1971 metais debiutavęs Brodvėjuje, šis legendinis Andrew Lloydo Webberio ir Timo Rice'o kūrinys šiemet skaičiuoja jau 45-uosius gyvavimo scenoje metus ir iki mūsų dienų buvo statytas 42-ose pasaulio šalyse.

Tarptautinis muzikos projektas kuriamas bendradarbiaujant su Didžiosios Britanijos agentūra „The Really Useful Group Ltd.“ ir Austrijos kompanija „Beat4Feet“. Koncertinėje roko operos versijoje scenoje pasirodys per 100 atlikėjų. Pagrindiniuose vaidmenyse matysime žymius solistus iš Austrijos, Vokietijos, Nyderlandų, JAV bei Lietuvos, o taip pat ritmo grupę iš Austrijos, Kauno miesto simfoninį orkestrą ir Kauno valstybinį chorą. Visi atlikėjai iš užsienio yra atskridę į Kauną dar prieš gerą savaitę ir šiuo metu vyksta generalinės projekto repeticijos.

Scena iš operos

Kai 2017 metų vasarį Brodvėjuje bus rodomos A. L. Webberio „Katės“, „Operos fantomas“, „Roko mokykla“ ir „Saulėlydžio bulvaras“, kompozitorius sumuš 1953 m. pasiektą Rodgers and Hammerstein rekordą, kai Brodvėjuje vienu metu buvo rodomi keturi to paties autoriaus miuziklai. Tarp kitų A. L. Webberio sukurtų šio žanro kūrinių yra „Jėzus Kristus Superžvaigždė“, „Evita“, „Meilės aspektai“ ir daugelis kitų.

Jo „Roko mokyklos“ pastatymas yra pirmasis britų miuziklas, kurio pasaulinė premjera įvyko Brodvėjuje. A. L. Webberis buvo savo spektaklių „Katės“ ir „Operos fantomas“ koprodiuseris, bei pats prodiusavo magišką miuziklą „Bombėjaus sapnai“, kurio metu pirmą kartą Vakaruose buvo pristatytas du kartus „Oskaro“ statulėlę pelnęs indų kompozitorius AR Rahmanas.

Andrew Lloydas Webberis

A. L. Webberiui priklauso septyni Londono Vestende, įskaitant garsiuosius „Palladium“ ir „Theatre Royal Drury Lane“, o taip pat 2017 m. vasarį po rekonstrukcijos duris atversiantis buvęs „St. James“ teatras nauju pavadinimu „The Other Palace“, kuris taps dar viena vieta puikių miuziklų atsiradimui.

Kompozitorius yra įkūręs savo paramos fondą, vieną didžiausių nūdienos Anglijoje ir remiantį jaunuosius talentus bei perspektyvias meno iniciatyvas.

A. L. Webberis yra pelnęs septynias „Tony“ statulėles, septynis „Olivier“ apdovanojimus, taip pat „Auksinį gaublį“, „Oskarą“, „Grammy“ ir daugybę kitų prestižinių premijų.

1992 metais karalienės Elžbietos II kompozitorius buvo įšventintas į riterius, o 1997 metais tapo Lordų rūmų nariu.

T. Rice'o karjera muzikoje, teatre ir kine prasidėjo 1965 metais, kai kūrėjo keliai susikirto su kompozitoriumi A. L. Webberiu. Ši pažintis tapo lemtinga, nes užuot puoselėjęs savo ambicijas dirbti roko ir pop žanruose, Timas pasidavė savo kolegos aistrai – muzikiniam teatrui.

Jų pirmasis bendras pastatymas (Timo tekstai, Andrew muzika) patyrė fiasko – tai buvo šou „The Likes of Us“ apie Viktorijos laikų filantropo daktaro Barnardo gyvenimą. Tačiau kiti trys bendri darbai – „Juozapas ir jo svajonių apsiaustas“, „Jėzus Kristus Superžvaigždė“ ir „Evita“ sulaukė kur kas didesnės sėkmės.

Timas Rice'as

Timas taip pat bendradarbiavo su kitais žymiais kompozitoriais, tokiais kaip Eltonas Johnas („Liūtas karalius“, „Aida“), Alanas Menkenas („Aladinas“, „Karalius Dovydas“, „Gražuolė ir pabaisa“), Bjornas Ulvaeusas ir Benny Anderssonas („Šachmatai“).

1973 m. jis subūrė savo nuosavą kriketo komandą ir 2002 m. ėjo MCC prezidento pareigas. Pastaruoju metu jis sukūrė 52-jų serijų projektą „Amerikietiškas pyragas“, kuriame pristatoma muzika ir atlikėjai iš absoliučiai visų Amerikos valstijų. T. Rice'as yra pelnęs nemažai prestižinių apdovanojimų, tarp kurių dvejos „Oskarų“ statulėlės, trys „Auksiniai gaubliai“, „Grammy“ ir daugybė kitų.

Projekto kūrybinė komanda – iš Austrijos

Gerai žinomas muzikos pasaulyje kūrybinis aljansas „Beet4Feet“ (Werneris Stranka ir Martinas Gellneris) susibūrė 1986 m. ir yra bendradarbiavęs su tokiais atlikėjais kaip Adamas Lambertas, Dave'as Stewartas, Whoopie Goldberg, Roisin Murphy („Moloko“), Davidas Garrettas, Falco ir daugybe kitų.

"Beat4Feat"

2005 m. ši kūrybinė komanda Amstetteno mieste (Austrija) pristatė fenomenalios sėkmės sulaukusį „Jėzus Kristus Superžvaigždė“ pastatymą. „Beet4Fet“ taip pat kasmet organizuoja tradicinį gala koncertą „Hollywood in Vienna“.

Lietuvišką spektaklio versiją statys režisierė ir choreografė Kim Duddy. Gimusi JAV Ohajo valstijoje, ji pradėjo lankyti šokio pamokas Niujorke, o netrukus pradėjo savo karjerą Brodvėjuje, kuri truko 11 metų. Kim dirbo su garsiu choreografu Bobu Fosse'u, ilgainiui tapusiu jos įkvėpimo šaltiniu. 1987 m. ji persikėlė į Vieną ir šis miestas yra tapęs jos antraisiais namais iki šiol.

Tarp geriausių Kim darbų galima paminėti tokius miuziklus kaip „The Rocky Horror Show“, „West Side Story“, „Fame“, „Kiss me Kate“, „Blues Brothers“, „Hair“, „Cabaret“, „Jesus Christ Superstar“, „Grease“, „Shrek“ ir daugelį kitų. 2009 m. Kim pelnė Austrijos vyriausybės apdovanojimą už kūrybinius nuopelnus. 2017 metų vasarą režisierė statys miuziklą „Cats“ Šveicarijos „Thunerseespiele“ festivalyje.

Rory Tayloras (Jėzus Kristus)

Pagrindiniame Jėzaus Kristaus vaidmenyje matysime dainininką Rory Taylorą (Didžioji Britanija). Pradėjęs dainuoti būdamas septynerių, vėliau jis su savo grupe „54321“ išleido du studijinius albumus ir koncertavo vienoje scenoje su tokiais atlikėjais kaip „Ace Of Base“, Mel C, „The Beach Boys“ ir kitais. Pastaruosius dvejus metus R. Tayloras praleido gastroliuodamas su miuziklu „Thriller Live“ Kinijoje ir Didžiojoje Britanijoje, taip pat atliko Rodžerio vaidmenį jubiliejiniame 20-mečio miuziklo „Rent“ ture Airijoje ir Jungtinėje Karalystėje.

Dainininko pažintis su roko opera „Jėzus Kristus Superžvaigždė“ prasidėjo 2012 metais, kai jis dalyvavo britų kanalo „ITV“ televizijos realybės šou „Superstar“. Didžiulio populiarumo sulaukusiame projekte, kurį sumanė ir kuravo pats miuziklo kompozitorius lordas A. L. Webberis, R. Tayloras vos per plauką netapo nugalėtoju – didžiajame finale jam atiteko antroji vieta. Po šio laimėjimo dainininkas dalyvavo grandioziniame koncertiniame ture „Jesus Christ Superstar – Arena Tour“ Jungtinėje Karalystėje ir Australijoje, kurio metu legendinio pastatymo atgimimą arenose pamatė daugiau kaip 320 tūkst. žiūrovų.

Kudra Owens (Marija Magdalena)

Gimusi Sietle, Kudra Owens (Marija Magdalena) scenos ir šokio meno mokėsi „William Esper Studios“ Niujorke, „Seattle Cornish College of Arts“, „Dance Theatre of Harlem“ ir „Pacific North West Ballet“. 1999 m. ji pradėjo savo karjerą Europoje. Pagrindinių Kudros vaidmenų sąraše – Dionne („Hair“), Rusty („Footloose“), Maria Magdalena („Jesus Christ Superstar“), Francesca („Carmen Cubana“), Dynamite („Hairspray“), Mrs. Corry („Mary Poppins“) ir kiti.

Kudra taip pat vaidino daugelyje spektaklių, tarp kurių – „The Last of the Red Hot Lovers“, „Vital Signs“, „Speaking in Tongues“, „Vagina Monologues“, „Moment On The Lips“ ir „Ordinary Days“. Dainininkė yra išbandžiusi jėgas ir kine – „Im Weissen Rössl“, „Thank you for bombing“ bei seriale „Good morning Galaxy“.

Alexas Melcheris (Judas)

Alexas Melcheris (Judas) gimė Karlsrūjės mieste, Vokietijoje. Baigęs mokyklą, išvyko į Hamburgą, kur įstojo į Hamburgo muzikos akademiją. Tarp svarbiausių vaidmenų jo biografijoje – Alfredas miuzikle „Dance of the Vampire“, režisuotas Romano Polanskio (Vienos pastatymas); Markas („Rent“), Luigi Lucheni („Elisabeth“) ir Jėzus / Judas („Jėzus Kristus Superžvaigždė“) – Vokietijos scenose. Jis taip pat atliko Burtininko vaidmenį „Tabaluga & Lilli“, Seymour („Little Shop of Horrors“), Eddie („The Rocky Horror Show“), Whizzer („Falsettos“), pusbrolis Kevinas („Tommy“), Udo Lindenbergas („Hinterm Horizont“), o taip pat pagrindiniai vaidmenys miuzikluose „Saturday Night Fever“, „Grease“ , „Eating Raoul“, „Blind Date“, „Into The Woods“, „Rockville“ ir kt.

Kertiniu momentu Alexo biografijoje galima paminėti tą akimirką, kai Brianas May ir Rogeris Tayloras jį pasirinko atlikti lyderio partiją „Queen“ miuziklo „We Will Rock You“ premjerose Kelne, Štutgarte ir Berlyne. Dainininkas taip pat užsiima soline kūryba ir yra išleidęs du albumus – „The Tune – No More Excuses“ ir „Man in the Moon“.

Dominykas Vaitiekūnas (Pontijus Pilotas)

Poncijaus Piloto vaidmuo atiteks aktoriui Dominykui Vaitiekūnui. Jis nė kiek neprimena iki tol buvusių atlikėjo amplua. Tačiau tokios netikėtos galimybės save „palaužyti“, pasak atlikėjo, yra didelė dovana.

„Nors aplikavau visai į kitą vaidmenį, labai džiaugiuosi, kad per atranką miuziklo kūrėjai manyje įžvelgė kitokių savybių – tai bus puiki proga pabandyti pabėgti nuo savo sceninių įpročių. Be to – trisdešimtmetis ant nosies, pats laikas lipti iš tų berniukiškų kelnyčių ir pabandyti ką nors kitokio. Juk visą gyvenimą vaikų nevaidinsiu. Tikiuosi“, – teigia atlikėjas.

Dominyko debiutas muzikinio teatro scenoje susijęs būtent su lordo A. L. Webberio muzika. Dar antro kurso studentui atiteko pagrindinis Juozapo vaidmuo lordo A. L. Webberio miuzikle „Juozapas ir jo svajonių apsiaustas“.

Spektaklis buvo toks sėkmingas, kad „Keistuolių teatro“ repertuare išbuvo aštuoneris metus – iki pat 2016 metų. Nuo pat aktorystės studijų Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje Dominyką visur lydėjo muzika. Atlikėjas keletą metų priklausė ryškiam šiuolaikinės gospel muzikos kolektyvui „Sounds in G“. Taip pat dar būdamas studentas 2008 m. kartu su kurso draugais sukūrė grupę „Liūdni slibinai“. Grupės nariai, tetrališkus pasirodymus derindami su įvairių žanrų ir stiliaus muzika, susižėrė ne vieną Lietuvos muzikos apdovanojimą, išleido keturis studijinius albumus ir sėkmingai koncertuoja iki šiol. Palaipsniui atlikėją įtraukė ir miuziklo žanras – ryškus Pinčiuko vaidmuo „Velnio nuotakoje“, Juokdarys miuzikle „Žygimanto Augusto ir Barboros Radvilaitės legenda“, Rolfas „Muzikos Garsuose“. O šį sezoną Dominykas sėkmingai debiutavo ekstravagantišku Angel vaidmeniu pirmąkart Lietuvoje tarptautinės komandos statytame miuzikle „Rent“.

Egidijus Bavikinas (Erodas)

Tenoras Egidijus Bavikinas (Karalius Erodas) – Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Kauno fakulteto magistrantas. Mokėsi Kalvarijos vaikų muzikos mokykloje, fortepijono klasėje, 2000 m. baigė Marijampolės aukštesniąją pedagogikos mokyklą (muzikos pedagogikos ir liturginio vargonavimo spec.), 2001 m. įstojo į Lietuvos muzikos ir teatro akademiją Kauno fakultetą dirigavimo spec. (doc. R Misiukevičiaus kl.). Po metų nutarė pasirinkti profesionalaus dainininko kelią, vokalo meistriškumą studijavo vadovaujamas doc. S.Martinaitytės 2002-2008 m. 2006-2007 m. dalyvavo Bogdano Macalo, Astos Krikščiūnaitės, Algirdo Januto, Elisabeth Wilke meistriškumo kursuose ir seminaruose.

Dainavo tarptautiniuose festivaliuose: „XVI miedzynarodowy festiwal mlodych laureatow“ (Lenkija), Tytuvėnų festivalis (Lietuva), Pažaislio muzikos festivalis (Lietuva) ir kituose. Sukūrė vaidmenis spektakliuose: G. Kuprevičiaus ir S. Šaltenio „Ugnies medžioklė su varovais“ (rež. G. Padegimas), T. McNally „Meistriškumo pamoka“ (rež. G. Padegimas), G. Donizetti „Meilės eliksyras“, R.Cocciante „Paryžiaus katedra“ ir kt.

Dainininkas tapo laureatu tarptautiniuose dainininkų konkursuose: „XXI amžiaus menas“ (2007, Kijevas, 2-oji premija), „Doch Gor“ (2007, Lenkija, Karpatis, 1-oji premija), „XXI amžiaus menas“ (2008, Suomija, Lempala, 2-oji premija). Nuo 2008 m. E.Bavikinas yra Kauno valstybinio muzikinio teatro solistas.

Tadas Girininkas (Kajafas)

Bosas Tadas Girininkas (Kajafas) gimė Šiauliuose, 2000 m. baigė saksofono specialybę Klaipėdos E. Balsio menų gimnazijoje, tais pat metais grojimo saksofonu studijas tęsė Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje. Susidomėjęs soliniu dainavimu, 2003 metais T. Girininkas pradėjo vokalo studijas pas prof. V. Prudnikovą, 2009 m. jas baigė, įgijo magistro laipsnį.

T. Girininkas 2007 m. dalyvavo „Yamaha“ dainininkų konkurse, tais pat metais tapo S. Baro dainininkų konkurso antros premijos laureatu. 2009 m. jis pelnė finalisto diplomą tarptautiniame „Klaudia Taev“ dainininkų konkurse (Estija). 2011 m. T.Girininkas atrinktas į prestižinį konkursą (Neue Stimmen) Vokietijoje.

Dainininkas bendradarbiauja su Vilnius City opera pastatymuose: Ginkluotas vyras – W. A. Mozarto operoje „Užburtoji fleita“ (2007), Johanas – J. Massenet operoje „Verteris“ (2008), Rotnij, Zareckij – P. Čaikovskio operoje „Oneginas“ (2010), Žerontas – G. Puccini operoje „Manon Lesko“ (2012), Don Alfonso – W. A. Mozarto operoje „Visos jos tokios“ (2013), Le Baili – J. Massenet operoje „Verteris“ (2014), Ferandas – G. Verdi operoje „Trubadūras“ (2014), Arkel – C. Debussy „Pelėjas ir Melisanda“ (2015).

Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre T. Girininkas dainavo boso partijas: Cuniga G.Bizet opera „Karmen“ (2011), Sparafučilė G.Verdi operoje „Rigoletas“ (2011), Karalius Henrikas R. Wagner operoje „Lohengrinas“ (2013), Silva – G. Verdi operoje „Ernanis“ (2013), Bartolo – W. A. Mozart operoje „Figaro vedybos“ (2013), Generolas/Senis/Riteris – O. Narbutaitės operoje „Kornetas“ (2014), Rocco L. van Beethoveno „Fidelijus“ (2015). Dainininkas sukūrė vaidmenį ir R. Mačiliūnaitės operoje „Nebūti ar nebūti“.

2013 m. dainininkas pelnė Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro „Švyturio“ apdovanojimą už Karaliaus vaidmenį R. Wagnerio operoje „Lohengrinas“ ir Silvos partiją G.Verdi operoje „Ernani“. Tais pačiais metais T. Girininkas aldovanotas Auksiniu scenos kryžiumi „Geriausio metų solisto“ kategorijoje.

Dainavo su Lietuvos valstybiniu, Lietuvos Nacionalinės filharmonijos, LMTA, Kauno miesto simfoniniais, Klaipėdos kameriniu orkestrais, bendradarbiavo su dirigentais, iš kurių minėtini M. Lutzas, J. Wallnigas, D. Anzolini, G. Bisanti, G. Marciano, E. Pehkas, N. Vaicis, A. Veismanis, G. Rinkevičius, R. Šervenikas, D. Katkus, M. Pitrėnas, J. Geniušas, M. Staškus, V. Visockis. Gastrolių metu yra aplankęs Latviją, Estiją, Švediją, Vengriją, Izraelį, Daniją ir kitas šalis.

Rubenas Heerenveenas (Apaštalas Simonas)

Karibuose gimęs Rubenas Heerenveenas (sceninis vardas Ruben Anthony), atliksiantis Apaštalo Simono vaidmenį, žavi ne tik savo charizmatiška išvaizda, bet ir įspūdinga kūrybine biografija. Tarp jo svarbiausių sukurtų vaidmenų teatro scenoje galima paminėti: Tyrone („Fame“, 2001 ir 2004, Austrija), Apaštalas Petras („Jėzus Kristus Superžvaigždė“, 2003, Viena, Austrija), Escamillo („Carmen Cubana“, 2006 – 2016), Hudas („Hair“, 2007), Emilio („Miami Nights“, 2008, Vokietijos turas).

O taip pat – pagrindinis vokalistas („Cirque Stiletto“, 2009, Nyderlandai), pagrindinis vokalistas („The Soulbrothers“, 2009, Olandijos turas), Sunny („Daddy Cool“, 2011-2012 Olandija, Ispanija), pagrindinis vokalistas („The Soul Celebration“, 2013, Olandijos turas), pagrindinis dainininkas „Norwegian Cruise Lines“, 2013 – 2016, NCL Creative Studios).

Rubenas yra dažnas svečias įvairiose Vokietijos ir Austrijos televizijos laidose. Dainininkas yra įrašęs ir išleidęs 3 solinius albumus – „Exceptional“ (2006), „In My Room“ (2008) ir „Take It All“ (2014).

Ericas Minskas (Annas)

Čikagoje aktorinio meno studijas baigęs aktorius ir dainininkas Ericas Minskas (Annas) – išties unikali asmenybė. Jis yra sukūręs šiuos pagrindinius vaidmenis scenoje: Lago („Aladdin“), Merzig / Bremen („The Adams Family“), dėdė Ernie („Tommy“), Comic („The Blue Angel“), Steward („Ich War Noch Nie...“), Maf („Hairspray“), Renfield („Dracula“), Brankov („Silk Stockings“), Sophie („The Merchant of Venice“), Annas („Jesus Christ Superstar“), Margaret („Hair“), Riff-Raff („Rocky Horror Show“), Simon („Feelgood“), Lefou („Beauty and the Beast“), Baron Kempen („Elisabeth“), Doody („Grease“), Member #1 („Freudiana“), Joey Perhaps („Guys and Dolls“), Woodstock („Snoopy“), Jacey Squires („The Music Man“) ir kt.

Ericas yra sukūręs nemažai vaidmenų ir televizijoje bei kine: „Rizikingas verslas“ („Risky Business“, 1983 m., rež. Paul Brickman, pagrindiniame vaidmenyje Tom Cruise), „Measuring The World“ (2012 m.), NBC filmai „Fame“ and „Soup to Nuts“ ir kt.

Apaštalų, kunigų ir kituose antraplaniuose vaidmenyse matysime ne mažiau spalvingas ir talentingas asmenybes – tai Marcella Adema (Olandija), Caroline Frank (Australija – Austrija), Ines Hengl Pirker (Austrija), Matthieu Vinetot (Didžioji Britanija), Dave'as Moskinas (Austrija), Faridas Halimas (Vokietija) ir kitus.

Jesus Christ Superstar – amžinai gyva roko operos klasika

„Jėzus Kristus Superžvaigždė“ per daugiau kaip per 45 gyvavimo metus buvo pastatyta 42-ose pasaulio šalyse ir uždirbo per 205 mln. JAV dolerių. 1970 m. išleista dviguba vinilo plokštelė, kurioje Jėzaus partiją atliko grupės „Deep Purple“ vokalistas Ianas Gillanas, akimirksniu atsidūrė JAV „Billboard“ pop albumų viršūnėjė. 1971 m. roko operos premjera įvyko Niujorko Brodvėjuje, o jau po metų – Londono West Ende. Per aštuonerius metus ji buvo suvaidinta 3358 kartus, surinko daugiau kaip 12 mln. JAV dolerių pajamų ir tuo metu pelnė ilgiausiai rodomo West Ende spektaklio titulą.

Rež. Normanas Jewisonas (kairėje) filmavimo aikštelėje

1973-aisiais pastatymas buvo ekranizuotas ir užėmė 8 vietą kino reitinge pagal pelningumą. Kinas buvo nufilmuotas istorinėse Jeruzalės vietose, jį režisavo Normanas Jewisonas, o pagrindinis vaidmenis kūrė Tedas Neeley (Jėzus), Carlas Andersonas (Judas), Yvonne Elliman (Magdalena) – už šį darbą visi atlikėjai buvo nominuoti „Auksinių gaublių“ apdovanojimams.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt