Konkursinę trumpametražių filmų programą „Naujasis Baltijos Kinas“ pristatanti Gražina Arlickaitė pasakojo, kad ši „Scanoramos“ dalis skirta jauniesiems menininkams. „Norime suteikti galimybę konkuruoti tarpusavyje, – kalbėjo G. Arlickaitė. – Labai svarbu neužsidaryti savo kiaute, o būti atviriems viskam, kas vyksta aplink.“

Trumpametražius vertins tarptautinė komisija. Jos pirmininkas – kino kritikas, rašantis „The Hollywood Reporter“, nuo 2002 m., jis buvo daugiau nei 25 tarptautinių festivalių žiuri komisijų narys. Lietuvoje viešintis Neilas Youngas pirmiausia papasakojo, kad čia jis ne pirmą kartą. Vyras net paminėjo Donatą Banionį, kaip žmogų, garsinantį Lietuvą.

Pasidomėjus, ką N. Youngas tikisi atrasti šiame festivalyje, jis patikino, kad tai, ko dar neatrado kituose. „Šiomis dienomis jaunimas gali padaryti tūkstančius dalykų, tarp jų ir kurti filmus, vaizdo įrašus ir panašiai. Tai labai įdomu ir smalsu, ką pamatysiu“, – pasakojo Neilas.

„Trumpametražių filmų programose visuomet atrandu netikėtumų. Kaip sakė Neilas, tokius filmus dažniausiai kuria jaunimas, todėl juose galima atrasti įdomų požiūrį“, – pasakojo Lindie Frohlich.

„Tikiuosi, kad atrasime tokių kūrinių, kurie keliaus ir po kitus festivalius. Tikėtina, kad kai kurie trumpametražiai bandymai evoliucionuos į filmus arba atrasime naujų kino talentų“, – vylėsi L. Frohlich.

Norvegijos kino režisierė ir scenorijų autorė Anja Breien pasakojo, kad trumpametražiai filmai užima labai svarbią vietą kine: „Tokiais kūriniais jaunimas išbando daugelį dalykų. Norvegijoje dažnai raginame jaunimą kurti trumpametražius filmus, po kurių jie gali pradėti gilintis ir į ilgesnių kino juostų kūrimą.“

Moteris atskleidė ir nesklandumus, kurie ištinka kino kūrėjus. „Būna, kad metus ar du žmogus kuria scenarijų ir supranta, kad visas šis laikas – iššvaistytas veltui. Kuriant trumpametražius filmus, scenarijui pakaktų ir kelių mėnesių, todėl mažiau laiko lieka išvaistyto veltui“, – nusišypsojo Anja.

Vis tik pasidomėjus, kokiais kriterijais bus vertinami filmai ir pagal ką bus atrenkami laimėtojai, komisija negalėjo pateikti tikslaus atsakymo. Kiek pasitarę ir pašmaikštavę, kad svarbiausia jiems – geras filmas, jie pritarė Neilo ištartam atsakymui. „Daugelis trumpametražių filmų yra per ilgi“, – šmaikščiai nuo tiesaus atsakymo išsisuko N. Youngas pabrėždamas, kad tikisi, jog nė vienas filmas, kurį jis čia pamatys, nebus laiko veltui švaistymas.

Konferencijoje taip pat dalyvavo ir lietuviškų trumpametražių filmų kūrėjai. Jie pristatė savo kurtus filmus: „Iglu“, „Pokalbiai“, „Poliarinis vakarėlis“, „Tiltai“ ir „Žana“.

Vienas jų prisipažino, kad filmo „Iglu“ filmavimo darbus teko ilgai atidėlioti dėl paprastų buitinių dalykų. Anot kūrėjo, vienais metais sutrukdė finansavimo trūkumass, vėliau – netinkamos oro sąlygos, mat filmui buvo būtinas sniegas.

Tiesa, konkursinė programa sudaryta iš trijų dalių. Pirmojoje bus parodyti lietuviški filmai, kitose dvejose – užsienio kūrėjų darbai.

Pirmąją konkurso dalį galima pamatyti jau šiandien, kitas dvi – rytoj, o sekmadienį vyks visų trijų dalių pakartojimai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)