Bolonijoje atidaryta grafiko darbų paroda „Il Maestro che dirige con la matita“ (Pieštuku diriguojantis maestro – aut. past.), kurioje eksponuojami 89 lietuvio kūriniai. Šiame mieste kasmet vyksta didžiausia pasaulyje vaikų knygų mugė, dar vadinama iliustratorių meka, joje Lietuva pristato savo stendą ir autorius. K. Kasparavičius mugėje dalyvauja jau 13 – ąjį kartą ir yra laikomas tikra savo srities žvaigžde: čia žmonės su juo fotografuojasi, prašo autografų ir jo piešiniais nori iliustruoti naujas knygas.

„Kai su Kęstučiu eini per Bolonijos vaikų mugę, laikas labai prailgsta, visi meta savo darbus ir puola jį sveikinti. Jauniems iliustratoriams, kurie čia ieško galimybių prasimušti, nebelieka, kur eiti su savo „portfeliukais”: visų dėmesys nukrypsta į K. Kasparavičių. Jam net nereikia stengtis”, – įspūdžiais iš balandžio pradžioje vykusios Bolonijos vaikų knygų mugės dalinosi Lietuvos kultūros atašė Italijoje Julija Reklaitė.

Kaip sakė K. Kasparavičius, jis piešia sau ir tai, kas pačiam patinka. Neribota fantazija ir žaismingumu pasižyminčiose iliustracijose, kuriose dažnai vaizduojami gyvūnai, autorius piešia ir save patį ir džiaugiasi, kad neslopina savyje esančio vaiko. „Nepaisant to, kad kūnas sensta, tai matosi, ir visų laukia tas pats, viduje, ačiū Dievui, viskas vyksta daug lėčiau. Pažįstu daug tokių žmonių. Bet ir tokių, kurie neturi to vaiko, ir man jų net gaila, jie daug ką praranda”, – ITLIETUVIAI.IT sakė dailininkas.

Kaip jis pralinksmina savyje gyvenantį vaiką? Ogi kelionėmis, bendravimu su žmonėmis ir… saldumynais. „Keisčiausia, kad kai buvau jaunas, nekenčiau jų”, – juokėsi vyras, kurio knygelėse netrūksta tortų ir pyragų.

Gyvūnus piešiantis dailininkas, jei galėtų, pasak jo paties, norėtų pavirsti į paukštį. „Mane žavi sklendimo jausmas, laisvė ir vaizdas iš apačios, juk ne veltui žmonės sapnuoja, kad skrenda, tą ir pats esu užfiksavęs”, – sakė K. Kasparavičius.

Įvairiomis prestižinėmis premijomis apdovanotas dailininkas džiaugėsi kūrybinę laisvę atradęs prieš 15 metų, kuomet užuot iliustravęs kitų knygas, pats ėmėsi jas rašyti. „Fizine prasme darbas lengvas, nekilnoju plytų ir tai vertinu, galiu dirbti šiltai, klausydamas muzikos, jaučiuosi laisvas. Anksčiau, kai dirbdavau leidykloms pagal užsakymus, jausdavau įtampą. Dabar gi esu savo idėjų šeimininkas”, – paprašytas išskirti savo darbo privalumus kalbėjo menininkas.

K. Kasparavičiaus valanda išaušo, kuomet Lietuvoje griuvo sovietinis rėžimas, kartu su juo ir knygų spaustuvės, trūko naujos technikos. Lietuviui pavyko užmegsti ryšių su vokiečių leidyklomis, bendradarbiaudamas su jomis per penkerius metus įgijo patirties ir užsitarnavo vardą. Po 1995 – ųjų knygos menas Lietuvoje vėl atgimė, ir K. Kasparavičius buvo tas, kuris galėjo pasiūlyti profesionalumą.

Tiesa, vyras ankstyvoje jaunystėje mokėsi muzikos, ruošėsi tapti dirigentu, tačiau galiausiai pasuko dailininko keliu. Tiesa, ir dabar laisvalaikiu mielai klausosi muzikos ir lanko koncertus. „Gyvenu Vilniuje, senamiestyje. Mėgstu vakarais pasivaikščioti, iš to ir gimsta naujos idėjos. Paskutinė mano knygelė „Kaimynė už kampo” taip ir atsirado – iš pasivaikščiojimų po senamiestį”, – pasakojo K. Kasparavičius.

Lietuvis Italiją vadina mylimiausia šalimi, nors, kaip pats sako, dar gerai jos nepažįsta – penkis kartus aplankęs Boloniją, viešėjęs Florencijoje, Romoje ir Kastel Gofredo. „Vis norisi čia grįžti. Dėl visko: miestų, architektūros, žmonių, oro, maisto ir, žinoma, saldumynų, čia viskas taip skanu, ką bevalgytum”, – entuziastingai kalbėjo dailininkas. „Gyvenate geroje vietoje, džiaukitės ir vertinkite. Kiekviena diena yra džiaugsmas, atraskite jį”, – paprašytas perduoti žinutę Italijos lietuvių vaikams sakė garsiausias Lietuvos iliustratorius.

Balandžio 6 dieną Bolonijoje atidarytoje K. Kasparavičiaus parodoje galima išvysti atrinktus jo kūrybos 30 – čio darbus, eksponuojamos iliustracijos, autorinės knygos.

K. Kasparavičius lietuviškoms ir tarptautinėms leidykloms yra iliustravęs 55 knygas. 15 jo paties parašytų knygų išleista 26 kalbomis. Bolonijos vaikų knygų mugėje 1994 m. jam įteiktas UNICEF metų iliustratoriaus apdovanojimas, 2003 – siais meistriskumo apdovanojimas, 13 kartų jo darbai atrinkti Iliustratorių parodai.

„Nemokame įvertinti savo kūrėjų Lietuvoje tol, kol neišvežame jų darbų į užsienį. Retrospektyvinės K. Kasparavičaus parodos Lietuvoje dar nėra buvę”, – sakė kultūros atašė J. Reklaitė.

Parodą, kuri Bolonijos bibliotekoje „Biblioteca d’Arte e di Storia di San Giorgio in Poggiale”veiks iki birželio 29 dienos, organizuoja Lieuvos kultūros institutas ir Lietuvos Respublikos ambasada Italijoje.