoną. Žiūrovai jau spėjo pamėgti jo pastatytus A.Volodino „Penkis vakarus“, tad režisierius yra laukiamas teatre su naujais kūrybiniais sumanymais.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją