Šių metų festivalio programa labai spalvinga ir įvairi. Jame - penki skirtingi koncertai su klasikinės muzikos žvaigždėmis: festivalio atidaryme pasirodys violončelės ir fortepijono duetas su legendiniu violončelininku Aleksandru Kniazevu ir pianistu Kasparu Uinsku, vėliau - du smuiko virtuozai Valerijus Sokolovas ir Nikita Boriso-Glebsky kartu su Klaipėdos kameriniu orkestru koncerte „Metų laikai“, fortepijono rečitalis šį kartą patikėtas pianistui Miroslavui Kultyševui, festivalyje taip pat bus unikali galimybė scenoje išvysti du fortepijonus bei pianistų Jevgenijaus Božanovo ir Kasparo Uinsko duetą; o festivalį vainikuos „Imperatoriškasis“ Ludwigo van Beethoveno koncertas Nr. 5 kartu su pianistu J. Božanovu, Jāzeps Vītols Latvijos muzikos akademijos studentų simfoniniu orkestru ir dirigentu Atvars Lakstigala.

Visi penki festivalio koncertai vyks Gariūnų verslo ir kultūros parko Didžiojoje scenoje ir bus nemokami bei atviri visiems, norintiems dalintis muzikos džiaugsmu. Ši scena bus specialiai sukonstruota festivaliui, o visa erdvė performuota į koncertinę erdvę Gariūnų verslo ir kultūros parke, kurioje festivalis vyks jau antrąjį kartą. Prieš dvejus metus debiutavęs festivalis „Intermezzo“ ir šiais metais tęs misiją – skleisti klasikinę muziką, atliekamą aukščiausio lygio, profesionalumo ir muzikalumo atlikėjų bei sukurti tikrą klasikinės muzikos šventę klausytojams tokioje netikėtoje erdvėje kaip prekybos centras. Savo ruožtu Gariūnų verslo ir kultūros centras suteiks festivaliui visą reikalingą infrastruktūrą, kad muzika skambėtų puikioje akustinėje erdvėje, kad klausytojams beliktų mėgautis nuostabia muzika.

Festivalyje koncertuosiančio violončelininko A. Kniazevo koncertų sąraše pasirodymai su garsiausiais orkestrais, pagrindinėse koncertų salėse ir su žymiausiais scenos partneriais. Jo pasirodymų laukiama tokiose salėse kaip Concertgebouw Amsterdame, Salle Pleyel ir Théâtre des Champs Élysée Paryžiuje, Palais des Beaux Arts Briuselyje, Wigmore Hall ir Royal Festival Hall Londone, Mozarteum Zalcburge, Musikverein ir Konzerthaus Vienoje, Rudolfinum Prahoje, Suntory Hall Tokijuje ir eilėje kitų. A. Kniazevas pasaulinės šlovės sulaukė, vos 17-kos tapęs laureatu prestižiniame Tarptautiniame P. I. Čaikovskio konkurse.

Su A. Kniazevu pasirodysiantis, tarptautinį pripažinimą pelnęs pianistas Kasparas Uinskas koncertuoja pasaulinio garso koncertų salėse, tokiose kaip Niujorko Carnegie Hall, Vašingtono J.F. Kennedy Center, Londono Wigmore Hall, Berlyno filharmonijoje, Madrido Filharmonijoje, Briuselio BoZar bei eilėje kitų salių. Užsienio kritikai ir klausytojai žavisi K. Uinsko pasirodymais: „...Didis pianistas ir muzikas…“ Carnegie Hall (New York Concert Review). „…kvapą gniaužiantis jausmingumas, tai buvo absoliučiai magiška…“ London Wigmore Hall (Seen and Heard international).

Festivalyje taip pat bus galima išgirsto du smuiko virtuozus - V. Sokolovą ir N. Boriso-Glebsky kartu su Klaipėdos kameriniu orkestru. Smuikininkas V. Sokolovas nuolat koncertuoja su pagrindiniais orkestrais, tokiais kaip Tokijo simfoninis, Ciuricho Tonhalle simfoninis, Seulo simfoninis, Klyvlendo simfoninis, Maskvos simfoninis, Nacionalinis Prancūzijos ir kiti orkestrai. Jo pasirodymų laukia tokie prestižiniai festivaliai kaip Verbier ir Lockenhaus, bei svarbiausios užsienio scenos: Musikverein Vienoje, Lincoln Center – Niujorke, Prinzregenten – Miunchene, Mariinsky teatras Sankt Peterburge, Wigmore Hall Londone. V. Sokolovas yra kamerinio orkestro „Kiev Soloists“ įkūrėjas ir meno vadovas.

Smuikininkas Nikita Boriso-Glebsky – savo virtuoziškumu sužavėjęs užsienio klausytojus ir kritikus išsiskiria garso spalvų gausa, nepaprastu jautrumu ir muzikalumu. Jo talentas pripažintas svarbiausiuose pasaulio smuikininkų konkursuose – J. Sibelijaus, F. Kreislerio (I-moji vieta). Laureato vardą jis pelnė P. I. Čaikovskio ir Karalienės Elžbietos konkursuose. 2013 m. smuikininkas laimėjo pagrindinį prizą „Monte Carlo Violin Masters“ konkurse, vykstančiame tik kas keturis metus ir išrenkančiame vienintelį laimėtoją.

Klaipėdos kamerinis orkestras (KKO) yra vienas jauniausių ir dinamiškiausių tarp profesionalių Lietuvos kamerinių orkestrų. 1992 m. susibūręs stygininkų ansamblis jau du dešimtmečius aktyviai siekia stimuliuoti ir šviesti savo auditoriją, pateikdamas plačią įvairių epochų muzikinių stilių ir žanrų paletę nuo baroko iki šių dienų ir uostamiestyje steigdamas naujas orkestro koncertų tradicijas.

Pianistas Miroslavas Kultyševas yra vieno prestižiškiausių pianistų konkursų Tarptautinio P. Čaikovskio konkurso Maskvoje (2007 m.) laimėtojas. 2012 m. tarptautiniame konkurse „Monte Carlo Piano Masters“ jis buvo apdovanotas pagrindiniu prizu, kurį jam įteikė pats Monako kunigaikštystės Princas Albertas II. Intensyviai koncertuojantis M. Kultyševas priklauso pasauliniam pianistų elitui ir yra kviečiamas koncertuoti svarbiausių koncertų salių, tokių kaip Amsterdamo Concertgebouw, Vienos Musikverein, Niujorko Avery Fisher Hall, Londono Wigmore Hall ir eilės kitų.

Festivalyje net dviejuose koncertuose pasirodysiantis pianistas J. Božanovas – vienas didžiausių atradimų klasikinės muzikos pasaulyje per paskutinius dešimtmečius. Vienas amerikiečių kritikas pažymi: „J. Božanovas vienoje muzikinėje frazėje išgauna daugiau garso atspalvių, negu dauguma pianistų per visą savo gyvenimą...“ („Dallas Morning News“) Atlikėjo koncertų grafike šiandien tokios salės kaip Londono Royal Festival Hall, Berlyno filharmonija, Vienos Musikverein, Maskvos didžiosios konservatorijos salė, Tokijo Suntory Hall, Diuseldorfo Tonhalle ir eilė kitų.

Kartu su pianistu J. Božanovu festivalio uždarymo koncerte pasirodys Jāzeps Vītols Latvijos muzikos akademijos studentų simfoninis orkestras, diriguojamas maestro Atvarso Lakstigalos. Septynerius metus vadovavęs Liepojos simfoniniam orkestrui, jis yra vienas ryškiausių Latvijos dirigentų, nuolat pasirodantis su orkestrais Vokietijoje, Italijoje, Estijoje ir kitose šalyse.

Festivalio „Intermezzo“ koncertai:

– Spalio 24 d. – violončelininkas Alexander Kniazev ir pianistas Kasparas Uinskas;
– Spalio 26 d. – smuikininkai Valeriy Sokolov ir Nikita Boriso-Glebsky, Klaipėdos kamerinis orkestras;
– Spalio 27 d. – pianistas Miroslav Kultyshev;
– Spalio 28 d. – pianistai Evgeni Bozhanov ir Kasparas Uinskas;
– Spalio 29 d. – pianistas Evgeni Bozhanov, Jāzeps Vītols Latvijos muzikos akademijos studentų simfoninis orkestras ir dirigentas Atvars Lakstigala.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)