M. Ažušilis tyrinėja nepatogias, tačiau itin aktualias temas

Metraščio puslapius ir parodą papuošė dviejų DELFI fotografų darbai: Mindaugo Ažušilio ir Artūro Morozovo. Jaunosios kartos fotografai savo darbais ne tik informatyviai skleidžia žinias spaudos žiniasklaidoje, bet ir perteikai nūdienos esmę bei problemas meninėsė fotografijose. M. Ažušilis savo kūrybą aktyviai pristato ir užsienyje. Šiuo metu jo darbai eksponuojami Čikagoje.

Už Atlanto menininkas pristato projekto „Laimė Lietuvoje“ fotografijas, kuriose išryškinamas visuomenės banalumas ir tuštumas. Metraščio puslapius puošia kitos nuotraukos, tačiau, kaip pasakojo pats Mindaugas, išskirtinį jo braižą nesunku atpažinti.

2012 metais buvo išleista ir knyga „Laimė Lietuvoje“, kurioje sudėtos visos projekto fotografijos.

Kasmet į fotografijos metraštį atrenkami geriausi fotomenininkų darbai. M. Ažušilis prisipažino, kad jo darbai metraščio puslapius puošia jau ketvirtąjį kartą.

Mindaugas tyrinėja nepatogias, kritinio pobūdžio, tačiau itin aktualias temas: vyriškumą, mirtį, automobilių avarijas bei įvaizdžio (ne)galią išskirdamas jas į atskiras serijas.

Kaip pasakojo pats fotomenininkas, kiekvienas, pažvelgęs į jo kūrybą, gali atrasti ką nors naujo. Anot jo, žinutė, kurią jis siunčia, tarsi transformuojasi kiekvieno žiūrovo viduje. Ir nors kai kuriems atrodo, kad įamžinti tokias akimirkas – nieko ypatingo, menininkas nusijuokia, kad taip gali tikrai ne bet kas.

Fotomenininkas nesistengia savo nuotraukose atskleisti ypatingų efektų, priešingai – jis renka faktus ir vaizdais teigia daug daugiau dalykų, nei įmanoma nusakyti žodžiais.

Parodoje bus eksponuojama jaunojo menininko pastarųjų metų kūryba, pristatyti nauji ir dar viešai nerodyti darbai.

Bebaimis A. Morozovas dirbo karo zonoje

Artūras Morozovas savo fotografijose taip pat atskleidžia realybę, išryškina tai, ko paprastas žiūrovas nemato, tai, pro ką dažniausiai praslysta neįgudusi stebėtojo akis.

Karo zonoje Donecke dirbęs fotožurnalistas A. Morozovas dar šį pavasarį buvo apdovanotas kaip geriausias užsienio žurnalistas Baltarusijos spaudos fotografijos konkurse.

Įspūdžius iš Ukrainos A. Morozovas papasakojo atidarydamas parodą „Vinja“. Didžioji dalis eksponuotų nuotraukų drauge su A. Morozovo reportažais buvo spausdintos naujienų portale DELFI.

Nuotraukos bei garsai užfiksuoti per aštuonias keliones į šią šalį. „Vijna“ – tai pasakojimas apie karo kasdienybę, žvilgsnis į gyvenimą pirmose fronto linijose bei pažintis su abejomis kovojančiomis pusėmis.

Artūras Morozovas yra jaunosios kartos Lietuvos fotožurnalistas, aktyviai kuriantis nuo 2007 metų.
A. Morozovas pelnęs įvairių apdovanojimų, o jo nuotraukos spausdintos žinomuose pasaulio leidiniuose „The Guardian“, „Der Spiegel“, „Newsweek“, „Dailymail“, „Le Nouvel Observateur“ ir kt. A. Morozovas už savo bebaimę žurnalistiką ir reportažus iš Ukrainos buvo apdovanotas ir DELFI portalo apdovanojimu – „Titanu“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją