Ambasados kiemelyje pristatyta apie 30 lietuvio Gintauto Vyšniausko ir indo Aridžyto Čandos (Arijeet Chanda) tapybos darbų.

„Abu menininkai priklauso skirtingoms kartoms, išaugo skirtinguose kultūros kontekstuose. Tačiau abu paperka savo nuoširdumu ir gebėjimu kūrybiškai interpretuoti mums įprastus kasdienybės vaizdinius. Jų darbuose matome tai, ką keliautojas paprastai išsiveža iš Indijos ir Lietuvos savo fotoaparato atminties kortelėje, ir galime palyginti, kaip tai atitinka mūsų pačių įsivaizdavimą apie gimtąją šalį“, – atidarydamas parodą sakė Lietuvos ambasadorius Indijoje Laimonas Talat-Kelpša.

Architektas G. Vyšniauskas 2013 m. pavasarį kartu su žmona, garsia Lietuvos žurnaliste Edita Mildažyte lankėsi Indijoje, išmaišė šalį skersai ir išilgai. Sužavėtas Indijos grožio, kaip pats sako, „prikeverzojo“ pilną sąsiuvinį eskizų, kurie, grįžus į Lietuvą, virto linksmais, nuotaikingais paveikslais.

G. Vyšniausko darbų cikle „Kelionė po Indiją“ lankytojas išvys linksmus, besišypsančius, švenčiančius žmones, bet greta – ir nelengvą buitį egzotiškų peizažų apsuptyje.

Savo istorijas autorius perteikia su meile ir, kaip jam būdinga, nedidele doze autoironijos.

Savo ruožtu Indijos jaunosios kartos atstovas A. Čanda pristato devynių tapybos darbų ciklą apie Lietuvą. Juose – ir Trakų pilis, ir Vilniaus panorama, o tarp jų – ir paminklas knygnešiui.

„Apie Lietuvą perskaičiau viską, ką pavyko rasti“, – sako tolimoje šalyje nė sykio nesilankęs dailininkas.

„Esu sužavėtas Lietuvos grožio, bet manau, kad spaudos draudimas, o ypač tai, kaip lietuviai su juo kovojo, yra vienas unikaliausių pasaulio istorijos puslapių.“

Iki 2011 metų A. Čanda sėkmingai darė karjerą tarptautinėje korporacijoje, tačiau vieną dieną nusprendė viską mesti ir atsiduoti kūrybai. Savamokslis, jokių akademijų nebaigęs dailininkas netruko pelnyti pripažinimą.

„Aridžytas kuria užburiantį spalvų ir vaizdų pasaulį. Užtenka vieno žvilgsnio, kad pajustum didžiulę vidinę ramybę – gal todėl, kad menininkas pats ją jau surado?“, – apie A. Čandos kūrybą 2015 m. sausį rašė didžiausias Indijos dienraštis.

Rugpjūtį paroda „Draugo akimis“ persikels į prestižinį Delio klubą „India International Centre“, kur su ja galės susipažinti Indijos sostinės verslo, mokslo ir kultūros elitas.

Nuo 2013 metų LR ambasada surengė jau aštuonias Lietuvos vaizduojamąjį meną pristatančias parodas.

Parodos akimirkos - DELFI galerijoje:


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)