Šiuo metu atostogaujantį J. Miltinio dramos teatro direktorių pavaduoja Ūkio skyriaus vadovas Romualdas Kiseliūnas.

Kaip naujienų portalui JP teigė kultūros ministrės patarėjas Viktoras Bachmetjevas, R. Kiseliūnas teatrui vadovaus, kol L. Zaikauskas grįš iš atostogų.

„Kultūros ministerija yra įsipareigojusi atlikti viską tvarkingai. Tad pirmiausia, grįžusį iš atostogų teatro vadovą L. Zaikauską teisėtai atleisime ir pagal numatytą tvarką skelbsime naują konkursą teatro vadovo pareigoms užimti“, – pasakojo V. Bachmetjevas.

Tačiau tokiu sprendimu piktinasi J. Miltinio dramos teatro aktoriai, personalas. „Juk pati ministerija žadėjo žmogų iš šalies. Kaip už ūkį atsakingas asmuo gali tvarkytis su kūrybiniu darbu“, – nesupranta teatralai.

Tikisi vadovo vadybininko

J. Miltinio dramos teatro aktoriai vienbalsiai pritaria, kad šiuo metu teatrui reikia gero vadybininko, kuris sugebėtų grąžinti gerą teatro vardą.

Itin trumpą laiką, tik 2 dienas buvęs teatro direktoriumi aktorius Laimutis Sėdžius, teigė norintis vadovo kėdėje matyti žmogų, kuris sugebėtų ne tik vadovauti kolektyvui, bet į teatrą pritrauktų ir naujų režisierių. Tačiau pats L. Sėdžius apie dalyvavimą konkurse net nesvarsto.

„Jau esu dvi dienas buvęs teatro direktoriumi. Sočiai ir per akis“, – juokavo J. Miltinio teatro aktorius.

Panevėžietė aktorė Toma Razmislavičiūtė-Juodė džiaugiasi pagaliau sulaukusi seksualinio skandalo pabaigos ir J. Miltinio dramos teatro direktoriaus atleidimo.

„Teatro bendruomenei tai buvo baisus smūgis. Džiaugiuosi, kad pagaliau teisingumas neliko abejingas jaunos merginos pagalbos šauksmui. Dabar teatrui vadovo kėdėje svarbiausia sulaukti jauno ir perspektyvaus žmogaus“, – įsitikinusi aktorė.

Vadovo atleidimas – dar nėra istorijos pabaiga

Kitas ilgametis J. Miltinio teatro aktorius ir režisierius Vytautas Kupšys mano, jog visgi L. Zaikausko atleidimas dar nėra istorijos pabaiga.

„Mūsų teatras pastoviai kenčia ir tai yra ministerijos neveiksnumas“, – įsitikinęs aktorius.

V. Kupšys nesupranta, kodėl į aktorės prašymą, kuri apkaltino teatro vadovą priekabiavimu, teisėsauga nereagavo.

„Ar tai neįrodo ministerijos neveiksnumo“, – retoriškai klausė V. Kupšys.

Atleistas dėl grubių pažeidimų

Kultūros ministrės patarėjas V. Bachmetjevas priminė, kad J. Miltinio dramos teatro vadovas L. Zaikauskas atleistas remiantis specialios komisijos išvada, kad jis seksualiai priekabiavo prie darbuotojos bei dėl to, kad nesirodė darbe be pateisinamos priežasties ir gavo algą. „Tai yra du šiurkštūs darbo pažeidimai“, – sakė V. Bachmetjevas.

Anot ministrės patarėjo, be šių, ministerijos sudaryta tyrimo komisija nustatė ir kitų pažeidimų: L. Zaikauskas naudojosi darbiniu automobiliu asmeniniams reikalams, painiojo viešus ir privačius interesus, nenusišalino samdydamas sutuoktinę teatre.

Tyrimas pradėtas gegužę iš Panevėžio J. Miltinio dramos teatro aktorės Erikos Račkytės gavus skundą dėl L. Zaikausko seksualinio priekabiavimo. Vėliau tyrimas išplėstas gavus papildomų duomenų apie teatro vadovo veiklą teatre.

Tyrimo metu komisija apklausė esamus ir buvusius teatro darbuotojus, susipažino su teatro veiklos dokumentais, konsultavosi su Valstybinė darbo inspekcija bei „Sodra“. Tyrimo išvadose komisija taip pat rėmėsi Lietuvos lygių galimybių kontrolieriaus tyrimo išvadomis.

„Tai, ką darė teatro vadovas Panevėžyje, yra nepriimtina bet kokioje organizacijoje, jau nekalbant apie kultūros įstaigą. Šiuo sprendimu taip pat siunčiame aiškų signalą ir kitiems – seksualiniam priekabiavimui, savo darbuotojų ir kolegų žeminimui vietos nėra ir negali būti“, – teigė Kultūros ministrė L. Ruokytė-Jonsson.

Teatre – ne pirmas konfliktas

Atostogaujančio J. Miltinio dramos teatro vadovo L. Zaikausko telefonas yra išjungtas.

Jis teatrui vadovavo nuo 2015-ųjų spalio – buvo paskirtas penkerių metų kadencijai. Anksčiau L. Zaikauskas yra dirbęs įvairiuose Lietuvos ir užsienio teatruose, 1992–1999 metais vadovavo Lietuvos rusų dramos teatrui. Dramos ir muzikiniuose teatruose bei televizijoje yra pastatęs per 80 spektaklių.

J.Miltinio teatre vadovybės ir darbuotojų konfliktai kyla ne pirmą kartą – 2011-ųjų gegužę teatro kolektyvas tuometiniam vadovui režisieriui Romualdui Vikšraičiui buvo išreiškęs nepasitikėjimą, tačiau jis poste išsilaikė visą kadenciją. Taikyti kolektyvo su teatro vadovu į Panevėžį ne kartą vyko ir parlamentarai, ir kultūros ministras, susidariusi padėtis ne kartą svarstyti Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komitete.