Ji – jau 62-oji personalinė A. Griškevičius paroda. „Man 61-eri, tai galima pajuokauti, kad nuo metukų kas metai ir surengiu po parodą. Jei rimtai, tai pastaruosius 30 metų gyvenu tik iš kūrybos, visą tą laiką entuziastingai kūriau, o darbų juk nelaikysi paslėpęs, norisi juos parodyti. Todėl ir pavyko surengti tiek daug parodų“, – kalbėjo A. Griškevičius.

Jo tapybos, fotografijos bei objektų paroda pavadinta „Trys bandymai pagauti šviesą“. „Visuose mano žanruose – tapyboje, fotografijoje, objektuose vyrauja šviesos dominantė, todėl ir parodos pavadinimas toks. Parodoje tikrai galima pamatyti tris bandymus pagauti šviesą. Labai džiaugiuosi, jog mano darbai eksponuojami Klaipėdos parodų rūmuose, nes čia labai gražios erdvės, padedančios kūriniams dar labiau atsiskleisti“, – teigė A. Griškevičius.

Parodos lankytojai susidomėję apžiūrinėjo darbus, kuriems būdingas kritinis dabarties vertinimas, visuomenės būsenų ir nuostatų aktualizacija, nevengiant ironijos ir tragikomedijos.

Dėmesį kaustė ir A. Griškevičiaus sukurti objektai, kurių aukštis siekia ir tris metrus. Paroda veiks iki rugsėjo 4 d.

Paklaustas, kodėl jis save dalija ir tapybai, ir fotografijai,ir objektams, o nepasirinko tik vienos srities, A. Griškevičius buvo labai atviras. „Tai tikrai nėra savęs paieškos, o tikra saviraiška. Man nepakanka saviraiškos tik viename žanre, kai jame užsibūni apima nuobodulys, pradedi dirbti kaip amatininkas. O perėjimas iš vieno į kitą žanrą sužadina naujas jėgas. Juokauju, jog dirbu kaip ūkininkas – sėjomainos principu. Rudenį ir žiemą tapau, o vakarais kuriu objektus. Vasarą – tik fotografija. Mano idėjos tokios, kad jas sudėtinga įgyvendinti, reikia ir kranų ir plaustų, kad žmonės galėtų ant vandens vaikščioti. Kartais pastatyti dekoracijas, kad padaryčiau vieną fotografiją, užtrunka dvi savaites, o nufotografuoti reikia tik kelių sekundžių“, – pasakojo menininkas.

Išsamiausią kūrybos retrospektyvą pristatęs A. Griškevičius tikrai neketina atsisveikinti su gerbėjais ir baigti tapyti, fotografuoti ar kurti objektus. Priešingai, jo galvoje kirba dar daugiau sumanymų. „Dar turiu vilčių sukurti filmą, tokį siurrealistinį. Tačiau plačiau kol kas apie tai kalbėti nesinori“, – intrigavo pašnekovas.

Rudenį Vilniuje jis ketina surengti dar vieną tapybos darbų parodą. Ji bus išskirtinė tuo, jog sykiu su tapybos darbų paroda bus pristatytas fotografijų, kurios tapo A. Griškevičius tapybos darbų eskizais, albumas.

Apie autorių

Gausybe premijų apdovanotas A. Griškevičius gimė 1954 m. Vilniuje. 1980 – 1985 m. studijavo Vilniaus dailės institute. Parodose dalyvauja nuo 1986 m.

Menininko darbai eksponuoti tarptautinėse parodose daugelyje pasaulio šalių, jų yra įsigiję Lietuvos dailės muziejus, Nacionalinis M. K. Čiurlionio dailės muziejus, Modernaus meno centras (Lietuva), Tretjakovo dailės galerija, Jekaterinburgo vaizduojamojo meno muziejus (Rusija), Jane Voorhees Zimmerli meno muziejus (JAV), Danijos fotografijos muziejus ir kt.

2014 m. A. Griškevičiui skirta Lietuvos Respublikos Vyriausybės Kultūros ir meno premija, 2010 m. jis apdovanotas ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ medaliu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)