Juosta "Žlugimas - Hitleris ir Trečiojo reicho pabaiga" ("Der Untergang - Hitler Und Das Ende Des Dritten Reiches") sukurta remiantis liudytojų atsiminimais ir istoriko Joachimo Festo knyga tokiu pačiu pavadinimu. Filmas Vokietijos kino teatruose pradedamas rodyti rugsėjį. Tai - vienas pirmųjų šalyje bandymų charakterizuoti Hitlerį juostoje.

Filme atskleidžiamas vienos iš asmeninių A. Hitlerio sekretorių - Traudl Jungės - požiūris. Juostoje pateikiamas laisvesnis požiūris į Vokietijos praeitį nei kituose Vokietijoje sukurtuose filmuose apie nacių erą.

Užsidaręs savo negausiai baldais apstatytame bunkeryje plikomis sienomis A. Hitleris juostoje "Žlugimas" liepia neegzistuojantiems daliniams vykti į mūšį ir paskelbia, kad nukautoji vokiečių tauta "parodė, jog yra neverta" jo. A. Hitlerio padėjėjai geria paskutinius vyno gurkšnius ir diskutuoja, kaip geriausia nusižudyti, o lauke seniems vyrams ir vaikams liepiama betiksliai kautis su rusų tankais. Balandžio 30 dieną A. Hitleris nusižudo, tačiau mūšiai tęsiami dar savaitę.

Juostoje susikūprinusį žilaplaukį 56 metų diktatorių, kenčiantį nuo Parkinsono ligos, dėl kurios savo kretančią ranką jis priverstas slėpti už nugaros, vaidina šveicarų aktorius Bruno Ganzas (Brunas Gancas).

Filme "Žlugimas" A. Hitleris ne tik nevaldo pykčio protrūkių dėl vokiečių kariuomenės nesugebėjimo sustabdyti sovietų veržimosi į Berlyną, bet ir maloniai elgiasi su savo darbuotojomis moterimis, švelniai - su Eva Braun, kurią veda likus dienai iki jųdviejų savižudybių.

Prieštaravimų kelia tai, kad A. Hitlerio paveikslas juostoje kai kuriais atvejais beveik kelia užuojautą, o apie Holokaustą jo tiradose užsimenama tik trumpai.

Populiarus Vokietijos prodiuseris, vienas iš juostos "Žlugimas" kūrėjų Berndas Eichingeris (prodiusavęs ir filmą "Rožės vardas" ("The Name of the Rose") vokiečių televizijai ZDF pažymėjo: "Jei norite suvokti istoriją, privalote suprasti ją kuriančius žmones".

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)