Vakare dalyvaus knygos autorė, knygos herojus – režisierius Jonas Jurašas, teatro kritikai Gražina Mareckaitė, Daiva Šabasevičienė ir Vaidas Jauniškis. Susitikimą ves kultūrologė Rita Repšienė.

Lietuvos muzikos ir teatro akademijos magistrantai Vita Bartušytė ir Simonas Laučka iš prof. Audronės Pšibilskienės kamerinio ansamblio klasės atliks Vilhelmo Friedemanno Bacho Duetą dviem altams.

Knyga „Spektaklių ir sapnų klavyrai“ aprėpia dviejų, beje, pirmųjų vėlyvuoju sovietmečiu egziliantų iš Lietuvos režisieriaus J. Jurašo ir eseistės A. M. Sluckaitės klajones šiapus (Vakarų Europa) ir anapus Atlanto. Kartu suteikiama išskirtinė galimybė iš arti ir tarsi iš vidaus patyrinėti režisieriaus kūrybos „genetinį kodą“ – koncepcijų, metaforų, simbolių, poteksčių, vaizdinių kilmę ir prasmes.

Jo kūrybinė programa maximum primena atkaklias paieškas kamertono, pagal kurį būtų galima taip suderinti tautos dvasinius „instrumentus“, kad neprarastume tapatybės, savimonės, savigarbos, neatsisakytume svajonių ir neišsigąstume, kai apims dvejonės. Režisieriaus spektakliai atveria daug skaudžios tiesos apie šiuolaikinį žmogų, klystantį, bet vis labiau atprantantį abejoti savo neklystamumu.

Aušros Marijos Sluckaitės knygos viršelis

Autorė „Spektaklių ir sapnų klavyrus“ apibūdina taip: „Dvi knygos vienoje – tai žvilgsnis į režisieriaus J. Jurašo kūrybos kelią nuo Kauno iki Brodvėjaus, iki Off-off Broadway ir atgal į Lietuvos teatrą. Bet ne vien. Tai svarstymai apie menininko savijautą svetimose kultūrose, savo vietos ieškojimą. Apie nuosaikios visuomenės ir maištingo individo priešpriešą, nesvarbu, kur jis gyventų.

Praėjo nelengvų klajonių egzilyje dešimtmečiai. Pastatyta spektaklių Amerikoje, Kanadoje, Japonijoje, Vakarų Europoje, dirbta su įvairių tautybių aktoriais – nuo studentų iki „žvaigždžių“.

Dalijausi su J. Jurašu bendra lemtimi, mačiau visus jo spektaklius, sukurtus kituose kraštuose ir tėvynėje, kai pagaliau leista į ją grįžti. Buvau ne vien jo kūrybos proceso stebėtoja, bet kartais ir dalyvė. Tad šie mano tekstai su atsiminimų skeveldromis – nelyginant atviri pašnekesiai apie kartu nueitą kelią tarp dviejų pasaulių, apie sąmonės vingius, sapnus ir iliuzijas…

Ir apie grįžimą, jeigu apskritai įmanoma po ilgų metų grįžti į namus, kurių neatpažįsti, nes nežinai, ar dar esi savas, ar jau tapęs svetimas…“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)