Šią savaitę filmo premjera įvyks ir Paryžiuje.

"Atminties dienos" sukurtos to paties pavadinimo 1993 metų Vilniuje įvykusios tarptautinės konferencijos, skirtos Vilniaus geto likvidavimo 50-osioms metinėms, motyvais.

Filmo kūrėjams talkino Vilniaus Gaono žydų muziejus ir Prancūzijos komitetas "Lietuvos Jeruzalės" sunaikinimui pažinti.

Lietuvoje ši vaizdajuostė kol kas rodyta uždaruose seansuose - kaip ir kitas S. Beržinio drauge su Alicija Žukauskaite ir Hamburgo telekompanija "HCL video production" sukurtas filmas "Sudie, Jeruzalė" ("Farewell, Yerushalaym de Lita"), apkeliavęs 18 valstybių.

Pasak, S. Beržinio, Lietuvos nacionalinė televizija atsisakė šią vaizdajuostę rodyti.

S. Beržinis ir A. Žukauskaitė dalyvavo ir kuriant anglų režisieriaus Lawrenee Reeso (Laurenso Ryso) filmą apie nacių mirties stovyklą - "Kelias į Treblinką". Jis filmuotas Lenkijoje, Vokietijoje ir Lietuvoje. Anglijoje juosta rodyta per BBC kanalą. Lietuvos ji taip pat nepasiekė.

Filmo "Atminties dienos" bendraautoriaus Philo Bregsteino šaknys - Lietuvoje.

"Mano dėdė Mošė Bregšteinas, 1919 metų kovų dėl gimtosios šalies laisvės dalyvis, vienas iš Žydų karių, kovojusių dėl Lietuvos nepriklausomybės sąjungos vadovų, 1941 metų birželio 14 dieną buvo suimtas kaip "lietuvių nacionalistas" ir pateko į lagerį. Jo šeimą ištrėmė į Sibirą. Karui prasidėjus, daugelį šios šeimos artimųjų ir pažįstamų sušaudė baltaraiščiai" BNS korespondentui sakė jis.

M. Bregšteino sūnus - Griša Bregšteinas, Kauno "Aušros" berniukų gimnazijos mokinys po tremties atsidūrė Barnaule, kur tebegyvena.

Apie tai P. Bregsteinas parašė Amsterdame išleistoje knygoje "Atgal į Lietuvą: žydų šeimos pėdsakais".

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją