Programą atidarys lietuvės filmas apie Suomijos salų gyventojus

Lietuvių filmų programą atidarys Albinos Griniūtės dokumentinis filmas „Ateljė „Rojaus drabužiai“ („Paradise Gowns“). Jo centre – penkių Suomijos salyno gyventojų istorijos. Laikas čia – tarsi sustojęs, o santykis su gamta – ypač ryškus. Filmą kūrė bendra Lietuvos, Suomijos ir Estijos kino kūrėjų komanda. „Kino pavasaryje“ įvyks tarptautinė filmo premjera.

A. Griniūtė „Kino pavasario“ žiūrovams yra gerai pažįstama: 2012 m. jos trumpametražis filmas „Našlaitynas“ buvo išrinktas geriausiu lietuviško kino debiutu.

Pristatys dokumentiką apie karo sąlygomis gyvenantį Mariupolį

„Kino pavasaryje“ žiūrovai pamatys naują režisieriaus Manto Kvedaravičiaus dokumentiką „Mariupolis“, apie žmones, gyvenančius Mariupolyje – Rytų Ukrainos mieste, kuriame vis dar tęsiasi karinis konfliktas. Filmo pasaulinė premjera įvyko Berlyno kino festivalyje, jis buvo atrinktas į prestižinę dokumentinių filmų programą „Panorama“.

M. Kvedaravičius atkreipė tarptautinės kino bendruomenės dėmesį savo 2011 m. filmu „Barzakh“, dokumentavusiu karo sugriautą Čečėniją. Talino kino festivalyje juosta buvo išrinkta geriausiu Baltijos šalių filmu, už ją režisieriui buvo įteiktas žmogaus teisių organizacijos „Amnesty International“ apdovanojimas.

Sugrįžta „Artimų šviesų“ režisierius

Naująjį filmą „Karalių pamaina“ („Kings' Shift“) „Kino pavasaryje“ pristatys kitas Lietuvoje gerai pažįstamas režisierius Ignas Miškinis, išgarsėjęs filmu „Artimos šviesos“ (2009 m.). Juosta nagrinėja jauno policininko (vaid. Vainius Sodeika) psichologiją, kuris turi užduotį: saugoti komoje esantį ligonį, įtariamą Antrojo pasaulinio karo nusikaltimais. Filme vaidina garsūs Lietuvos aktoriai: Nacionalinę premiją šiemet pelnęs Dainius Gavenonis, pernai Berlyno kino festivalyje geriausių jaunų Europos aktorių apdovanojimą gavusi Aistė Diržiūtė.

„Filmo scenarijų rašėme kartu su Sauliumi Drunga („Anarchija Žirmūnuose“). Norėjome istoriją papasakoti mažoje erdvėje, visiškai minimaliomis priemonėmis. Tai buvo didžiausias iššūkis. Tai pirmas mano filmas, kuriame tiek daug dialogų. Scenarijų būtų galima nesunkiai adaptuoti teatro scenai“, – kalbėjo I. Miškinis kino teatre „Pasaka“ surengtoje spaudos konferencijoje.

Tiek „Mariupolis, tiek „Karalių pamaina“ varžysis tarptautinėje konkursinėje festivalio programoje „Baltijos žvilgsnis“.

Lietuvių operatorius – prestižiniame Europos kine

Pernai viena daugiausia žiūrovų sutraukusių festivalio programų „Lietuviai svetur“ šiemet vėl pristatys įdomiausius skirtingose pasaulio šalyse kiną kuriančių lietuvių darbus.

Išskirtinio dėmesio turėtų sulaukti filmas „Istorijos ateitis“ („History's Future“, rež. Fiona Tan), kurtas Prancūzijoje, Belgijoje ir Ispanijoje. Jį nufilmavo gerai žinomas operatorius Vladas Naudžius, į asistentus pasikvietęs naujos kartos lietuvių operatorių Vytautą Katkų ir Vitalijų Kiselių.

„Filmo režisierė yra garsi šiuolaikinio meno Olandijoje. Filmas pasakoja apie žmogų, kuris keliauja po pasaulį. Filmavimo komandoje taip pat dirbo žmonės iš skirtingų šalių, vyko ne tik kino, bet ir kultūrų bendradarbiavimas. Man tai buvo puiki nauja patirtis, kokios anksčiau neturėjau“, – džiaugėsi V. Katkus. Vienam talentingiausių jaunų Lietuvos operatorių tai buvo pirmasis tarptautinis pilnametražis projektas.

Prie tarptautinio kino projekto prisidėjo ir kitas lietuvių operatorius Rimvydas Leipus – jis filmavo „Giesmių giesmę“ („Song of Songs“), filmą, režisuotą vienos svarbiausių šiandienos Ukrainos kino kūrėjų Evos Neymann. Abi šias juostas taip pat bus galima pamatyti „Kino pavasaryje“.

Į „Lietuviai svetur“ programą įtrauktas prancūziškas filmas „Evoliucija“ („Evolution“, Lucile Hadžihalilović) – istorija apie salą, kurioje gyvena tik moterys ir jauni berniukai. Mokslinės fantastikos ir siaubo elementų turintis filmas žvelgia į evoliuciją iš unikalios perspektyvos. Viena jo scenarijaus autorių – sėkmingiausią praėjusių metų lietuvišką filmą „Sangailės vasara“ sukūrusi Alantė Kavaitė.

Įdomi kino istorija gimė programos filme „Norfolkas“ („Norfolk“, rež. Martin Radich) – jame vieną pagrindinių vaidmenų atlieka Londone gyvenanti lietuvė Goda Letkauskaitė, kurią filmo kūrėjai atrado tiesiog gatvėje. Šiame filme vaidina pats Quentino Tarantino filmo „Negarbingi šunsnukiai“ žvaigždė Denisas Ménochetas.

Programoje „Lietuviai svetur“ taip pat bus pristatytas ir kultinio lietuvių režisieriaus Vytauto Žalakevičiaus („Niekas nenorėjo mirti“) anūkės, Lenkijoje gyvenančios Vitos Marijos Drygas dokumentinis filmas „Pianinas“ („Piano“).

Tiesiai iš Paryžiaus Pompidou centro – filmas apie Šarūną Bartą

Festivalio žiūrovams bus parodytos ir lietuvių trumpametražių filmų premjeros. Viena jų – filmo apie režisierių Šarūną Bartą „Šarūnas Bartas: kur aš esu šiandien“ („Sharunas Bartas: where am I now“). Filmas prodiusuotas Jurgos Dikčiuvienės ir režisuotas net šešių režisierių, tarp jų – ir paties Š. Barto. Ši juosta sukurta specialiai Š. Barto kūrybos retrospektyvai Paryžiaus Pompidou meno centre. „Kino pavasaryje“ įvyks nacionalinė filmo premjera.

Programoje „Trumpos lietuvių filmų premjeros“ bus galima išvysti ir bendrą lietuvės Urtės ir dano Johano Oettingerių animacinį darbą „Nuopuolis“ („Downfall“). Jame lėlinės animacijos technika nagrinėjama nusižeminimo tema.

„Neseniai įkūrėme savo prodiuserinę kompaniją, dirbančią išskirtinai su animaciniais filmais. Animacija Lietuvoje kol kas yra marginalizuota kino sritis, bet tai gali pasikeisti – juk pasaulyje animaciniai filmai kuriami labai aktyviai. Lietuvoje irgi daugėja žmonių, norinčių kurti animaciją, tik jų reikia dar daugiau, nes tai yra komandinis darbas“, – su animacinių filmų situacija Lietuvoje supažindino „Nuopuolio“ prodiuserė Agnė Adomėnė.

Animaciją „Kino pavasaryje“ pristatys ir Australijoje gimęs, Kanadoje gyvenantis režisierius Nathanas Jurevicius. Jo filmą „Virsmas“ („Junction“) prodiusavo lietuviai Vitalijus Žukas ir Miglė Pelakauskė.

Tiek „Nuopuolis“, tiek „Virsmas“ dalyvaus bendrame festivalio trumpametražių filmų tarptautiniame konkurse „Trumpas konkursas“.

„Kino pavasaryje“ taip pat pirmą kartą bus parodyti naujas Jono Trukano filmas „Žmogus – vielabraukis“ („The Trolleybus-Man“) ir Lino Mikuto dokumentinis filmas „Šaltos ausys“ („Dead Ears“).

Bus rodomi Lietuvos studentų filmai iš viso pasaulio

Šeši trumpametražiai filmai varžysis „Studentų filmų konkurse“. Lietuvos filmų kūrėjai kiną studijuoja ne tik Lietuvoje, todėl programoje varžysis visame pasaulyje studijuojančių lietuvių darbai. Tarp jų – ir „Kino pavasario“ žiūrovų geriausiu lietuvišku filmu 2013 m. išrinktos „Plaukikės“ režisierė Gabrielė Urbonaitė. Bostone (JAV) studijuojančios merginos naujoji juosta „Namo“ („Back“) nagrinės ypač aktualią jaunų žmonių grįžimo į Lietuvą temą. Šis filmas taip pat varžysis ir bendroje Trumpametražių filmų programoje.

„Studentų filmų konkurse“ dalyvaus ir režisierė Marija Stonytė, pristatysianti naujausią savo filmą „Kalnai kalnai“ („Mountains to Climb“). Tai režisierės debiutas dokumentinio kino srityje.

„Su filmo heroje, legendine lietuvių keliautoja Laima Armaliene susitikau dar būdama labai maža. Mano tėvai susipažino jos stovyklose, aš pati, būdama vaikas, irgi atėjau į jos stovyklą. Prieš metus šią moterį netikėtai sutikau mieste ir likau nustebinta, kad jos visiškai neliečia laikas: tokia pat išvaizda, toks pat didelis noras keliauti. Filme rodoma trijų dienų vaikų stovykla, kur Laima susitinka su šiuolaikiniais mokiniais. Tai pasakojimas apie kartų susidūrimą“, – savo filmą pristatė M. Stonytė.

Konkurse taip pat dalyvaus filmai „Rytais“ („The Morning After“, rež. Irma Pužauskaitė, JAV), „Šalti šaltiniai“ („Cold Springs“, rež. Giedrė Narušytė Boots, Belgija), „Paradisa“ (rež. Karolis Andriulis, Jungtinė Karalystė), „Roneta“ (rež. Simona Ruočkutė, Lietuva).

„Kino pavasaris“ tradiciškai pakvies praleisti šeštadienio naktį su geriausiais lietuvių trumpametražiais filmais. Šiame seanse ne tik premjeriniai filmai, bet ir kituose Lietuvos kino festivaliuose parodyti kino darbai – Austėjos Urbaitės „Tiltai“, Lauryno Bareišos „Dembava“, Marijos Kavtaradzės ir Vytauto Katkaus „Iglu“, Vyganto Bachmackij „Vaikai“, dokumentinis Živiliės Mičiulytės filmas „Žana“ ir animacinis Agnės Kupšytės filmas „Sausra“.

Į „Kino pavasario“ lietuvių filmų programą taip pat įtraukta išskirtinio lietuvių režisieriaus, sovietmečio kultūrines normas laužiusio Raimondo Vabalo filmų retrospektyva, skirta jo pirmam kūrybos dešimtmečiui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)