Apie ką mes čia...

Skirtingi ir savyje užsidarę, labai žmogiškas problemas turintys ir nemokantys prisitaikyti prie juos supančio pasaulio, penki jaunuoliai suranda skirtingų spalvų žetonus. Jie net neįtaria, jog šie žetonai gali juos paversti į galinguosius visatos gynėjus – reindžerius, kurie, iškilus rimtai grėsmei, privalo stoti į kovą su blogiu. Ir būtent tokia grėsme tampa Rita Repulsa, kuri nori surasti seniai ieškomą artefaktą ir tuo pačiu sunaikinti visą žmoniją. Tačiau jaunuoliai nėra pasiruošę susidūrimui su tokiu galingu priešu, todėl Žemės planetos likimas pakimba ant plauko...

Kūrinio turinys

Kino studija „Lionsgate“ prieš metus pristatė savo didingus planus reanimuoti vieną iš ilgiausiai trunkančių ir nostalgiją dešimtam praeito amžiaus dešimtmečiui sukeliančių istorijų – „Galinguosius Reindžerius“. Ir iš pirmo žvilgsnio, šis studijos planas buvo labai adekvatus, nes šiais laikais turint tokią gerą medžiagą galimybės sukurti kažką įspūdingo yra tiesiog beribės. Tačiau, pasirodžius pirmam juostos anonsui, viltis pamatyti vertą dėmesio filmą žlugo.

Atrodė, jog žiūrovams bus paruoštas eilinis „Fantastinis ketvertas“, kuris 2015 metais tapo vienu iš blogiausių kada nors pasirodžiusių komiksais paremtų filmų. Bet vis vien, nostalgijos vedamas, apsilankiau filme, nors kaip ir dauguma, tikėjausi, jog tai bus vienas blogiausių mano apsilankymų kino teatre. Tačiau kaip aš klydau... Filmas gavosi išties žiūrimas, įdomus ir kas svarbiausia – visiškai kitoks nei serialas.

Juostos skirtumas su serialu yra didžiulis dėl vienos paprastos priežasties. Seriale tvyrojo lengva, labai nuotaikinga ir netgi komiškai nuteikianti atmosfera, kuri kiekvieną seriją paversdavo į visai smagų nuotykį su nuvalkiotais juokeliais ir kvailomis, bet smagiai nurautomis herojų situacijomis. Ir to negalima pasakyti apie šį režisieriaus Deano Israelito filmą, kuriame viskas yra pateikta iš niūrios ir ganėtinai rimtos perspektyvos. Bet, žinoma, pasakojimo tonas išliko toks pats lengvas ir neslegiantis kaip ir originaliojo serialo, kas padaro filmo peržiūrą įtraukiančia ir nenuobodžia.

Didžioji filmo dalis yra skirta pažinčiai ne su pačiais Reindžeriais, o su žetonų savininkais, kurie visos siužetinės linijos metu visapusiškai atsiskleidžia. Tai tampa filmo koziriu ir labai stipriu įrankiu bendroje pasakojimo koncepcijoje. Žiūrovams pateikiami penki visiškai skirtingi paaugliai, kurie turi tokias pačias problemas kaip ir jų bendraamžiai, todėl bežiūrint šią juostą galima pamatyti visas didžiausias blogybes, kurios supa jaunus žmones – pradedant nuo patyčių, rasizmo, homofobijos ir užbaigiant atsiskyrimu nuo visuomenės, norint save apsaugoti.

Būtent tokiais yra autistas Bilis, homoseksuali Trini, atsiskyrėlis Zakas, norintis save atrasti Džeisonas ir su savimi kovojanti Kimberli. Kiekvienam iš jų reikia draugo, todėl susibičiuliavę jie supranta, jog kartu jie tampa ne tik geresni, bet ir galintys pakeisti savo gyvenimus. Todėl šį filmą galima įvardyti net ir kaip pamokančią medžiagą turintį kino projektą, kurio metu žiūrovams pateikiama mintis, jog kiekvienas iš mūsų turi susitaikyti su tuo, koks yra, o mus supantys žmonės priimti mus tokiais, kokiais mes esame. Prieš filmo peržiūrą tikrai nebūčiau galėjęs patikėti, jog ši juosta sugebės gvildenti tokias rimtas temas.

Ir nors filmo tonas atrodo ganėtinai rimtas, jame visgi atsirado vietos kai kuriems juokeliams. Žinoma, jie ne tokie nuvalkioti ir banalūs, todėl visiškai nesugadina istorijos. Bet čia nieko keisto, gi filme nebuvo dviejų kvailių, kurie originaliame seriale pasižymėdavo neadekvačiais pasirodymais. Kas matė serialą žino, jog kalbu apie Bulką ir Skulą.

Be abejo, nemažai dėmesio gavo ir kultinė Reindžerių priešė – Rita Repulsa, kuri filme buvo pateikta šiek tiek kitaip. Tai buvo žiauri, brutali ir labai atgrasi persona, neprimenanti serialo blogietės lengvumo ir komiškumo. Bet visumoje, visa tai, ką ji demonstravo filmo metu, buvo labai priartinta prie originalo. Tiek judesiai, tiek ir jos sugebėjimai prikelti didžiules pabaisas ir pakalikus.

Veiksmo plane galima kažkiek nusivilti, nes jis pateikiamas vos ne filmo pabaigoje, likus dvidešimčiai minučių iki finalinių titrų pasirodymo. Todėl tie, kas eis žiūrėti vien tik į Reindžerių kovas, privalės pusantros valandos laukti, kol jie galiausiai pasirodys kino ekrane. Bet laukimas bus vertas dėmesio, nes filmo kūrėjai pristatys visą tai, kuo ir buvo įdomus serialas.

Finalinės kovos metu visu gražumu galima stebėti žūtbūtinę originalių, pirmame 1993 metų serialo sezone matytų dinozaurų pavidalo Zordų kovą su Goldaru, kurioje gims Megazordas. Vien jau šis mūšis sukelia labai daug nostalgijos akimirkų, kurios primena tuos laikus, kai nekantriai laukdavome šeštadienio ryto, kad galėtume pasižiūrėti naujus „Galingųjų Reindžerių“ nuotykius, o po jų, išėjus į lauką, kartu su draugais atkartoti seriale parodytas scenas.

Nuo pradžios iki pat finalo tvarkinga „Galingųjų Reindžerių“ istorija turi ir dar vieną pliusą apart stipraus pagrindinių herojų psichologinių portretų pateikimo. Tai labai kruopščiai, nuo pat ištakų pateiktas šių superherojų įvaizdis, jog net tie žmonės, kurie nėra matę originalo, galėtų suprasti visą Reindžerių esmę. Ir nors filmas labiausiai orientuotas į paauglius arba tuos kino mylėtojus, kurie vaikystėje jautė malonumą žiūrėti serialą, kuriuo ir buvo paremtas šis filmas, jį gali žiūrėti kiekvienas fantastinio žanro gerbėjas, prijaučiantis komiksams ir kitiems panašiems dalykams. Tai išties puiki pramoga, kurią verta pamatyti didžiuosiuose kino ekranuose. Svarbiausia, kad lūkesčiai nebūtų tokie dideli, kaip prieš kokią nors naują „Žvaigždžių karų“ dalį.

Techninė juostos pusė

Muzikinė filmo dalis ganėtinai įdomi. Filmo metu galima išgirsti ne vien šaunias, kompozitoriaus Briano Tylerio, parašytas kompozicijas, puikiai pritaikytas veiksmo scenoms, bet dar ir tokius hitus kaip Kanye Westo dainą „Power“. Bet asmeniškai man, didžiausią malonumą sukėlė naujai perdainuota, bet tiek daug prisiminimų sukelianti „Galingųjų Reindžerių“ teminė melodija. Ypatingai, kai ji skambėjo labai simbolinėje scenoje, kurioje buvo parodytas Zordų bėgimas.

Operatoriaus Matthew J. Lloydo darbas irgi neliks nepastebėtas. Tai dar vienas šio filmo pliusas, ypatingai dėl pakreiptos į šoną filmavimo technikos, kurią jis naudojo kovų scenų metu ir pateikdamas panoraminius vaizdus, todėl jausmas buvo labai panašus, lyg būtume dar vieno režisieriaus Michaelo Bay‘aus filmo peržiūroje.

Specialieji efektai filme yra ir jie ganėtinai kokybiški, tik, deja, bet jais mėgautis galima vos ne pačioje filmo pabaigoje, kai susiduria Reindžeriai su Ritos armija. CGI, kuris buvo naudojamas šiame filme, beveik nejaučiamas, todėl tiek Reindžerių kostiumai, tiek ir Goldaras su Zordais atrodo gerai ir įtikinamai.

Garso montažas veiksmo scenose panaudotas tiesiog puikiai. Vaizdo montažas irgi nėra blogas. Istorija ganėtinai sklandžiai pasakoja visų Reindžerių kilmę ir jų pasiruošimą lemtingai kovai su blogio sėkla Rita.

Aktorių kolektyvinis darbas

Jaunų aktorių vaidyba įtikinama. Kiekvienas iš jų skirtingai pateikia savo herojus, kas labai sužavi. Ypatingai gerai pasidarbavo RJ Cyleris, suvaidinęs Bilį. Šiek tiek komiškas, bet labai žavus veikėjas, kurio energija paskui save tempia visus kitus jaunuolius. Jis yra šio filmo branduolys, nors juo turėtų būti Dacre‘o Montgomery‘io įkūnytas personažas Džeisonas.

Taip pat šauniai pasirodė Ludi Lin, atlikęs Zako vaidmenį, ir merginos Becky G bei Naomi Scott, suvaidinusios Trinę ir Kimberlį. Bet, tiesą sakant, iki originalių personažų atlikėjų charizmos jiems tikrai toloka.

Iš rimtų aktorių gvardijos, filme galima pamatyti talentingą Bryaną Cranstoną, kuris įkūnijo Zordoną, ir, žinoma, visuomet gražią, tobulos figūros savininkę Elizabeth Banks, kuriai atiteko pagrindinio antagonisto, Ritos Repulsos vaidmuo. Gaila tik, jog aktorė iki galo nesugebėjo atskleisti savo potencialo, todėl tikėkimės, jog sulauksime šio filmo tęsinio, kuriame bus galima vėl ją išvysti visu gražumu.

Malonu bent kelioms sekundėms pamatyti ir originaliojo serialo pažibas, aktorius Amy Jo Johnson ir Jasoną Davidą Franką, kurie savo laikais atliko Kimberlės ir Tomio vaidmenis. Ir kalbant apie Tomį... Palaukite filmo titrų pabaigos, nes bus pateikta juostos kūrėjų staigmena.

Verdiktas

„Galingieji Reindžeriai“ – visiškai nenuviliantis kultinio praeito amžiaus pabaigoje pasirodžiusio televizinio serialo kino perdirbinys, kurio didžiausiais koziriais tampa rimtai atrodančios paaugliškos problemos ir jų sprendimo būdai, kokybiškai pateikta techninė pusė, geras, nors gana trumpai pademonstruotas, veiksmas ir originaliam kanale „Fox Kids“ demonstruotam, projekte būdingos detalės, sukeliančios neapsakomą nostalgiją tiems laikams, kai savaitgalių rytais beveik kiekvieno vaiko namuose per televizorių skambėjo „Go go Power Rangers“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)