Minėta pelno mokesčio lengvata sudaro palankias filmų gamybos sąlygas Lietuvos ir užsienio filmų gamintojams, norintiems filmuoti Lietuvoje. Taip pat ši lengvata leidžia įmonėms susimažinti pelno mokestį, kuomet norima neatlygintinai suteikti lėšų filmo gamybai. Be to, gamintojams suteikiama galimybė iš privačių remėjų pritraukti iki 20 procentų gamybos biudžeto.

Pasak Lietuvos kino centro direktoriaus Rolando Kvietkausko, labai svarbu tai, kad šios mokestinės paskatos naudą pripažįsta sėkmingos šalies verslo įmonės ir skiria lėšų filmų gamybai.

Vienas sėkmingiausių Lietuvoje vykdytų projektų – Vilniuje filmuota šešių dalių drama pagal Levo Tolstojaus romaną „Karas ir taika“. Pasak BBC, vien pirmoji dramos dalis buvo peržiūrėta daugiau nei 6 milijonų žiūrovų. Projektas sulaukė susidomėjimo ne tik Junginėje Karalystėje, tačiau ir visame pasaulyje.

Taip pat tikslinga atkreipti dėmesį į tai, jog mokestinė paskata sudaro geresnes galimybes Lietuvos prodiuseriams dalyvauti ambicinguose ir sėkmės sulaukiančiuose bendros filmų gamybos su užsienio partneriais projektuose. Pavyzdžiui, filmas „Dvi naktys iki ryto“ (Suomija, Lietuva) laimėjo geriausio režisieriaus prizą Monrealio filmų festivalyje, Kanadoje.

Mokestinė paskata taip pat svarbi ir nacionalinio kino gamybai – penkių tokių filmų projektai taip pat pasinaudojo šiuo gamybos paramos mechanizmu.

Kino kontekste 2015 metai Lietuvai buvo pakilimo metai. Šalyje buvo filmuojami septyni užsienio kino kompanijų filmai ir tai yra didžiausias skaičius Lietuvos istorijoje. Pasak Lietuvos kino centro, paprastai Lietuvoje būna filmuojami du ar trys užsienio gamybos filmai, tiesa, išskirtiniai buvo 2008 metai, kai Lietuvoje buvo vykdomi penkių užsienio kino projektų filmavimo darbai.

2015-aisiais Lietuvoje buvo filmuoti tokie užsienio filmai kaip „Helena. Laukinė akis“ (Suomija), „Muzika lede“ (Rusija), „Tirštesnis nei vanduo“ (Švedija), „Karas ir taika“ (Jungtinė Karalystė), „Pasienio miestas“ (Suomija), „Laukimas / La Espera“ (Ispanija, Lietuva) BBC užsakytas projektas „Eichmano teismo procesas“ (Jungtinė Karalystė).

Šių užsienio filmų gamybos išlaidos Lietuvoje sudarė beveik 12 milijonų eurų.

Minėtuose filmuose galima išvysti tokius aktorius, kaip Martiną Freemaną, Anthony LaPaglia, Rebecca Font, Paulą Dano, Lily James, Jamesą Nortoną, Francesc Garrido, Norą Navas ir kitus.

2015 m. privatūs investuotojai, siekdami pasinaudoti pelno mokesčio įstatymo nustatyta lengvata suteikė 2 668 506 eurų. Su šia parama, kurią suteikė 17 pelningai verslą plėtojančių kompanijų, buvo įgyvendinta 15 filmų ar jų dalių gamybos projektų.

Rolandas Kvietkauskas

Lietuvos kino centro direktorius Rolandas Kvietkauskas teigė, jog jau 2014 metais buvo jaučiamas didelis susidomėjimas rengti filmavimus Lietuvoje.

„Mokestinių paskatų įvedimas mūsų šalies kino gamintojams sudarė būtinas sąlygas konkuruoti tarptautinėje rinkoje: greta turimo kino profesionalų pripažinimo ir potencialo, patirties dirbant su tarptautiniais projektais įgijome ir ekonominį argumentą kviesti dirbti Lietuvoje. Nuosekliai prodiuserių, kino paslaugų teikėjų bei Lietuvos kino centro kartu atliekamas darbas pristatant šias galimybes svarbiausiose pasaulio kino mugėse bei forumuose, reklamuojant tarptautiniuose leidiniuose leidžia tikėtis, kad ir 2016 metais nestokosime ketinančių savo filmus gaminti Lietuvoje“, – sakė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (57)