Toks sprendimas J.K. Rowling gerbėjų buvo priimtas ganėtinai šiltai, tačiau tai nenuostabu, nes Harį Poterį ir jo nuotykius visame pasaulyje myli milijonai žmonių. Kaip bebūtų smagu gerbėjams, tokie studijos sprendimai įrodo, kokioje gilioje duobėje ji atsidūrė po savo finansinių fiasko.

Dėl visko kaltos „Warner Bros.“ vadovų ambicijos sukurti tokią pačią didingą franšizę, kaip milijardus dolerių nešanti „Marvel kino visata“ (angl. „MCU“). Viskas prasidėjo 2011 metais, kai kino ekranuose pasirodė paskutinė „Hario Poterio“ dalis. Užbaigiant tokią pelningą filmų seriją, studija panoro sukurti dar vieną ilgai gyvuojančią ir daug dalių turinčią franšizę.

Ir ja turėjo tapti „DC“ komiksais paremti filmai. Pirmuoju iš jų tapo „Žaliasis žibintas“ (angl. „Green Lantern“), kuris be reklamos išlaidų studijai kainavo 200 milijonų dolerių. Juosta buvo negailestingai sukritikuota komiksų gerbėjų bei kino kritikų, o jos uždarbis visame pasaulyje siekė varganus 219 milijonų dolerių, kas atnešė studijai 145 milijonų dolerių nuostolius.

Žinoma, studija neprarado vilties ir po tokio fiasko 2013 metams paruošė dar vieną „DC“ komiksų visatos startą su soliniu filmu apie Supermeną, kurį režisavo ne itin gerus laikus tada išgyvenantis Zackas Snyderis.

Žmogus iš plieno“ (angl. „Man of Steel“) kainavo 225 milijonus dolerių, tačiau dėl įvairių susitarimų su populiarių prekių ženklų demonstravimu juostos metu, studija atgavo 160 milijonų dolerių iki filmo pasirodymo kino teatruose.

Galiausiai, filmas visame pasaulyje užsidirbo 668 milijonus dolerių. Tai leido „Warner Bros.“ imtis tolimesnės strategijos kuriant „DC“ kino visatą. Ir jau antruoju filmu, kuris dienos šviesą išvydo šiais metais, tapo ilgai lauktas žymiausių pasaulyje superherojų susirėmimas, pavadintas „Betmenas prieš Supermeną: teisingumo aušra“ (angl. „Batman V. Superman: Dawn of Justice“).

Metų įvykiu turėjęs tapti filmas buvo svarbiausiu studijos „Warner Bros.“ prioritetu 2016 metais, į kurį buvo įdėtos didžiausios viltys. Bet, deja, filmas, nors ir galingai startavo, galiausiai užsidirbęs 873 milijonus dolerių, net nesugebėjo padengti savo produkcijos ir reklamos išlaidų, kurios siekė apie 450 milijonų dolerių. Pasak pačios studijos, ji jautė apmaudą, nes buvo tikėtasi mažiausiai milijardo dolerių.

Užtat kitas „DC“ komiksais paremtas studijos projektas „Savižudžių būrys“ (angl. „Suicide Squad“) leido pasidžiaugti neblogais rezultatais. Žinoma, filmui nepavyko pajamomis aplenkti šių metų vasarį pasirodžiusio ir netikėtai hitu tapusio „Deadpoolo“, bet ir 742 milijonai dolerių yra gerai. Tačiau tokie skaičiai taip pat parodo, kad pirmą kartą gerai iššovęs projektas ir surinkęs nemažai neigiamų atsiliepimų, antrą sykį gali pasirodyti prasčiau, todėl visuomet reikia turėti atsarginį planą, kuriuo šiuo atveju tapo J.K. Rowling kūrinys.

Nors ir kaip perspektyviai atrodo „DC“ komiksais paremta superherojų visata, ji negali konkuruoti su „Hariu Poteriu“. Kiekvienas ankstesnis „Poteriados“ filmas užsidirbdavo vidutiniškai 900 milijonų dolerių, o pati finalinė dalis sugebėjo pasiekti net 1,3 mlrd. dolerių. Tik yra vienas BET, kuris dabar neduoda ramybės kino žinovams.

Kaip studija sugebės sukurti penkis filmus, paremtus pagal 120 puslapių knygą? Ir tai išties rimtas klausimas. Niekas nenori, kad pasikartotų „Hobito“ (angl. „The Hobbit“) likimas, kai knyga buvo skelta į trilogiją. O čia netgi planuojama kurti penkis filmus. Tikėtina, jog studija „Warner Bros.“ nekreips dėmesio į kokybę, o atsidūrusi nepavydėtinoje situacijoje, tiesiog štampuos filmus vien dėl pelno, kad galėtų atsigauti po tiek finansinių nesėkmių, kurios aplankė ją pastaraisiais metais.

Tokiomis nesėkmėmis tapo ir Oskarinis postapokaliptinės temos šedevras „Pašėlęs Maksas: įtūžio kelias“, klasikinės pasakos motyvais paremtas „Penas: nuotykiai Niekados šalyje“ (angl. „Pan“), mokslinės fantastikos trileris „Viešpatavimas“ (angl. „Transcendence“), drama „Vidury vandenyno“ (angl. „In the Heart of the Sea“) ir daugelis kitų filmų.

Dabar, kai jau žinome, kokioje nesmagioje situacijoje atsidūrė „Warner Bros.“, tenka laukti ir su nerimu tikėtis, jog pirmoji „Fantastinių gyvūnų“ dalis, kuri Lietuvos kino ekranus pasieks jau lapkričio 18 dieną, bus verta dėmesio ir „Hario Poterio“ franšizės vardo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)