Nepaisant lietuviškiems masteliams skirtos, atrodytų, pakankamai solidžios sumos, kūrėjams teko gerokai susiveržti diržus. Tai suprato ir „Redirected/Už Lietuvą!“ nusifilmavę aktoriai, kurių dauguma vaidino už kelis kartus mažesnius honorarus, nei paprastai. O kai kurie jų sutiko vaidinti apskritai nemokamai.

Nesijaučia prastesniais

Keistuolių teatro aktorius Darius Auželis pasakojo, jog pirmame E. Vėlyvio filme „Zero“ jis taip pat vaidino nemokamai. Nors jam kino kūrėjai tuomet siūlė honorarą, tačiau jis buvo labai kuklus, todėl teatralas nusprendė jo atsisakyti.

„Pavadinkime Emilį mažyčiu mano, arba mane jo talismanu. Mes sutikome vaidinti tokiomis sąlygomis, viską darėme juk ne per prievartą, todėl tikrai nesijaučiame kūrybiškai išprievartauti. Kažkuria prasme mes sudalyvavome istoriniame E. Vėlyvio filme. Padarėme rusiškai taip vadinamą „lieptų“, kūrybinį indėlį, - DELFI sakė žinomas Keistuolių teatro aktorius.
Sakalas Uždavinys

Drauge su kolega „Redirected/Už Lietuvą!“ nemokamai nusifilmavęs aktorius bei teatro režisierius Sakalas Uždavinys naujienų portalui DELFI sakė, jog jis tikrai nejaučia apmaudo dėl to, kad užsienio aktoriams buvo mokami honorarai, o daugumai lietuvių – ne.

„Režisierius, rašydamas scenarijų, užsienio aktorius pasirinko dėl komercijos, o ne dėl to, jog lietuvių aktoriai nepajėgtų suvaidinti pagrindinių vaidmenų. Nemanau, kad mano kolegos profesine prasme jaučiasi prastesni už britus. Kartais gal netgi priešingai. Galų gale, mums pats laikas populiarinti savo kiną pasaulyje. Tik, bėda, esame labai maža šalis. Bet tai nereiškia, kad esame prastesni, - neabejoja S. Uždavinys. - Tokiuose filmuose sutinki filmuotis negalvodamas apie jokį atlygį. Darai tai vien tam, kad lietuviškas filmas krutėtų. Džiaugiuosi galėdamas prie to prisidėti. Aišku, žmonės turi iš kažko gyventi ir bankui paskolas mokėti. Bet realybė tokia - mes niekada neuždirbsime tiek, kiek užsienyje dirbantys aktoriai.“

Vaidino už maistą

Humoristas bei laidų vedėjas Vitalijus Cololo taip pat neslėpė, jog stulbinančio populiarumo sulaukusiame E. Vėlyvio filme vaidino nemokamai. Tiksliau – už maistą.

„Mūsų atlygis už darbą buvo maisto produktai. Aš valgiau nemokamai, mane vežiojo į filmavimus nemokamai. Per dieną būdavo patiekti penki karšti patiekalai. Mes puikiai praleidome laiką. Tai buvo smagiausias nuotykis – jautėmės kaip geriausiame Turkijos viešbutyje su „viskas įskaičiuota“, - DELFI pasakojo V. Cololo.
Vitalijus Cololo ir Mindaugas Papinigis

Žinomas vyras prisipažįsta, kad vaidinti E. Vėlyvio filme nebuvo darbas. Anot jo, tai buvo nuotykis, už kurį tikrai nereikia mokėti. V. Cololo neabejoja, kad visi aktoriai vaidino ne dėl pinigų. Nebent užsieniečiai.

„Aš netgi galėčiau sriubą režisieriui nešioti, jei dar kada pasitaikytų tokia galimybė nusifilmuoti jo juostoje“, - neslėpė jis.
Vinnie Jones ir Emilis Vėlyvis (P.Makausko nuotr.)

Finansiškai dar neatsipirko

„Redirected/Už Lietuvą!“ prodiuseris, aktorių atrankos režisierius Donatas Šimukauskas DELFI portalui pasakojo, kad didžioji dalis aktorių gavo honorarus. Tačiau buvo ir tokių artistų, kurie sutiko filmuotis nemokamai.

„Tie, kurie vaidino už dyką, yra mano ar Emilio artimi bičiuliai, kurie sutiko tai daryti ir priėmė tai kaip žaidimą, ne rimtą uždarbio šaltinį. Bet, manau, kad visi liko laimingi. Negirdėjau nei iš vieno aktoriaus nusiskundimų, - sakė D. Šimukauskas. - Tačiau negaliu sakyti, kad ir užsienio aktoriams sumokėti honorarai buvo įspūdingi. Lyginant su tuo, ką jie paprastai gauna, sumokėjome jiems mažiau nei pusę jų įprasto honoraro. Mūsų biudžetas buvo nykštukinio dydžio. Tačiau mus gelbėjo tai, kad jiems labai patiko scenarijus ir jie mielai sutiko vaidinti šiame filme. Turėjome neblogas derybines pozicijas žinodami, kad jie pasiryžę dirbti tokiomis sąlygomis, kokiomis paprastai nedirba. Jei būtų tekę sumokėti tiek, kiek jie verti, mums būtų reikėję tris kartus didesnio biudžeto.“

„Redirected/Už Lietuvą!“ prodiuseris pabrėžia, kad filmo biudžetas buvo daugiau nei 3 mln. litų. Todėl netgi rekordines pajamas - 2,5 mln. - susišlavusi juosta kūrėjams kol kas yra nuostolinga.

„Kaip gerai beskambėtų tie 2,5 mln., mūsų biudžetas buvo gerokai didesnis. Todėl susumavus visas pajamas ir turimas grąžinti skolas, mes dar nepasiekėme nulio, - išduoda D. Šimukauskas. - Nereikia galvoti, kad visi pinigai, kuriuos žmonės įneša į kino teatrus, nusėda produkcinės kompanijos sąskaitoje. Atskaičius mokesčius, skolas investuotojams, mes dar neturime finansinio „pliuso“.
Donatas Šimukauskas ir Monika Vaičiulytė

Juostoje vaidmenis sukūrė užsienio aktoriai Vinnie Jones, Scot Williams, Gil Darnell, Oliver Jackson, Anthony Strachan, Artur Smolyaninov. Taip pat Lietuvos aktoriai Andrius Žiurauskas, Vytautas Šapranauskas, Mindaugas Papinigis, Monika Vaičiulytė, Karina Stungytė, Rafailas Karpis, Kęstutis Jakštas, Vita Šiaučiūnaitė ir kt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (379)