Tačiau filmą "Žakas Mesrinas: visuomenės priešas Nr. 1" (L'Ennemi public n1), kuris buvo nominuotas dešimtyje kategorijų, pranoko tragiška drama "Serafina" (Seraphine), pasakojanti apie valytoją, kuri po savo kuklia išvaizda slepia menininkės talentą. Ši juosta laimėjo septynis "Cezarius", tarp jų apdovanojimą prestižinėje geriausio filmo prancūzų kalba nominacijoje.

"Serafinos" siužetas pagrįstas tikra tapytojos Seraphine Louis, taip pat žinomos Seraphine iš Sanliso (1864-1942) vardu, istorija. Šios menininkės talentą vienas meno kolekcininkas iš Vokietijos netikėtai atskleidė Pirmojo pasaulinio karo išvakarėse.

Šiame režisieriaus Martino Provosto sukurtame filme pagrindinį vaidmenį atlikusi Belgijos kino žvaigždė Yolande Moreau taip pat pelnė "Cezarį" geriausios aktorės nominacijoje.

"Serafina" taip pat laimėjo geriausio scenarijaus, operatoriaus, kompozitoriaus, dailininko ir kostiumų nominacijose.

"Ypač norėčiau padėkoti Seraphine, kuri vėl sugrįžo pas mus. Ji pradingo per 1929 metų krizę, ir aiškiai pasirodė tam, kad suteiktų jums šansą. Ačiū!", - sakė režisierius M.Provostas.

Penktadienio vakarą vykusioje ceremonijoje M.Provostas "Cezarį" už geriausią režisūrą priėmė iš Holivudo aktoriaus ir režisieriaus Seano Penno rankų.

V.Casselis, kuriam Holivudo ir Prancūzijos kino kūrėjai šiuo metu patiki geriausius piktadarių vaidmenis, suvaidino pagrindinį personažą įtempto veiksmo filme, pasakojančiame apie praeito amžiaus 8-ame dešimtmetyje siautėjusio gangsterio Jacques'o Mesrine'o gyvenimą.

"Žakas Mesrinas: visuomenės priešas Nr. 1" apdovanotas trimis "Cezariais", tarp jų už geriausią režisūrą, kuris atiteko Jeanui-Francois Richet.

34-oji iškilminga "Cezarių" teikimo ceremonija, kurią antrus metus iš eilės vedė prancūzų rašytojas, režisierius ir aktorius Antoine'as de Caunes'as, vyko sostinės "Theatre du Chatelet".

Izraelio režisieriaus Ari Folmano animuota dokumentinė juosta "Valsas su Baširu" (Vals Im Bashir), pasakojanti apie 1982 metų Libano karo siaubą, laimėjo geriausio užsienio filmo nominaciją. Pernai šis filmas taip pat buvo apdovanotas "Auksiniu gaubliu".

Holivudo žvaigždė Dustinas Hoffmanas, kuriam sukako 71-eri, pelnė "Cezario" apdovanojimą už gyvenimo nuopelnus. Ketvirtadienį šis dviem "Oskarais" apdovanotas legendinis aktorius buvo paskelbtas Prancūzijos literatūros ir meno ordino komiteto garbės pirmininku.

Ketvirtadienį vykusioje ceremonijoje D.Hoffmanas sunkiai tramdė ašaras, o penktadienį atrodė pastebimai sutrikęs ir pats tai pripažino, kai išėjo atsiimti "Cezario" statulėlės, lydimas atsistojusios publikos ovacijų.

"Niekada nemokėjau lankstytis", - sakė jis, pridūręs, jog tik vaidyba suteikė jam pasitikėjimo savimi. Prieš žengdamas nuo scenos, D.Hoffmanas pareiškė: "Su manimi dar ne viskas baigta."

Režisierė veteranė Agnes Varda gavo apdovanojimą už autoironišką dokumentinę autobiografiją "Agnes paplūdymiai" (Les plages d'Agnes).

Du "Cezarius" geriausio debiutanto ir geriausios debiutantės kategorijoje atiteko dviem jauniems aktoriams, suvaidinusiems Remi Bezancono juostoje "Pirmoji tavo likusio gyvenimo diena" (Premier jour du reste de ta vie), - belgei Deborah Francois ir kvebekiečiui Marcui-Andre Grondinui.

Praėjusiais metais geriausio filmo "Cezarį" laimėjo Abdelattifo Kechiche'o socialinė drama apie imigrantus iš Šiaurės Afrikos "Grūdo paslaptis" (La Graine et le Mulet).

Kasmetinius "Cezario" apdovanojimus, kurie laikomi prancūziškais "Oskarų" ekvivalentais, skiria Prancūzijos kino meno ir technikos akademija.

Jie buvo pradėti teikti 1976 metais Prancūzijos kino meno ir technikos akademijos generalinio sekretoriaus Georges'o Cravenne'o iniciatyva. Jiems buvo duotas skulptoriaus Cesaro Baldaccini, kuris kūrė prizų statulėles, vardas, todėl kartais jie dar vadinami "Sezarais".

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)