Tarp pagrindinių pretendentų į prestižinį geriausio filmo „Oskarą“ yra „Amerikiečių snaiperis“ (American Sniper), „Vaikystė“ (Boyhood), „Vaizduotės žaidimas“ (The Imitation Game), „Selma“ ir „Atkirtis“ (Whiplash). Kino meno ir mokslo akademijos atrinko tik aštuonis filmus, nors nominantų galėjo būti iki dešimties.

Apie Antrąjį pasaulinį karą pasakojantis filmas „Vaizduotės žaidimas“ buvo pristatytas aštuoniems „Oskarams“, įskaitant geriausio aktoriaus Benedicto Cumberbatcho kategoriją, o juosta apie Irako karą „Amerikiečių snaiperis“ ir Auksiniu gaubliu apdovanota drama „Vaikystė“ gavo po šešias nominacijas.

Geriausio užsienio filmo kategorijoje dėl „Oskaro“ varžysis lenkų kino kūrėjų darbas „Ida“, rusų „Leviatanas“ (Левиафан), bendras Estijos ir Gruzijos kino kūrėjų darbas „Mandarinai“, Mauritanijos filmas „Timbuktu“ ir Argentinos bei Ispanijos kinematografininkų darbas „Laukinės istorijos“ (Relatos salvajes/ Wild Tales).

Geriausio režisieriaus kategorijoje varžysis „Žmogaus-paukščio“ kūrėjas Alejandro Gonzalezas Inarritu, „Vaikystę“ per 12 metų, su tais pačiais aktoriais, pastatęs Richardas Linklateris, filmo „Lapių medžiotojas“ (Foxcatcher) režisierius Bennettas Milleris, „Viešbučio „Didysis Budapeštas“ režisierius Wesas Andersonas ir Mortenas Tyldumas, režisavęs juostą „Vaizduotės žaidimas“.

„Oskarą“ geriausios aktorės kategorijoje vasario 22 dieną pretenduoja gauti: Marion Cotillard – „Dvi dienos, viena naktis“ (Deux jours, une nuit); Felicity Jones – „Visko teorija“ (The Theory of Everything); Julianne Moore – „Vis dar Elis“ (Still Alice); Rosamund Pike – „Dingusi“ (Gone Girl); Reese Witherspoon  – „Laukinė“ (Wild).

Dėl geriausio aktoriaus vardo varžysis: Steve' as Carellas  – „Foxcatcher“; Bradley Cooperis – „Amerikiečių snaiperis“ (American Sniper); Benedictas Cumberbatchas  – „Vaizduotės žaidimas“ (The Imitation Game); Michaelas Keatonas – „Žmogus-paukštis“ (Birdman); Eddie Redmayne'as – „Visko teorija“ (The Theory of Everything).

Dėl „Oskaro“ už geriausią antraplanį vaidmenį varžysis aktorės Patricia Arquette iš filmo „Vaikystė“ (Boyhood), Laura Dern iš juostos „Laukinė“ (Wild), „Vaizduotės žaidime“ (The Imitation Game) suvaidinusi Keira Knightley, Emma Stone iš „Žmogaus- paukščio (Birdman) ir Meryl Streep, puikiai pasirodžiusi juostoje „Gilyn į mišką“ (Into the Woods).

Pretendentai į „Oskarą“ už geriausią vyrišką antraplanį vaidmenį yra Holivudo veteranas Robertas Duvallis iš „Teisėjo“ (The Judge), Ethanas Hawke'as iš „Vaikystės“, Edwardas Nortonas, nusifilmavęs viename iš daugiausiai nominacijų gavusiame filme „Žmogus-paukštis“ ir J. K. Simmonsas (J. K. Simonsas) iš „Atkirčio“ (Whiplash).

Nekantriai lauktos „Oskarų“ nominacijos skelbiamos praėjus keturioms dienoms nuo juostos „Vaikystė“ triumfo per „Auksinių gaublių“ įteikimo ceremoniją, – pelnytos geriausio filmo ir geriausio režisieriaus statulėlės, taip pat – apdovanojimas aktorei P. Arquette.

„Žmogus-paukštis“ apie niekam nebereikalingą kino aktorių, kuris bando gaivinti savo karjerą teatre ir kurį suvaidino M. Keatonas, ir „Visko teorija“ apie S. Hawkingo progresuojančią negalią gavo po du apdovanojimus.

„Auksiniai gaubliai“, pagal kurių nominacijų skaičių pirmavo septynias jų gavęs „Žmogus-paukštis“, pateikė kelis netikėtumus, kurie lenktynėms dėl „Oskarų“ suteikė tam tikro dramatizmo.

„Mano pirmas perspėjimas „Gaublių“ laimėtojams: nepradėkit per daug pasitikėti savimi“, – sakė „Variety“ apdovanojimų redaktorius Timas Gray, kuris perspėjo, kad „Gaubliai“ dažnai būna prastas „Oskarų“ šlovės indikatorius.

Galbūt didžiausias netikėtumas per „Auksinių gaublių“ įteikimo ceremoniją buvo geriausios komedijos ar miuziklo statulėlė stilingai W.Andersono istorijai apie vagystę „Viešbutis „Didysis Budapeštas“, o ne „Žmogui-paukščiui“.

„Didžiojo Budapešto“ triumfas meta tarsi suktą kamuolį į „Oskarų“ lenktynes“, – rašė „The Los Angeles Times“.

Nominacijas skiria daugiau kaip 6 000 Kino meno ir mokslo akademijos narių. 87-oji „Oskarų“ įteikimo ceremonija, kurią ves aktorius Neilas Patrickas Harris, įvyks vasario 22 dieną, teatre „Dolby“ Holivudo centre.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)