Tarptautinio festivalio svečiai iš užsienio - aktoriai su savo unikaliomis programomis iš Didžiosios Britanijos, Italijos, Vokietijos, Austrijos, Kroatijos ir Airijos.

Pasak organizatorių, vaikų kūrybiškumas turi būti lavinamas nuo pat mažų dienų - menas turi būti prieinamas bet kokio amžiaus žmogui. Kūdikiams ir ikimokyklinukams skirtų spektaklių metu vaikai kartu su aktoriais ir tėveliais užsiima bendra kūrybine veikla, tai jiems padeda išmokti mąstyti individualiai, kūrybiškai, užaugti stipriomis asmenybėmis, tapti pranašesniais atėjus į mokyklą bei formuoja pasaulio suvokimą, paremtą pagarba ir teisingumu.

Menas be ribų: joga kūdikiams ir kaip improvizuoti su smėliu

Užsienyje tokio pobūdžio festivaliai greitai išpopuliarėjo, tačiau Lietuvoje - dar tik įgauna pagreitį. „Pernai pirmą kartą pasiryžome suorganizuoti festivalį patiems mažiausiems žiūrovams. Tai buvo naujiena Lietuvoje, tačiau lūkesčiai pasiteisino. Norinčių pamatyti spektaklius buvo labai daug, sulaukėme nemažai ir tarptautinių šeimų dėmesio. Džiaugiamės, jog dar tik antrą kartą vykstantis festivalis jau beveik dvigubai išaugo ir išsiplėtė. Šiais metais spektaklius rodysime ne tik sostinėje, bet vyksime ir į kitus Lietuvos miestus - Dubingius ir Molėtus. Taip pat turėsime 8 svečius iš užsienio - tai yra dukart daugiau nei pernai, tad programa bus dar įvairesnė”, - apie festivalio programą pasakoja viena iš festivalio organizatorių ir „Teatriuko” trupės aktorė Dalia Mikoliūnaitė.

Festivalio metu tėveliai su savo atžalomis galės išbandyti aktorės iš Kroatijos Svetlanos Pataftos jogą, skirtą kūdikiams. Peru kilmės aktorius iš Didžiosios Britanijos Jose Navarro tyrinės lėlių teatro muziką - supažindins su Peru kultūros paveldu, taip pat styginiais instrumentais čarango, Andų fleitomis, skudučiais. Teatras NUU iš Austrijos nustebins savo dekoracijomis - jos visos bus tik iš lipnios popierinės juostos. Bus ir vienas spektaklis Vilniaus istorijos tema „ŽALIA GYVA“, skirtas pradinukams.

Ypatinga festivalio viešnia - vienos iš žymiausių nepriklausomo teatro trupių HELIOS Vokietijoje meno direktorė Barbara Kölling. Ji Vilniuje surengs kūrybines dirbtuves darželių auklėtojams bei aktorystės studentams, kurios, pasak festivalio organizatorių, pagelbės mūsų šalies pedagogams geriau įsisavinti kūrybiško darbo su kūdikiais subtilybes. „Ar galėtumėte pagalvoti, kiek daug galima papasakoti ir nustebinti mažuosius, spektaklio metu naudojant tik tokias medžiagas kaip smėlis, žemė ar popierius? Būtent apie tokias darbo su kūdikiais paslaptis pasakos mūsų viešnia Barbara Kölling”, kurios vizitą parėmė Goethe’s Institutas“, - sako viena iš festivalio organizatorių, „Acting Up” aktorė Cliodhna Noonan iš Airijos.

LABAS! festivalis - ne tik tėveliams ir jų vaikams

Festivalio organizatoriai itin didelį dėmesį skiria ne tik savo mažajai publikai, bet ir atvykusiems iš užsienio aktoriams. „Mes įsitikinę, kad šis festivalis yra svarbus kultūrinis įvykis Lietuvoje. Esame dėkingi visiems teatro profesionalams, kurie atvyksta į Lietuvą pademonstruoti savo unikalių programų mūsų šalies šeimoms bei pasidalinti savo vertingomis žiniomis apie teatrą kūdikiams su Lietuvos pedagogais. Tuo pačiu siekiame jiems atsidėkoti ir sukurti kuo malonesnę viešnagę - norime parodyti, kokia graži mūsų šalis, kokie gražūs žmonės. Visi kartu praleisime penkias festivalio dienas, vyksime į vienus gražiausių Lietuvos kraštų –Dubingius, Alantą, Molėtus, kur vyksta aktyvus kultūrinis ir socialinis gyvenimas, klausysimės koncerto su egzotišku svečiu iš Egipto - muzikantu Mostaffa. Kitaip tariant, tam tikrą festivalį organizuosime ir patiems mūsų festivalio dalyviams”, - šypsosi D. Mikoliūnaitė.

Gegužės 9-14 dienomis tarptautinio teatro festivalio „LABAS!” spektakliai ir teatro laboratorijos vyks Vilniuje - Lietuvos Dailės muziejuje, Vilniaus mokytojų namuose, Lietuvos Nacionaliniame muziejuje, Menų spaustuvėje, „Teatriuko” studijoje bei įvairiuose vaikų darželiuose; Molėtuose - Molėtų pradinėje mokykloje, darželiuose, Alantos gimnazijoje; Dubingiuose - Dubingių bendruomenės centre, Dubingių mokykloje. „LABAS!” organizuoja teatras vaikams „Teatriukas” ir „Acting up” (Airija)

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją