Du solistai individualistai – vienoje scenoje

Scenoje šie du muzikantai – savo interpretacijomis išsiskiriantys individualistai. Kuomet prieš keletą metų kilo dueto idėja – ši mintis abiems atlikėjams labiau priminė utopiją. Abu muzikantai dvejojo, ar pavyks prisiderinti vienas prie kito, ar abu matys tokią pat muzikos viziją. Tačiau debiutiniai jų koncertai įrodė – aukščiausio lygio profesionalai, degantys ta pačia, bekompromise meile ir atsidavimu muzikai, dviese gali sukurti neužmirštamą muzikos šventę.

Du fortepijonai vienoje scenoje – gana nedažna koncerto forma, tuo pačiu labai įdomi klausytojui, kupina garsų, emocijų ir spalvų. Du skirtingi pianistai, tačiau kvėpuojantys vienu ritmu, tarsi vienas kūnas keturiomis rankomis kuria garsų ir muzikos šventę, kurią unikalią progą išgirsti turės Lietuvos publika.

Intriguojanti programa

Po ilgų ieškojimų pianistai K. Uinskas ir E. Bozhanov koncertams išrinko konceptualią programą, kurioje dvi siuitos iš dviejų baletų: iš P.I. Čaikovskio baleto „Spragtukas“ ir S. Prokofievo baleto „Pelenė“, dviems fortepijonams. Abi žymių baletų adaptacijos dviem fortepijonams, dedikuotos legendinei pianistei Marthai Argerich, kuri pirmoji ir atliko kūrinių premjeras su jų autoriais pianistais M. Pletniovu ir N. Economou. Tematiką pratęs P.I. Čaikovskio uvertiūra dviems fortepijonams „Romeo ir Džiuljeta“. Magiškas pasakų pasaulis dviejų pianistų rankose persipins su legendine meilės istorija, taip sukurdamas paslapties, aistrų ir dramos kupiną muzikos vakarą.

Du lygiaverčiai partneriai

Pianistas E. Božanovas – tai vienas didžiausių atradimų klasikinės muzikos pasaulyje per paskutinius dešimtmečius. Vienas amerikiečių kritikas pažymi: „E. Božanovas vienoje muzikinėje frazėje išgauna daugiau garso atspalvių, negu dauguma pianistų per visą savo gyvenimą...“ (Dallas Morning News) Atlikėjo koncertų grafike šiandien tokios salės kaip Londono Royal Festival Hall, Berlyno filharmonija, Vienos Musikverein, Maskvos didžiosios konservatorijos salė, Tokijo Suntory Hall, Diuseldorfo Tonhalle ir eilė kitų.

Didžiausio rezonanso E. Božanovas sulaukė F. Chopino pianistų konkurse Varšuvoje, kuriame jis sukėlė tikrą sensaciją. Kai kurie kritikai ir melomanai garsiai skelbė, jog tai vienas originaliausių atlikėjų per daugiau nei aštuonis dešimtmečius trunkančią konkurso istoriją. Nors konservatyvi žiuri neskyrė pianistui pirmosios vietos, klausytojai iš viso pasaulio internete stebėję jo pasirodymus Varšuvoje, paskleidė žinią apie neįprastą pianistą, o sensacingos laikraščių antraštės pasiekė plačią auditoriją, ir netrukus E. Božanovas tapo vienas geidžiamiausių klasikinės muzikos atlikėjų.

Tarptautinį pripažinimą pianistas K. Uinskas pelnė debiutuodamas tokiose salėse kaip Niujorko Carnegie Hall, Vašingtono J.F. Kennedy Center, Londono Wigmore Hall, Berlyno filharmonijoje, Madrido Filharmonijoje, Briuselio BoZar bei eilėje kitų. Užsienio kritikai po K. Uinsko pasirodymų pažymi: „…kvapą gniaužiantis jausmingumas, tai buvo absoliučiai magiška…“ London Wigmore Hall (Seen and Heard international) „...Didis pianistas ir muzikas…“ Carnegie Hall (New York Concert Review). Praėjusiame sezone K. Uinskas pasirodė: su Royal Chamber Orchestra of Wallonia (Belgija), Philharmonie Südwestfalen (Vokietija), Liepojos simfoniniu orkestru (Latvija) festivalyje „Piano Stars“, o taip pat su soliniais koncertais Londono Wigmore Hall, Baerum Kulturhus salėje cikle „Piano Master Series“ ir Bodø Festival Nordland Musikkfestuke – Norvegijoje, BoZar salėje Briuselyje bei Brussels Piano Festival, solinių koncertų ture Japonijoje „Fantastic Pianist Series“, solinių ir kamerinės muzikos koncertų ture Norvegijoje su smuikininku Nikita Boriso-Glebsky bei koncertų ture su legendiniu violončelininku Alexander Kniazev.

Dueto pasirodymai:

- Lapkričio 28 d. – Klaipėdos koncertų salėje,
- Lapkričio 29 d. – Kauno filharmonijoje,
- Lapkričio 30 d. – Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje, Vilniuje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)