Septynios valandos žiūrėjimo į ekraną, aršių diskusijų ir ginčų nepraėjo veltui – jau labai greitai bus paskelbti 99 geriausi filmai, patekę į festivalio programą, rašoma organizatorių pranešime spaudai.

„Po peržiūros vieningai nuspręsta - kūrėjams reikalinga pagalba seminarų forma. Tema: „Kaip nekurti vienos minutės filmo“. Jauni filmuotojai dažnai pamiršta, kad kuria tokiems, kaip jie, ir pradeda „diedukiškai” moralizuoti, lenda į purviną buitizmą, nieko nepasako, ar netgi tvoksteli serialiniu sentimentalumu. Kita vertus, kaip visuomet, bent trisdešimt filmų vers graužti kėdes iš malonumo. Šiemet gerų filmų daugiau, nei bet kada”, - atviravo kino kritikas Tomas Auksarankis.

Konkursiniai filmai visada išduoda, kas kankina jų kūrėjus, ir kaskart tendencijos intensyviai keičiasi. Šiemet labai aiškiai dominavo socialiniai filmukai narkomanijos, smurto šeimoje, o ypač – ekologijos temomis.

Nebuvo pamiršta ir iki sausio pabaigos besislapsčiusi žiema. Gerokai padaugėjo animacijos, be abejo, neapsieita ir be trumpametražių apie pačią „Pravdą”.

Dažniausi pasitaikantys filmų vardai: „Rūšiuok”, „Gyvenimas” „Filmas” ir „Be pavadinimo”.

Kadangi šiemet „Pravda” itin akcentavo garso takelio autorystės svarbą, kūrėjai šią problemą išsprendė labai įvairiai: vieni apsiribojo tyla ar buitiniais garsais, kiti pasikinkė gitaras patys, o treti tarėsi su jau pripažinimą muzikos pasaulyje pelniusiais savo draugais.

Tarp garso takelių autorių pasitaikė ir gerai žinomų kompozitorių, ir jaunimo grupių atstovų (kad ir Miroslav Sinicki iš grupės „Gravel”).

„Smagu, kad trečius metus vykstantis festivalis jau turi ir nuolatinių savo dalyvių – peržiūroje matėme labai daug „etatinių” pavardžių, ryškėjantį autorių braižą, plėtojamas temas.

Sulaukėme nemažai tęsinių („Atiduok modemą 2”, „Drebutis 2 ir t.t.”), panašios tematikos darbų. Gerai, kai autoriai laiku pastebi, kas jiems sekasi labiausiai”, įspūdžiais dalijosi festivalio organizatorė Indrė Viltrakytė.

Vasario pradžioje festivalio komisija, kuriai šiemet vadovauja kino ir teatro režisierius Ignas Jonynas, išrinks 9 geriausių filmų nominacijas, kurios bus apdovanotos vertingais prizais: pirmosios vietos laimėtojui teks kelialapis tiesiai į „AXX” kino festivalio antrąjį etapą, o kitos dovanos taip pat nenusileis įvairove bei verte. Vienu iš 9 prizų bus ir laisvalaikio operatoriaus „Tiketa” įsteigta kelionė dviems į Justin Timberlake koncertą Stokholme.

Dešimtoji nominacija, kaip ir pernai, atiteks filmui, kuris surinks daugiausiai „Omni SurfPort” vartotojų balsų. Šio prizo steigėjai prasitarė, kad tai bus kelionė į vieną iš prestižinių kino festivalių.

Kaip ir anksčiau, filmų geografija neįtikėtinai plati. Nors, kaip ir įprasta, dauguma filmų atkeliavo iš didžiųjų miestų (Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos), iš viso juos kepė daugiau, nei 20-yje Lietuvos kampelių. Tarp jų – tokie, kaip Mažeikiai, Jurbarkas, Rudamina, Marijampolė, Kačerginė, Šiauliai, Sudervė, Kuršėnai, Garliava, Panevėžys, Kulautuva, Kaišiadorys, Pakruojis ir t.t. Sulaukėme netgi tolimo svečio iš Lisabonos (Portugalija).

Šie metai pirmajam lietuviškam vienos minutės festivaliui - labai tarptautiški: „Pravda viena minutė” pradėjo bendradarbiauti su penkiais seseriniais festivaliais iš kitų šalių. Su Šveicarijos „One Minute Film & Video Festival Aarau“, Jungtinių Arabų Emyratų „Emirates Film Competition“, Toronto „Filminute“, JAV „100 Second Film Festival“ „Pravda viena minutė” keisis filmais, siūlys geriausių savo autorių darbus, ateityje organizuos kino mokymus ir seminarus. O penktoji, ir pati svarbiausia, draugystė užsimezgė tarp lietuviško festivalio ir Olandijos „The One Minutes”: nuo šiol „Pravda viena minutė” yra oficialus vieno didžiausių minutės festivalių partneris, plėtosiantis trumpųjų filmukų idėją Lietuvoje.

Kartu su šiuo Olandijos festivaliu, „Pravda viena minutė” šiemet atrinks 20 geriausių lietuviškų vienos minutės filmų, kurie 2008 metų balandį dalyvaus pasaulio vienos minutės filmų festivalyje Pekine.

Kelionę po kino teatrus 99 geriausieji pradeda kovo 1 dieną Vilniuje, “Coca Cola Plaza” kino centre, o vėliau pasklis po kitus Lietuvos miestus. Ateik ir atsinešk pavasarį su savimi. Nors minutei.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją