Agnė Žagrakalytė – viena įdomiausių jaunosios kartos poečių, išleidusi du eilėraščių rinkinius – „Išteku“ (2003) ir „Visa tiesa apie Alisą Meler“ (2008). 2013-ųjų pabaigoje leidyklos „Tyto alba“ išleista knyga „Eigulio duktė: byla F 117“ – pirmas jos prozos kūrinys. Tai spalvinga giminės saga, net kelių kartų istorija, paremta tikrais faktais ir įvykiais. Autorė ne vienus metus rinko medžiagą M. Mažvydo bibliotekos Rankraščių skyriaus archyve ir KGB archyve, tad pasakojimas derinamas su dokumentų, laiškų ir dienoraščių ištraukomis, citatomis iš leidinių.

A. Žagrakalytė yra iš tų rašytojų, kurie drąsiai šneka savo balsu. Šiandien grįžti į įprastą lietuviškos prozos teritoriją – prie neišraunamų šaknų, rišančių lietuvį su jo žeme – taip pat jau reikia nemenko ryžto. Be to, ši knyga – ir savotiškas mėginimas perrašyti kultūrinę mitologiją, parodyti savo genties, tautos gyvybines galias ne tik laikytis įsikibus protėvių palikimo, bet ir įkrauti jį kiekvienos naujos kartos kūrybine energija.

„Mūsų lobių skrynia bendra, jūsų protėviai, jei bent žingsnį čia žengė, tai žodį paliko. Tad nešnekėkit niekų apie žemę, kur ne tik runkeliai, bulvės ir obelys, bet ir visų jūsų žodžių šaknys“, – rašo A. Žagrakalytė.

Jurgos Ivanauskaitės premiją 2008 metais įsteigė J. Ivanauskaitės kūrybos paveldo centras ir leidykla „Tyto alba“. Literatūros premija už lietuvių literatūros kūrinį, atitinkantį formuluotę „Už laisvą, atvirą ir drąsią kūrybinę raišką“, išleistą per dvejus praėjusius kalendorinius metus, skiriama autoriui, ne vyresniam kaip 45 metų amžiaus. Tokia amžiaus riba pasirinkta pabrėžiant ryšį su J. Ivanauskaite, kuri Anapilin išėjo sulaukusi 45-erių. Laureatui įteikiama 3 000 Lt premija ir diplomas. Premijos mecenatė – leidykla „Tyto alba“.

Pirmoji J. Ivanauskaitės premija skirta Kristinai Sabaliauskaitei už romaną „Silva Rerum“ („Baltos lankos“, 2008), antroji – Renatai Šerelytei už romaną „Mėlynbarzdžio vaikai” („Alma littera“, 2008), trečioji – Rimvydui Stankevičiui už poezijos knygą „Patys paprasčiausi burtažodžiai“ (Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, 2010). Ketvirtoji – Laurai Sintijai Černiauskaitei už romaną „Medaus mėnuo“ (Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, 2011). Penktoji – Gintarui Bleizgiui už eilėraščių knygą „Sodas“ (Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, 2012).

Premija bus teikiama Vilniaus knygų mugėje – vasario 23 d., sekmadienį, 15 val. Forume. Iškilmėse dalyvaus Jurgos Ivanauskaitės mama Ingrida Korsakaitė ir sesuo Radvilė Racėnaitė, Lietuvos rašytojų sąjungos pirmininkas Antanas A. Jonynas, vertinimo komisijos nariai, leidyklos „Tyto alba“ atstovai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)