Gauti premiją šiemet pretendavo trys filmai - režisieriaus Arvydo Tarvydo "Visos mintys iš vienos galvos", Vytauto Plytniko "Sapnas" bei Kęstučio Verbicko "Vilniaus miesto bioįvairovė".

Kaip BNS sakė Lietuvos televizijos direktorius Šarūnas Kalinauskas, K.Verbicko filmas geriausiai atitiko premijos apie Lietuvos gamtą ir jos apsaugą laureatui keliamus reikalavimus.

"Filmo "Sapnas", kurto pagal apysaką "Brisiaus galas", sumanymas buvo geras, tačiau nepavyko jo įgyvendinti, o A.Tarvydas sukūrė išsamų biografinį filmą apie P.Abukevičių - nuo pat jo vaikystės", - pasakojo Š.Kalinauskas.

5 tūkst. litų premija K.Verbickui Lietuvos radijuje ir televizijoje bus įteikta ketvirtadienį. Kasmetinę P.Abukevičiaus premiją 1998 metais įsteigė Aplinkos ir Kultūros ministerijos bei Lietuvos televizija.

Beje, K.Verbickas šią premiją gaus jau antrą kartą - 2001 metais kartu su Vytautu Vitkausku jis taip pat tapo šio apdovanojimo laureatu.

Premija skiriama žymiam režisieriui ir operatoriui P.Abukevičiui atminti ir skatinti kino kūrėjus tęsti jo tradicijas. P.Abukevičiaus filmai apie pilkuosius vilkus, retus paukščius ir gyvūnus rodyti daugiau kaip 120 šalių, jo nufilmuoti unikalūs vaizdai apkeliavo "Discovery" ir kitus pasaulinius gamtos televizijos kanalus.

Vienas garsiausių jo filmų - 13 dalių serialas apie meškutę Nidą - pelnė apdovanojimą tarptautiniame festivalyje Niujorke.

Pirmasis P.Abukevičiaus premija buvo apdovanotas ir dvejus metus iš eilės ją pelnė (1999 ir 2000 metais) žinomas dokumentinių filmų apie gamtą autorius Vytautas Jankevičius.

2001 metais laureatais tapo V.Vitkauskas ir K.Verbickas, 2002 metais - Gintautas Alekna, 2003 metais - Birutė Bražinskaitė-Jakštienė ir operatorius Kastytis Mačiūnas.

Praėjusiais metais premija atiteko apie paukščių gyvenimą ir jų apsaugą Čepkelių valstybiniame rezervate bei prie jo esančiuose Gribaulios žuvininkystės tvenkiniuose sukūrusiam Dzūkijos nacionalinio parko direktoriaus pavaduotojui Eugenijui Drobeliui ir operatoriui Jonui Bilinskui.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją