Vaidmuo - kaip parašas

Alfredas Hitchcockas, Woody Allenas, Tonto Brassas, Romanas Polanskis, Martinas Scorsese, Quentinas Tarantino ir kiti pasaulinio garso režisieriai atlikdavo pagrindinius ar epizodinius vaidmenis savo kuriamose juostose.

Kino pasaulyje tai vadinama autoriaus parašu. Kaip dailininkai suraito savo autografą nutapytos drobės kamputyje, taip režisieriai įamžina savo atvaizdą - kad ir fragmentiškai - paties kurtame filme.

Narciziškumo požymis

"Trumpi režisierių vaidmenys jų pačių filmuose vadinami autografais. Tačiau daug užsienio kūrėjų taip elgiasi tik narciziškumo vedini", - pasakojo režisierius Algimantas Puipa.

Jis savo filme "Miegančių drugelių tvirtovėje" sukūrė taksisto vaidmenį, kuriam mergina už kelionę atsiskaito suteikdama kūniškus malonumus. Taksisto vaidmuo trunka vos kelias sekundes. Anot A. Puipos, pagal pirminį scenarijų taksisto kadre apskritai neturėjo būti. "Tačiau filmavimo eigoje buvo nuspręsta, kad kažkoks vyras vis dėlto turi matytis. Tuo metu filmavimo aikštelėje nieko nebuvo, todėl aš ir suvaidinau. Tačiau tai darau tikrai ne dėl narciziškumo, o dėl susiklosčiusių aplinkybių", - juokiasi režisierius, sukuriantis vaidmenį ne pirmame savo kurtame filme.

A. Puipa pasakojo, kad užsienyje netgi yra kino narcizų festivaliai, kuriuose apdovanojami patys filmų scenarijus rašantys, patys režisuojantys ir patys juose vaidinantys ir režisieriai."

Autoironiškas vaidmuo

Ne vienas lietuvių kino kūrėjas taip pat yra įsiamžinęs savo kurtuose filmuose. Neseniai kino teatrus pasiekusios fantastinės juostos "Aurora" žiūrovai turbūt nė neįtarė, kad tamsiame skersgatvyje aktoriaus Mariaus Jampolskio personažui minetą darančią prostitutę suvaidino filmo režisierė Kristina Buožytė.

"Vaidinau, jei galima taip išsireikšti, ne iš gero gyvenimo, - juokėsi "Auroros" režisierė. - Tą vaidmenį turėjusi atlikti aktorė paskutinę minutę nebegalėjo atvykti į filmavimą. O šiai scenai skirta pamaina ėjo į pabaigą. Todėl taupant laiką ir filmo biudžetą teko vaidmenį man, nes daugiau niekas kitas nenorėjo."

Pirmąkart savo filme įsiamžinusi K. Buožytė nesureikšmina suvaidinto personažo. "Šį mano vaidmenį galima pavadinti autoironišku", - DELFI prisipažino ji.

Ne savo noru

"Zero 2" juostą režisavęs Emilis Vėlyvis filme taip pat atliko epizodinį - bandito vaidmenį.

"Yra tokia kategorija režisierių, kurie mėgsta vaidinti savo filmuose. Tačiau "Zero 2" aš suvaidinau tikrai ne savo noru. Mane privertė situacija, - šypsodamasis prisimena E. Vėlyvis. - Tiksliai nepamenu, kas iš aktorių neatėjo į filmavimą, bet reikėjo kažkaip suktis iš padėties, kad nenukelti scenos filmavimo darbų. Pagal turimų drabužių dydį ir personažo veido braižą labiausiai tam vaidmeniui tikau aš. Nors, prisipažįstu, esu labai blogas aktorius. Vaidinti man sekasi tikrai labai prastai, todėl stengiuosi niekada nelįsti į kadrą. Tačiau kartais taip jau nutinka."

E. Vėlyvis pasakojo, kad dėl bandito vaidmens jam teko ir gerokai pasitrumpinti plaukus. "Nors dabar jau nebeprisimenu, galbūt juos buvau nusiskutęs ir prieš tai", - svarstė jis.

Prodiuseris - arklininkas

Donato Ulvydo režisuotame filme "Tadas Blinda. Pradžia" epizodinius vaidmenis sukūrė daug garsių pramogų pasaulio atstovų. Pats režisierius juostoje neįsiamžino. Bet užtat arklininką teko suvaidinti prodiuseriui Žilvinui Naujokui.

Mantas Jankavičius, Žilvinas Naujokas ir Jokūbas Bareikis (Tauras Films nuotr.)
Lietuvos režisierių sukurti vaidmenys jų pačių filmuose - DELFI galerijoje:
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)