Britų režisierius publikai jau gerai pažįstamas iš Mikalojaus Konstantino Čiurlionio ir jo žmonos Sofijos Kymantaitės-Čiurlionienės meilės istoriją pasakojančio filmo „Laiškai Sofijai“ (2013). Daugiau nei keturiasdešimt dokumentinių filmų sukūręs režisierius, rašytojas, scenaristas R. Mullanas šįkart paliečia itin skaudžią – masinių 1941-ųjų metų žydų žudynių temą. Visgi „Gitel“ nėra tikslius istorinius įvykius ir faktus siekiantis perteikti dokumentinis pasakojimas.

Kadras iš filmo "Gitel"

„Šis filmas, visų pirma, yra meilės istorija. Tai pasakojimas apie meilės galią išgydyti žaizdas ir suteikti jėgų įveikti didžiuliu unkumus“, – taip sumanymą pristato režisierius.

Talentinga smuikininkė Gitel Bergman (Marija Korenkaitė) – stipri, nepriklausoma asmenybė. Trisdešimt trečią gimtadienį švenčianti moteris iš pirmo žvilgsnio atrodo kietas riešutėlis. Ji nevynioja žodžių į vatą, tiesiai sako, ką galvoja, nenori apsimetinėti. Tačiau už tvirto fasado slepiasi sužeista siela.

Kadras iš filmo "Gitel"

Gitel gyvena 1969-ųjų Sovietų Sąjungoje, bet prisiminimais vis grįžta į gimtąjį Kauną, kuriame 1941-ųjų spalį, per vieną lemtingą dieną buvo nužudyta net dešimt tūkstančių žmonių. Tarp žuvusiųjų buvo ir jos tėvai bei mažosios seserys. Išgelbėta paprastos Lietuvos kaimo moters, Gitel visą gyvenimą jaučia kaltę – praeities vaiduokliai neduoda jai ramybės. Pažintis su skaudžią patirtį turinčiu Levu (Nikolajus Antonovas) suteikia Gitel drąsos stoti akistaton su kolektyvinės ir asmeninės istorijos demonais, atleisti sau ir patikėti, jog ir ji turi teisę į bent mažytį laimės gabalėlį.

Kadras iš filmo "Gitel"

„Gitel“ buvo filmuota Vilniuje, Trakuose, Kauno mieste ir Kauno IX forto muziejuje. „Filmavimas IX-jame forte buvo keista patirtis. Tai reali žudynių vieta. Viliuosi, jog filmas atiduoda pagarbą aukų prisiminimams“, – įspūdžiais apie filmo kūrimo procesą dalijosi R. Mullanas.

Kadras iš filmo "Gitel"

Filme išvystame gausų režisieriaus pamėgtų lietuvių aktorių ansamblį – pagrindinis vaidmuo teko „Laiškuose Sofijai“ Čiurlionio mylimąją įkūnijusiai M. Korenkaitei, antraplanius vaidmenis atliko rūpestingą vyresnįjį brolį suvaidinęs Gediminas Storpirštis, Sakalas Uždavinys ir kiti. Išskirtinę filmo septinto dešimtmečio retro atmosferą sukūrė dailininkė Lina Gečienė ir kostiumų dailininkė Agnė Rimkutė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)