Iš Vilniaus, kur Radvilų rūmuose buvo galima atsisveikinti su vienos įtakingiausių Lietuvos giminės atstovais, į Dubingius atvežtas sarkofagas su 8 didikų palaikais buvo nuleistas į kriptą, giminės garbei iššautos trys patrankų salvės.

"Kunigaikščių Radvilų giminė visada kovojo už Lietuvos valstybingumo išsaugojimą ir stiprinimą, prieštaravo Liublino unijos sudarymui, Lietuvos valstybingumui sustiprinti planavo panaudoti netgi bažnytinius santykius, siekdami paversti Lietuvą Kalvino tikėjimą išpažįstančia valstybe, ir tuo siekdami atsispirti katalikiškosios Lenkijos, liuteroniškosios Prūsijos ar stačiatikiškos Maskvos pretenzijoms, kaip žinome, prireikus ir kardu gynė Lietuvos valstybės interesus karo laukuose", - iškilmingoje ceremonijoje kalbėjo premjeras.

Jo žodžiais, "nei viena didikų giminė, nei Lietuvoje, nei Lenkijoje, nėra davusi valstybei tiek žymių ir garsių valstybininkų: Lietuvos kanclerių, Lietuvos etmonų, Vilniaus vaivadų postai, aukščiausios Lietuvos valstybės pareigybės buvo tapę beveik paveldimomis Radvilų giminės atstovams".

Jis priminė, kad iš Radvilų giminės kilo 37 vaivados, 22 kancleriai, maršalkos, etmonai, iždininkai, 3 vyskupai, vienas kardinolas, viena karalienė, ir "daugybė kitų svarbių pareigūnų ir šviesių asmenybių".

Žinomų didikų palaikai Dubingiuose rasti 2004 metais. 2004-2007 metais antropologai, istorikai, menotyrininkai ir archeologai bendromis pastangomis identifikavo 8 Radvilų giminės atstovų palaikus: LDK kanclerio, Vilniaus vaivados bei Livonijos vietininko, Liublino unijos priešininko, faktiškai nevainikuoto Lietuvos karaliaus Mikalojaus Radvilos Juodojo, jo žmonos Elžbietos Šidlovieckos-Radvilienės, LDK kanclerio, Vilniaus vaivados ir didžiojo etmono Mikalojaus Radvilos Rudojo, jo sūnaus Mikalojaus Radvilos, Mikalojaus Radvilos žmonos Elenos Hlebovičaitės, Mikalojaus Radvilos (M.R.Rudojo vaikaičio), Jonušo VI Radvilos ir Anos Sobkovnos (Kristupo Radvilos Perkūno pirmosios žmonos).

Radvilų giminė - viena iš įtakingiausių šeimų Lietuvos istorijoje. Ši giminė turėjo įtakos politiniam ir kultūriniam valstybės vystymosi procesui, o su jų paremta Nesvyžiaus Dievo kūno bažnyčia siejamas baroko atėjimas į Lietuvos Didžiąją Kunigaikštystę. Mikalojus Radvila Juodasis, perėjęs į kalvinų tikėjimą, tuo siekdamas Lietuvą atriboti nuo katalikiškos Lenkijos ir pravoslaviškos Rusijos įtakos, padėjo šalyje šalia katalikų įsitvirtinti evangelikų reformatų bažnyčiai - evangelikų reformatų parapijos iki šiol išlikę Biržų krašte.

Nuo 2003 m. Dubingių piliavietėje vykdomi archeologiniai tyrinėjimai, jų metu ištirta buvusi bažnyčia, rastos ir atidengtos buvusių Radvilų rūmų liekanos. Radvilos, nors ir valdydami daugybę miestų ir rezidencijų, būtent Dubingius pasirinko kaip vieną iš laidojimo panteonų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją