Koncerte skambės net 24 fortepijoniniai deimančiukai, tačiau tikslus kūrinių sąrašas tebūnie paslaptis. „Programą klausytojams norėčiau pristatyti tik koncerto metu, ypač todėl, kad joje – nemažai siurprizų“, – intrigavo atlikėjas. Jis sutiko atskleisti tik kelis kūrinių pavadinimus: „Nepaprastas naktinis baklažano su bolognese padažu pasivaikščiojimas skrandyje“, „Flirtas kiniškame sode“, „Savižudybė lėktuve“, „Daug triukšmo dėl pamesto grašio“.

Kad sūnus Gintaras tapo iškiliu muziku, turbūt nebuvo siurprizas trimitininko Algirdo Januševičiaus ir kompozitorės Nailios Galiamovos šeimai. Pirmuosius gyvenimo metus mažasis Gintaras praleido Maskvoje, o šeimai persikėlus gyventi į Klaipėdą, jis susipažino su savo būsimu gyvenimo palydovu – fortepijonu.

Pianisto talentas pradėjo skleistis E. Balsio menų gimnazijoje ir Nacionalinėje M. K. Čiurlionio menų mokykloje.

Praleidęs vos metus Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, G. Januševičius likimo buvo nuneštas į Vokietiją, Hanoverio miestą, kur pianistas toliau gilino profesines žinias. Nuo tol jis ten įsikūrė ir išvystė itin plačią veiklą – šiuo metu yra koncertų ciklo „Plathner's Eleven“ įkūrėjas bei garbės meno vadovas, taip pat vadovauja dviem koncertų salėms bei dviem muzikos konkursams. Be to, G. Januševičius skaito paskaitas ir veda meistriškumo kursus įvairiose pasaulio šalyse.

Išradingos programos

Dėl atlikėjo profesionalumo nekyla abejonių – G.Januševičių sėkmė konkursuose lydi nuo 16 metų. Iškovoti daugybė laimėjimų jo veiklą pasuko ir kitu kampu – nuo 2012 m. į pianistų konkursus jis yra kviečiamas kaip vertinimo komisijos narys.

Koncertas „Advento kalendorius: 24 bisai“ – vienas pianisto rečitalių. Lietuvoje jis yra pristatęs ypatingo publikos dėmesio sulaukusias programas: „Sergejaus Rachmaninovo rečitalis, 1913“, „Sapnų gaudyklė“, „Visi Frederiko Šopeno valsai“. Savo programas G. Januševičius yra grojęs Niujorke, Rio de Žaneire, Ciuriche, Paryžiuje, Maskvoje, Londone, Madride, Varšuvoje, Taline ir kituose miestuose. Atlikėjas pasirodo tokiose žymiose salėse kaip „Palau de la Música Catalana“ Barselonoje, Viurcburgo rezidencijoje, „Salle Wilfrid-Pelletier“ Monrealyje, Šenženio koncertų salėje ir kitose.

Žada staigmenų

Šventiškai spalvinga būsimo koncerto programa įrodys, jog G. Januševičiaus repertuaras apima kūrinius nuo baroko iki šių dienų. Tradiciškai didžiausias pianisto dėmesys tenka romantinei kūrybai, svarbi ir lietuviška muzika, kurios netikėtą pasirodymą žada ir ši programa.

Už muzikinių charakterių įvairovę Vokietijos spaudos „chameleonu“ praminto atlikėjo rečitalio neįstatytume į jokius aiškius rėmus. Visi jo unikalūs muzikiniai gardumyniai pasakos savo istorijas, kurias papildys ir paties pianisto komentarai. Franzas Lisztas, L. van Beethovenas, Frederikas Chopinas, Antonio Vivaldi, Claude'as Debussy, George'as Gershwinas – tai tik mažytė dalis koncerte skambėsiančių kompozicijų autorių. Antroje programos dalyje – daug staigmenų iš šiuolaikinio repertuaro. Atsakingai sudėliotoje 24 fortepijoninių kompozicijų puokštėje nebus šansų jokiam nuoboduliui – netikėti muzikiniai siurprizai salėje abejingų nepaliks, tikino turo organizatoriai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)