Pristatydama gausią programą, jos sudarytoja Justė Zavišaitė, pasidalijo, kad lapkričio mėnesį gavusi laišką iš filmo „Gyvenimas yra gražus“ kūrėjų susigraudino. „Šiandien mano širdis virpa dar labiau, nes nesitikėjome, kad festivalyje turėsime tokį garbingą svečią – Antaną Mockų, – kalbėjo programos sudarytoja. – Taip pat noriu labai pasidžiaugti, kad festivalis yra ta vieta, į kurią kaip paukščiai trumpam suskrenda po visą pasaulį išsibarstę lietuviai.“

Diskusiją tarp A. Mockaus, N. Servide ir žiūrovų moderavęs Rytis Zemkauskas pasidžiaugė, kad Lietuvoje vieši jam tikru pavyzdžiu esantis žmogus. „Kiekvienas turime savo herojų, kažkam tai Silvestras Stalonė, kitam – Mahatma Gandhis, dar kitam – jo žmona. Šis filmas įrodo, kad ir politikai gali tapti mūsų herojais, kuriais verta tikėti, – sakė filmo režisierius Nicolas Servide. – Kurdami filmą sukaupėme 700 valandų medžiagos ir užtrukome penkerius metus. Nepasimesti medžiagoje, išlaikyti filmo idėją ir emociją mums padėjo politiko šūkis – „gyvenimas yra šventas“, tapęs ir filmo pavadinimu.“
Antanas Mockus ir Vida Ramaškienė

Filmo pagrindinis herojus profesorius A. Mockus pasidžiaugė, kad Lietuvos publika turi galimybę išvysti šį filmą. Paklaustas, su kuo jam asocijuojasi lietuviškumas, atsakė, jog „lietuviai linkę graužtis, kritikuoti save, tačiau tuo pačiu yra be galo darbštūs ir vadovaujasi posakiu „kaip pasiklosi, taip išsimiegosi“. Mano paties sąžinė taip pat niekados nėra rami“.

Dokumentinė juosta „Gyvenimas yra šventas“ – vienas ryškiausių programos filmų, atidžiai fiksuojantis lietuvių išeivių šeimoje gimusio A. Mockaus stereotipus laužančią, socialiai inovatyvią prezidentinę kampaniją. Išskirtinė ir įkvepianti asmenybė siekia taikiais metodais keisti korumpuotą Kolumbiją, tačiau kyla klausimas, ar šalies visuomenė yra pasiruošusi prieš šalies problemas kovoti drauge ir pakeisti įsišaknijusią politinę kultūrą.

Šiais metais 53 lietuviški filmai, suskirstyti į keturias programas. „Lietuvių filmai. Premjeros“ apima 12 trumpo metro filmų, festivalyje demonstruojamų dviem atskirais seansais – „Trumpos lietuvių premjeros“ ir „Studentiškos lietuvių premjeros“. „Lietuvių filmai“ pakvies visus nespėjusius pamatyti šiais metais sužibėjusių filmų. Trečius metus gyvuojanti „Lietuviai svetur“ apžvelgs užsienyje gyvenančių tautiečių darbus. „Lietuvių dokumentinio kino antologija“ demonstruos naujam gyvenimui prikeltą, suskaitmenintą ir restauruotą Lietuvos kino klasika tapusius trumpo metro filmus.

Šį savaitgalį taip pat pristatyta programa „Lietuvių filmai. Premjeros“. Šeštadienį režisieriai Adomas Jablonskis ir Gabrielė Labanauskaitė („Tuštumos kilpos“), Jonas Trukanas („Vaiduoklis, kurio neprisimenu“), Audrius Antanavičius („Mėgėjai“), Andrius Lekavičius („42“), Ignas Meilūnas („Miškas“) pristatė savo filmus. Sekmadienį „Kino pavasaris“ kviečia pamatyti kitas programos juostas ir susitikti su jų režisieriais - Kamile Milašiūte („After Rave“), Jurgiu Matulevičiumi („Tardytojas“), Juliumi Sičiūnu („Mano gyvenimo žuvis“), Linu Mikuta („Pakeleiviai“), Šarūnu Rudžiu („Visagalis/Bejėgis“) ir Giedriumi Tamoševičiumi („Džekis“).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)