Kino kompanijos "DreamWorks SKG." bosai Stevenas Spielbergas, Jeffrey Katzenbergas ir Davidas Geffenas, kurie jau senokai neslepia ambicijų nukonkuruoti animacijos lyderį kompaniją "Walt Disney", labai smarkiai rizikavo, nes abu kūrėjai iki tol nebuvo sukūrę nei vieno pilno metražo filmo.

Maža to, šiam kompiuteriniam-animaciniam produktui buvo išskirtas gan solidus 40 mln. JAV dolerių biudžetas. Prie "Viščiukų maišto" dirbo keturiasdešimties animatorių komanda, kuri buvo pasiskirsčiusi konkrečias užduotis. Vienas žmogus darydavo viščiuko akis ir snapus, kitas - nagus, trečias - plonas kojas, kol galiausiai aštuntame kambaryje viskas būdavo sujungiama į vieną visumą, ką ir apibūdindavo užrašas ant durų "Viščiukas paruoštas".

Be to juostos kūrimui reikėjo paruošti visų herojų plastilininius modelius. Iš viso buvo nulipdyti 563 "aktoriai": 300 normalaus dydžio ir 130 sumažintų matmenų viščiukai, 48 ką tik išperėti mažyliai ir 85 kiti filmo herojai (žmonės, arkliai ir t.t.). Jų gamybai buvo sunaudota 3500 kg specialaus šešiasdešimties skirtingų spalvų "Aardman Mix" plastilino.

"Viščiukų pabėgimo" režisieriai džiaugdavosi, kai per savaitę darbo pavykdavo nufilmuoti 1,5 minutės galutinės medžiagos. "Animacijoje tai yra didelis ir neįtikėtinas pasiekimas, turint galvoje, kad kūrimo proceso pradžioje mes sugebėdavome paruošti vos keturias filmo sekundes ",- prisimena Nickas Parkas, apdovanotas trimis "Oscaro" premijomis už trumpametražinių animacinių filmų režisūrą.