Jonas Dovydėnas atvažiuoja iš Lenokso, nedidelio Masačūsetso valstijos miestelio, į kurį iškeitė Amerikos didmiesčius ir kur jau daug metų gyvena su šeima. Dar neseniai šalia buvo ir tėvų - žinomo išeivijos prozininko Liudo Dovydėno ir jo žmonos Elenos namai.

Prieš kelerius metus tėvai grįžo gyventi į Lietuvą. Iš čia Tėvas 2000-aisiais, o Mama šiemet iškeliavo Amžinybėn...

Todėl ir Dovydėno šių metų kelionės į Lietuvą - ne tik fotografuojančio žmogaus sentimentai gimtinei, parodos atidarymo, fotografijų albumo leidybos rūpesčiai, bet ir gilūs asmeniniai išgyvenimai, šeimos likimo prisiminimai.

"1944-aisiais, kai išvažiavome iš Lietuvos, buvau vos penkerių metų, - sako Dovydėnas. - Tad ir Lietuvą prisimenu per savo, vaiko, matymą. Gerai atsimenu senelio Garmaus ūkį Antakalnyje, kaime netoli Kauno, šio miesto vaizdus. Kai šiandien tose vietose apsilankau, pasijuntu lyg sapne. Antakalnis, per karą susprogdintas ir sudegintas, vėliau neatsitiesė, nes tapo kolūkiu, kuriame buvo daug girtuoklių ir veltėdžių..."

Senasis Garmus žuvo per karą, prie savo pieninės, duobėje, kurią pats iškasė ir kur, vykstant mūšiams, slėpėsi visa šeimyna. Dovydėnų šeima pasitraukė į Vakarus, 1949 metais apsigyveno JAV. Tik 1978 metais Jonas Dovydėnas vėl lankėsi Lietuvoje.

"Sugrįžimas į paliktą kraštą" trečioji fotografo paroda, rengiama gimtinėje. Prieš dvidešimt metų, 1982-aisiais, pirmąkart Vilniaus fotografijos galerijoje eksponuota beveik 110 jo fotografijų.

"Galerija buvo pilnutėlė žmonių, tačiau niekas nė žodžio nepratarė, - prisimena fotomenininkas. - Visi tik stovėjo ir žiūrėjo. Sunerimau ir paklausiau Fotomenininkų sąjungos pirmininko Antano Sutkaus, kas čia vyksta. O jis atsakė, kad tiek daug žmonių todėl, jog po mano pavarde skliausteliuose parašyta - JAV. Visi norėjo pamatyti mano fotografijas, tačiau niekas nieko nedrįso pasakyti".

Visai kitaip į jo fotografijas reagavo kolegos ir kritikai atidarant parodas Amerikoje: Čikagoje, kur daug metų gyveno - Meno institute, Douglaso Kenyono, Walterio Kelly galerijose, Vašingtone - Šiuolaikinio meno muziejuje, Kongreso bibliotekoje, Lenokse - Welles galerijoje ir kitur.

Didelio susidomėjimo sulaukė ir Dovydėno fotografijų albumai, ypač "Faces", "Chicago Houses", "Newada". Šį darbų sąrašą nuo rytojaus papildys personalinė paroda "Sugrįžimas į paliktą kraštą" ir fotografijų albumas tokiu pačiu pavadinimu.