Daug tokių klausimų dabar sulaukia ir sausio 1 dieną visoje Lietuvoje pradėtos rodyti komedijos „Tarp mūsų, berniukų...“ kūrėjai. Pateikiame jų atsakymus ir įdomių su filmo kūrimu susijusių faktų.

– Kiek laiko buvo kuriamas filmas?

– Nuo idėjos, scenarijaus tobulinimo, aktorių atrankos, filmavimo iki komedijos atsiradimo ekrane praėjo lygiai metai.

– Kiek žmonių iš viso dirbo kuriant „Tarp mūsų, berniukų“?

– Komedijoje iš viso nusifilmavo apie 60 aktorių. Dar apie 120 žmonių dalyvavo filmuojant masines scenas. Filmavimo grupę sudarė apie 30 žmonių. Tai režisierius, operatorius, kostiumų dizaineris, dekoracijų dailininkas ir visas techninis personalas – apšvietėjai, garsistai bei jų asistentai. Kartais visa šiai komandai reikalinga įranga į filmavimo vietas iš anksto buvo vežama sunkvežimiais.
Vienas didžiausių iššūkių kūrybinei grupei buvo filmavimo laikų suplanavimas ir suderinimas. Mat absoliuti dauguma filmo kūrime dalyvavusių žmonių ir ypač aktoriai tuo metu turėjo ir kitų darbų bei pareigų. Tačiau net ir tai nesutrukdė jiems dalyvauti itin varginančiuose naktiniuose filmavimuose ir puikiai atlikti savo darbą.

– Kaip parenkamas aktorius kiekvienam konkrečiam vaidmeniui?

– Dažniausiai į kiekvieną iš pagrindinių vaidmenų „pretenduoja“ 3-4 kandidatai. Sudariusi tokį kandidatų sąrašą filmo kūrybinė komanda sėda ir svarsto, diskutuoja, kuris iš jų tinkamiausias, kuris geriausiai įkūnys kiekvieną personažą. Kartais tai lemia ir tam tikros detalės, aktoriaus pomėgiai. Pavyzdžiui, aktorius Mantas Vaitiekūnas yra užkietėjęs žvejys. Ši detalė turėjo įtakos tam, kad komedijoje „Tarp mūsų, berniukų...“ jam atiteko Vytauto vaidmuo. Žinoma, galutinai apsispręsti padeda bandomieji filmavimai.
Taip jau nutinka, kad dažniausiai Lietuvoje aktoriai išgarsėja vienu vaidmeniu ar įkūniję tam tikrą personažą ir vėliau tas personažas ar panašaus tipažo personažas keliauja per kitus filmus, scenas, vaizdo įrašus. Tokią situaciją visiškai paneigė Audrius Bružas. Praėjusiais metais jis puikiai suvaidino meilės nepažinusį liurbį finansistą komedijoje „Nepatyręs“, o šiemet filme „Tarp mūsų, berniukų...“ atsiskleidė visai kitame amplua – buvo kiečiausias bičas visoje draugų kompanijoje.

– Kiek kainavo sukurti komediją „Tarp mūsų, berniukų“?

– Už tą sumą išeitų vienas namas prabangiame Vilniaus rajone arba du tarp paprastesnių kaimynų.

– Kas liko už kadro? Ko filme žiūrovai nemato?

– Filme yra nemažai scenų, kai aktoriai sėdi automobilio viduje ir bendrauja. Ir vienas iš jų turi vairuoti. Tiems kadrams, kuriuose vairuojantis aktorius turėjo dar ir nemažai kalbėti, buvo pasitelkta speciali kino pramonėje naudojama priekaba, šiam reikalui atgabenta iš Latvijos. Tai leido „vairuojančiam“ aktoriui nesiblaškyti ir visą dėmesį skirti savo vaidmeniui. Tokią priekabą daliai scenų nufilmuoti naudojome ir saugumo sumetimais: pirmiausia aktoriams reikėjo atlikti savo darbą – vaidinti, o vairavimas juos blaškė.
Kartais gerai atlikti darbą trukdė ir gamta. Pavyzdžiui, kai buvo filmuojama kelto scena, pasitaikė labai nemalonus oras – net kėdės skraidė nuo denio. Todėl filmavimą teko kartoti kitą rytą, kai pagaliau nurimo vėjas.

– Kiek vietos užėmė nufilmuota medžiaga ir kiek galutinis failas?

– Visa nufilmuota medžiaga užima apie 20 terabaitų (TB). Kino teatrus pasiekė apie 160 gigabaitų užimantis filmo failas. Jeigu šiuo metu vis dar būtų naudojama kino juosta, tai komediją „Tarp mūsų, berniukų...“ iš viso sudarytų net 1200 skirtingų į vieną nenutrūkstamą seką suklijuotų atkarpų (montažinių kirpimų).

– Filmo pabaigoje Vytautas (Mantas Vaitiekūnas) pagauna žuvį. Kokia tai buvo žuvis?

– Vardan filmo sėkmės užkabinome jam tiktą norvegišką lašišą.

Kaip buvo filmuojama komedija „Tarp mūsų, berniukų...“, žiūrėkite čia:

Naujoji komedija visoje Lietuvoje startavo su griausmu. Pagal premjerinio savaitgalio pajamas iš pirmosios vietos ji išstūmė net dvejus metus šioje pozicijoje karaliavusią komediją „Redirected/ Už Lietuvą!“. Naujasis filmas – tai jau antras itin sėkmingas „Incognito Films“ komandos darbas. Praėjusių metų pradžioje jie pristatė didelio populiarumo sulaukusią komediją „Nepatyręs“.

Komedijos „Tarp mūsų, berniukų...“ oficialus anonsas: