Puikaus režisieriaus Davido Ayero, padovanojusio mums neužmirštamus trilerius „Patruliai“ ir „Sunkūs laikai“ bei karinę dramą „Įniršis“, vedamas dar vienas populiariais „DC“ komiksais paremtas projektas apie nutrūktgalviškus Gotamo miesto nusikaltėlių nuotykius, turi pakeisti nepalankiai susiklosčiusią finansinę studijos „Warner Bros.“ situaciją.

Apie ką mes čia…

Pamačiusi, ką gali Supermenas ir Betmenas, slaptosios vyriausybinės organizacijos vadovė Amanda Voler suvokia, kad greitu metu pasauliui ir vėl gali grėsti pavojus. Nenorėdama rizikuoti savo brangių agentų gyvybėmis, ji suranda išeitį – į pačias pavojingiausias misijas siūloma siųsti ypatingas galias ir neeilinius sugebėjimus turinčius kalinius. Taip susiformuoja Savižudžių būrys…

Kūrinio vidus

Kai studija „Warner Bros.“ dar 2014 metais paskelbė apie savo planus perkelti į didžiuosius kino ekranus populiariąją „DC“ komiksų seriją „Savižudžių būrys“, projektas akimirksniu tapo bene labiausiai laukiamu 2016 m. vasaros kino sezono filmu. Ir ne be priežasties. Visgi filme turėjo pasirodyti patys populiariausi Betmeno priešai, kurie iki šiol niekada nebuvo perkelti į kino ekranus. Žinoma, projektas tapo dar labiau laukiamas po neregėto „Marvel“ komiksais paremto kino hito „Deadpool“, kuris šiais metais savo turiniu nustebino milijonus žiūrovų visame pasaulyje ir susilaukė didelės finansinės sėkmės. Būtent savo pateikimu „Savižudžių būrys“ yra labai giminingas minėtam projektui.

Kadras iš filmo "Savižudžių būrys"

Bet, kaip dažnai būna su studija „Warner Bros.“, ji pernelyg pataikauja žiūrovams. Pamačiusi, kokį pelną atnešė komedinis veiksmo trileris „Deadpool“, studija privertė perfilmuoti dalį scenų tam, kad jose būtų daugiau humoro. Visgi juosta iki perfilmavimo turėjo tiek mažai linksmų scenų, kad jas visas galėjome pamatyti pirmajame, dar 2015 metais per „ComiCon“ parodą pasirodžiusiame, anonse. Ir, nors nesinori to sakyti, bet tai buvo pats geriausias studijos sprendimas per daugelį metų. Juosta žibėjo kokybišku ir lengvo turinio humoru.

Šis filmas, kaip ir šiais metas pasirodęs Zacko Snyderio režisuotas filmas „Betmenas prieš Supermeną: teisingumo aušra“, turės dvi versijas – kino teatro ir režisieriaus. Man pasisekė, nes turėjau progą įvertinti neiškarpytą ir beveik pusvalandžiu ilgesnį filmą, kuriame buvo sudėtos pačios pikantiškiausios ir žiauriausios scenos, dėl kurių filmas įgautų griežtesnį cenzą. O to studija „Warner Bros.“ tikrai nenorėjo, tai teko pašalinti visus normą peržengiančius epizodus. Žinoma, nuo to galutinė versija nenukentėjo, todėl nėra dėl ko pergyventi.

Bendras juostos istorijos pamatas gana banalus, lygiai toks pats kaip ir komiksuose, todėl tikėtis stebuklų iš Savižudžių būrio misijos nereikia. Užtat kas šiame filme priverčia jausti malonumą – tai herojai. Būtent ant herojų ir laikosi visas veiksmas ir pati siužetinė pasakojimo linija. Kiekvienas iš veikėjų gauna maksimaliai laiko pasireikšti ir prisistatyti bei per visą filmo rodymo laiką pelnyti žiūrovų simpatijas. Įdomiausia ir pati svarbiausia šio filmo siužetinė linija priklauso Deadšoto veikėjui, kurio istorija gali netgi sugraudinti.

Na, ir žinoma pats herojaus pristatymas vertas aplodismentų. Būtent tokį Deadšotą mes matėme komiksų puslapiuose ir netgi kompiuteriniame žaidime „Arkhamas: pradžia“. Tiesiog puikiai pristatytas veikėjas. Antroji ir taip pat gana svarbi istorija priklauso nuožmiausiam Betmeno priešui – Džokeriui ir jo mylimajai Harlei Kvin. Juostos metu papasakota jų pažintis, Harlės transformacija ir judviejų tarpusavio romantiški santykiai. Kalbant apie Harlę – tai tobulai ir itin kruopščiai pristatytas herojus, kuris ne tik sužavi, bet ir atima šarmą beveik iš visų kitų filmo veikėjų. Džokeris irgi gavosi toks, kokį mes matėme komiksuose.

Tai jau nebe gangsteris iš 1989 m. filmo „Betmenas“ ar anarchistas iš kino genijaus Christopherio Nolano filmo „Tamsos riteris“, o tikrų tikriausias psichopatas. Tačiau, tam tikrais momentais, atsižvelgiant į personažo išvaizdą, susidarydavo toks jausmas, kad kino ekrane matome ne Džokerį, o metro seksualų psichą. Visi kiti veikėjai ne tokie svarbūs, tačiau ir jie buvo atitinkamai gerai pristatyti. Vienintelis nusivylimas, tai Žudikas krokas. Tiesiog klaikiai atrodantis ir nė iš tolo neprimenantis komiksinio varianto personažas, kuris sudarkė visą bendrą Savižudžių būrio įvaizdį. Kūrėjams reikėjo pažaisti kompiuterinį žaidimą „Betmenas: Arkhamo beprotnamis“. Va ten tai tobulas Žudiko kroko pateikimas.

Be herojų, kurių istorijos sudaro beveik visą filmo pamatą, nemažai dėmesio gauna veiksmas. Juostoje labai daug gero ir kokybiško veiksmo, kuris turi sužavėti tiek komiksų mylėtojus, tiek ir eilinius žiūrovus, atėjusius pasižiūrėti į susišaudymus ir dvikovas. Beje, filme yra ir „Greitų ir įsiutusių“ verta gaudynių scena su Betmenu.

Vienu žodžiu, ten yra visko, todėl tikrai nereikės nuobodžiauti peržiūros metu. Neliūdės ir tie, kuriems reikia gero humoro. Filmas kupinas kokybiško juodojo humoro ir tam tirų veikėjų veiksmų, kurie sukels nemažai juoko kino salėje. Dialogai irgi geri, todėl tie, kurie nėra skaitę komiksų apie šiuos herojus, galės nemažai sužinoti. Ir ne vien apie juos, bet ir apie patį Gotamą su Betmenu.

Šis naujas režisieriaus Davido Ayero režisuotas filmas atitinka visus komiksinių filmų standartus. Vienintelis dalykas, kuris galbūt šiek tiek gali erzinti – jame buvo mažai smurto ir brutalumo. Iki „Deadpoolo“ ir jo makabriškų scenų šiai juostai tikrai toli, bet atsižvelgus į kitus panašaus pobūdžio kino projektus, tai didelis studijos „Warner Bros.“ laimėjimas. Ką gi, dabar tenka laukti antrosios dalies, kuri, kaip praneša pirmtako kūrėjai, kino ekranus pasieks jau 2018 metais.

Techninė pusė

Specialieji efektai ir tuo labiau trimatė erdvė šiais laikais jau nieko nenustebina, nebent esi Jamesas Cameronas, tačiau čia kitas atvejis. Tvarkingai pateikti, kokybiški ir gana patrauklūs specialieji efektai ir 3D, šiame filme nukeliami į antrąjį planą. Šioje juostoje būtent dekoracijos, herojų grimas ir labai gražūs jų kostiumai iškeliami į pirmąjį planą. Nenustebsime, jeigu už tai kitų metų pradžioje bus gautos nominacijos Oskarams.

Muzika juostoje irgi verta aplodismentų. Čia kaip su 2014 m. filmu „Galaktikos sergėtojai“, kurio muzikinė palyda tapo metų sensacija dėl žinomiausių kultinių dainų. Šiame filme situacija identiška. Juostos peržiūros metu galime išgirsti Freddy Mercury parašytą „Bohemian Rhapsody“, kurią atliko Panic at the Disco, Eminemo hitą „Without Me“ ir Lil Wayne‘o su Whiz Khalifa ir Imagine Dragons naują dainą „Sucker for Paine“. Taip pat filmas turi ir stiprias muzikines kompozicijas, kurios sustiprina kiekvieną veiksmo ir įtampos kupiną sceną.

Garso montažas puikus, ypatingai gerai sustiprintas finalinėse scenose, kurios sudaro svarbų pamatą bendram juostos epiškumui. Vaizdo montažas be priekaištų. Istorija vystoma labai lengvai, be kokių nors trikdžių.

Aktorių kolektyvinis darbas

Apie aktorius galima pasakyti labai daug, tačiau apsiribokime ties keliais personažų atlikėjais, kurie sukūrė svarbiausius vaidmenis šiame įtemptame ir be galo smagiame filme.

Juosta buvo labai laukiama dėl Jaredo Leto ir jo įkūnyto Džokerio. Kaip ir visada, atsirado daugelis nepatenkintų žmonių, kuriems bet koks pasirinkimas Džokerio vaidmeniui atrodytų šventvagiškas Heatho Ledgerio atminties atžvilgiu. Niekas ir nesako, kad kažkas nori prilygti jo genialiai pristatytam personažui, tačiau būtų labai kvaila, jeigu studija „Warner Bros.“ atsisakytų šio personažo savo „DC“ komiksų vystomoje franšizėje.

Nepamirškime, kad tiek komiksuose, tiek ir animaciniuose filmuose buvo pristatyti įvairūs Džokeriai. Ir būtent Jaredo Leto Džokeris labiausiai priminė klasikinį ir psichodelišką klouną, kuriuo visada ir buvo Džokeris. Tai išties stiprus ir puikiai suvaidintas personažas, kuris kaip diena ir naktis skiriasi nuo Heatho Ledgerio suvaidinto herojaus.

Be Džokerio, didžiausia filmo pažiba tampa Harlė Kvin, kurią suvaidino seksualioji ir be galo talentinga Margot Robbie. Tiek personažas, tiek ir pati aktorė visos juostos metu traukia dėmesį ir nepaleidžia nuo savęs iki pat galo. Galima teigti, jog po šio filmo dauguma taps Harlės Kvin gerbėjais. Ji kaip narkotikas, ji taps nauja priklausomybe, kurios norėsis dar, ir dar, ir dar.

Juostoje taip pat svarbų vaidmenį atliko Willas Smithas suvaidindamas Deadšotą. Gerai įkūnytas veikėjas ir įtikinama aktoriaus vaidyba. Be jo filme galime pamatyti Jay‘u Hernandezą, Violą Davis, Ezra Millerį, Carą Delevingne, Adewale’ą Akinnuoye-Agbaje, Joelį Kinnamaną, Jai‘ų Courtney‘į – visi jie atliko savo darbą gerai.

Verdiktas

„Savižudžių būrys“ – linksmai nuteikiantis, kokybiško ir ypatingai kieto veiksmo kokteilis, kuriame viską matome iš pagrindinių Betmeno priešų perspektyvos. Juosta nuo pradžios iki pat galo sužavi tiek savo humoru, tiek lengvai sukramtomu turiniu, nuostabia muzikine palyda ir išskirtinės charizmos „DC“ komiksų veikėjais, kurie ir sudaro pagrindinį šio įtraukiančio pasakojimo branduolio pamatą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)