Georgas Markas apie Mocartą, Šostakovičių ir LKO

Iš ankstesnių Georgo Marko viešnagių Vilniuje teko įsitikinti šio dirigento teikiama svarba rusų kompozitoriams Čaikovskiui ir Šostakovičiui, greta jų – Haidno, Mocarto, Bethoveno, Šuberto, Bramso, Bruknerio, Malerio ir Bergo kūriniams. Vilniaus publikai šįkart rengiantis Mocarto ir Šostakovičiaus kūrinių programą dirigentas filosofavo: „Šostakovičius ir Mocartas – tai du protu nesuvokiami kompozitoriai. Sakoma, jog Bethovenas priartėjo prie dangaus savo muzika, tuo tarpu Mocarto kūriniai nusileidžia iš dangaus“.

Pasak G. Marko, du genijus – Šostakovičių ir Mocartą – sujungti į vieną programą jis nepaprastai mėgstąs. „Šostakovičiaus Pirmasis koncertas fortepijonui sukurtas jo jaunystės metais, Mocarto „Jupiterio“ simfonija priklauso šio kompozitoriaus brandos etapui, tai paskutinė jo simfonija. Tačiau abiejuose kūriniuose gausu džiaugsmingų, beveik improvizacijos momentų, žaismės. Jų kūrybinis bagažas turi labai daug bendro, tai ir jungia juos šeštadienio programoje“, – sakė Georgas Markas.

Maestro ypač džiaugiasi muzikantais, su kuriais rengia šią programą. „Dirigentų tarpe sakome, kad yra entuziastingi arba profesionalūs orkestrai. Pirmieji turi daug užsidegimo ir noro dirbti, profesionalai dažnai užriečia nosis. Lietuvos kamerinis orkestras buvo pasirengęs jau pirmajai repeticijai ir turi aukščiausius kokybės standartus, kartu, muzikantai nesibodi valandų valandas šlifuoti kūrinius. Dėl to esu laimingas“, – gyrė LKO G. Markas.

Pirmą kartą Vilniuje išgirsime pianistą Alessandro Deljavaną

Koncerte skambėsiantis D. Šostakovičiaus Pirmas koncertas fortepijonui, trimitui ir styginiams – kūrinys, reikalingas ypač ryškių solistų. Čia prie fortepijono pirmą kartą išvysime italų ir persų kilmės pianistą Alessandro Deljavaną.

„Jo grojimas kupinas jėgos ir užkrečiančio artistiškumo“ – puikiai Lietuvoje žinomas pianistas Dmitrijus Baškirovas sakė apie netrukus Vilniuje pirmą kartą pasirodysiantį savo kolegą. A. Deljavanas koncertuoja visame pasaulyje (Europos šalyse, Kinijoje, Kolumbijoje, Japonijoje, Pietų Korėjoje, JAV); būdamas ne vieno konkurso laureatas, jau įrašė daugiau kaip 30 albumų.

Pianistas pasirodo su įvairiais orkestrais: Marijos teatro (Sankt Peterburgas), Milano simfoniniu, Haydno (Italija), Uhano filharmonijos (Kinija). A. Deljavanas dalyvavo dokumentiniuose filmuose „F. Listas. Klajonių metai“ ir „Virtuoziškumas“. Jis yra N. Pičinio konservatorijos Baryje (Italija) ir A. Vivaldžio akademijos Lokarne (Šveicarija) profesorius.

Trimitu gros šio instrumento virtuozas Andrejus Kavalinskis

Šostakovičiaus Pirmame koncerte fortepijonui, trimitui ir styginiams ryškiai ir įsimintinai skamba trimito partija. Ją šįkart atliks ne pirmą kartą mūsų šalyje koncertuosiantis ir publikos jau įsidėmėtas trimito virtuozas Andrejus Kavalinskis. Trimitininkas pasižymi ne tik techniniu meistriškumu ir universalumu, bet ir ypatingu stiliaus pojūčiu.

Tarptautinis varinių pučiamųjų žurnalas apie šį solistą rašė: „Pelnęs laurus Porcijoje, Paryžiuje ir Tulone, A. Kavalinskis tapo vienu žymiausių savo kartos trimitininkų. Įsidėmėtina karjera!“ Kaip solistas ir kamerinės muzikos atlikėjas jis gastroliuoja daugelyje Europos šalių, grojo su Berlyno simfoniniu, „Maskvos virtuozų“, Paryžiaus, Brabanto (Olandija), Kioto kameriniu (Japonija), Dortmundo filharmonijos (Vokietija), Padujos ir Venecijos (Italija) bei kt. orkestrais.

Čia galite pamatyti interviu video:

LKO, solistų Alessandro Deljavano ir Andrejaus Kavalinskio bei dirigento Georgo Marko parengta Mocarto ir Šostakovičiaus kūrinių programa skambės šį šeštadienį, vasario 20 d., 19 val. Filharmonijos Didžiojoje salėje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)