„VCO premjera nenuvylė – išvydome estetišką ir gerai sustyguotą spektaklį. „Toskoje“ džiugino solistų balsai ir aktoriniai darbai, elegantiški kostiumai (dizaineris Jonas Morrellis) ir iškalbinga, kompaktiška scenografija (autorius Marijus Jacovskis)“, – po premjeros skelbė spauda.

Apie „Toskos“ svarbą ir šios operos pasirinkimo priežastis pasakoja D. Ibelhauptaitė: „Mūsų kolektyvui Puccini kūryba yra nepaprastai svarbi. Su jo „Bohema“ pradėjome savo gyvavimą ir septynerius metus ji buvo mūsų kūrybinis variklis, – su ja užaugo ne tik nauja talentų, bet ir žiūrovų karta.

Operos siužetas, emocinė drama, muzikinis audinys puikiausiai tiko detaliam kinematografiškam pastatymui ir lėmė tą didžiulę sėkmę, pavertė šį spektaklį legenda.

Vilnius City Opera "Toska"

Visgi su laiku tu turi keistis, augti, tobulėti, judėti į priekį. Tai jokiu būdu nereiškia, kad mūsų solistai negali būti idealūs to kūrinio personažai. Tiesiog jie jau užaugo, tiek menine, tiek ir muzikine prasme, savo viduje jau subrendo kitos kokybės kūriniui ir yra pasiruošę kurti žymiai sudėtingesnius ir daugiasluoksnius dramatiškus personažus.

Artėjant kolektyvo 10-mečiui buvo labai svarbu „Bohemą“ pakeisti panašaus masto ir stilistikos kūriniu. Ir kaip aš džiaugiuosi, kad pasirinkdami „Toską“, pataikėme tiesiai į dešimtuką! Tai – žymiai rimtesnis, gilesnis kūrinys pripildytas dieviško grožio melodijų ir jausmingos muzikinės partitūros. Čia emocijos liejasi nesustabdoma lavina, atsiveria toks spalvų žaismas, – galimybės išnaudoti visą paletę... Retas muzikinis kūrinys gali tai pasiūlyti.

„Toska“ labai atitinka mūsų suaugusį kolektyvą tiek muzikine tiek ideologine pusėmis: jei „Bohema“ sprendžia labai studentiškas ir jaunatviškas problemas, dažnai labiau egoistiškas ir lokalias, tuomet „Toska“ yra tikra politinė drama, vedanti personažus iki ribinių pasirinkimų. Tai – kūrinys, nagrinėjantis įtampos kupiną pasaulį, purvo ir smurto pritvinkusioje atmosferoje, kur galima viskas.

Premjeros nuotraukų galerija:

Šiandien Europa gyvena sunkiais politiniais laikais ir nerimas dėl ateities yra labai didelis. Tai atliepia ir laikmetį, pasirinktą mūsų „Toskoje“. Kai pasaulis virsta policine valstybe, kai pagrindinis tikslas yra visus paversti vidutinybėmis ir sunaikinti kūrybingą asmenybę. Laikai, kai moters ašaros ir jos pažeminimas yra labiau geidžiami nei jos kūnas, o vienintelė galimybė išgyventi yra išdavystė. Tai – rimtos šiuolaikinės problemos, ir VCO misija yra apie jas kalbėti. Menas juk turi provokuoti mums visiems aktualų dialogą.“

G. Puccini „Toskoje" dainuoja Sandra Janušaitė, Svetlana Kasyan (Rusija), Kristian Benedikt, Sergėjus Poliakovas (Rusija), Tadas Girininkas, Arūnas Malikėnas, Audrius Rubežius, Šarūnas Šapalas, Raimundas Juzuitis, Liudas Norvaišas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją