Spektaklis Nyderlandų spaudoje vadinamas „unikalia žiūrėjimo, klausymo ir mąstymo patirtimi“ („De Volkskrant“). „Haarlems Dagblad“ žurnalistė Sonja de Jong pabrėžia, kad spektaklis sugebėjo virsti dar tobulesniu kūriniu nei pati knyga, ir kad viskas yra teisinga šiame pastatyme.

Pagrindinė spektaklio „The Fountainhead“ tema – konfliktas tarp savo pašaukimui ištikimo ir klientams nenuolaidžiaujančio talentingo architekto Hovardo Rorko ir jo kolegos Piterio Kytingo, kuris renkasi komercinę sėkmę ir socialinį prestižą. Tai istorija apie ambicijų kovą, pasirinkimą tarp kūrybinės laisvės ir kompromiso, ant padorumo ribos balansuojančią meilės istoriją – du įsimylėjėliai ir sielos draugai nuolat kovoja dėl savo laisvės ir nepriklausomybės.

Pasirinkęs statyti spektaklį pagal A. Rand knygą režisierius Ivo van Hove turėjo visų pirma gauti kūrinio teises, tuo metu priklausiusias Bradui Pittui. „Kas tris mėnesius mes vis kreipdavomės prašydami teisių, tai užtruko kelis metus” – prisimena režisierius, kurio sceninis kūrinys šiandien jau vadinamas „teatrinio pasakojimo šedevru“, jo scenografija apibūdinama kaip „viena gražiausių kada nors matytų – kur nieko nėra per daug ir viskas yra įmanoma“ („De Volkskrant“).

Spektaklį vaidina Ivo van Hove vadovaujamo teatro „Toneelgroep Amsterdam“ aktoriai. Pasak režisieriaus, jie nuo pat pradžių palaikė mintį perkelti „The Fountainhead“ į sceną. Pagrindinis iššūkis aktoriams buvo paversti Ayn Rand personažus gyvais ir suteikti jiems visavertį gyvenimą scenoje.

„Toneelgroep Amsterdam“ – didžiausia Nyderlandų teatro kompanija, su savo produkcijomis apkeliavusi daugybę svarbiausių Europos scenų. Teatro vadovas Ivo van Hove vadinamas centrine olandų ir belgų teatro figūra, spektaklius statantis pagal garsius kino scenarijus. 2004 m. už išskirtinius nuopelnus teatro menui režisierius buvo apdovanotas Prancūzijos Meno ir Literatūros ordinu, kurį yra gavę Davidas Bowie, Bobas Dylanas, Philipas Glassas, Vaclavas Havelas.

Į „Sirenas” spektaklis atkeliaus tiesiai po premjeros didžiausiame Europos teatro festivalyje Avinjone. Spektaklį pamatyti bus galima du kartus Lietuvos nacionalinio dramos teatro scenoje rugsėjo 26 ir 27 dienomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)