„Scanoramos“ kino festivalio direktorė ir meno vadovė Gražina Arlickaitė pasakoja apie šių metų festivalį ir siūlo nepraleisti ryškiausių filmų, kuriuos rekomenduoja pamatyti kiekvienam. „Scanorama“ prieš trylika metų prasidėjo kaip Šiaurės šalių kino forumas, todėl šiemet, kaip ir kasmet, festivalio programoje daug dėmesio skiriama būtent skandinaviškam kinui.

„Šių metų „Scanorama“ yra jausmų ir emocinių santykių analizės laukas. Šiauriečiai pasižymi drąsa, jie nesibaimina kalbėti apie savo silpnybes bei ydas, laimės troškimą. Jie kalba apie paprastus žmogiškus dalykus. Nereiktų tikėti mitu, jog šiauriečiai nemoka juokauti. Tie, kurie nori įsitikinti jų humoro jausmu, turėtų pamatyti filmą „Prieš gamtą“.

Mėgstantiems veiksmo filmus, labai rekomenduočiau pasižiūrėti kvapą gniaužiantį norvegų katastrofų filmą „Banga“, šiais metais pristatytą ir „Oskarams“. Jausmingų istorijų gerbėjams rekomenduoju filmus „Rosita“ ir „Raktas namas veidrodis“, o jaunus žmones kviečiu pamatyti filmą „Maištas“. Programoje „Naujienos iš Šiaurės“ tai pat rekomenduoju nepraleisti filmų „Garsiau už bombas“, „Žvirbliai“ bei „Tavo glėbyje“. Visi šie kino darbai man pačiai paliko puikų įspūdį“, – pasakoja kinotyrininkė G. Arlickaitė.

Šiemet „Scanoramos“ programoje nepaprastai daug Kanų kino festivalio dalyvių bei laureatų: „Šių metų festivalyje ypač turtinga ir turininga programa „Kertant Europą“. Joje galite rasti ir šių metų Kanų kino festivalio „Auksinės palmės šakelės“ laimėtoją „Dypaną“. Beje, pagrindinio vaidmens atlikėjas Antonythasanas Jesuthasanas lankysis festivalyje. „Scanoramoje“ rodomas ir „Dypano“ scenaristo Thomas’o Bidegain’o režisūrinis debiutas „Kaubojai“, kuris Kanuose varžėsi dėl „Auksinės kameros“, skiriamos pirmajam režisieriaus filmui. Taip pat pažiūrėkite rusų režisieriaus Andrey’aus Zaicevo filmą „14+“ bei ispanų juostą „Ilgas kelias namo“ – mano manymu, tai labai netikėto siužeto filmas, pasakojantis dramatišką vieno žmogaus istoriją.

Filmą „45-eri metai“ rekomenduoju pamatyti dėl nuostabaus dviejų aktorių – Charlottes Rampling ir Tomo Courtenay’aus – dueto, kuris suteikia filmui tiek turinio ir prasmės, kiek negalėtų suteikti joks kitas duetas. Už vaidmenis šiame filme abu aktoriai pelnė apdovanojimus Berlyno kino festivalyje. Šis filmas man paliko didžiulį įspūdį – tai jausmų, šeimos ir sudužusių iliuzijų istorija, galinti nutikti kiekvienam žmogui.“

„Kertant Europą“ programoje gausu ir Lenkijos kino atradimų. „Šiais metais festivalio programoje yra net keturi lenkų filmai. Siūlau pamatyti „Raudonąjį vorą“. Jame labai įdomiai supinti trilerio ir etinio, moralinio vertinimo elementai. Filme apmąstomas pavojingas neutralumas: nieko nesmerkti, nieko neįvertinti, žvelgti į pasaulį nešališkai ir indiferentiškai. Mes su tuo gyvenime susiduriame kiekviename žingsnyje. O štai „Kosmosas“ atspindi originalų ir, kaip visada, prieštaringą A. Zulawskio pasaulio suvokimą“, – pasakoja „Scanoramos“ direktorė G. Arlickaitė.

Iš Balkanų į „Scanoramą“, pasak G. Arlickaitės, šiemet atkeliauja šio regiono praeitį ir dabartį atspindintys filmai: „Kroatiškas „Vidurdienis“ ir serbiška „Panama“ – tai jaunų žmonių filmai, pasakojantys apie tai, kas vyko ir vyksta Balkanuose bei skirtingai reflektuojantys šią dramatišką patirtį. Filme „Vidurdienis“ režisierius Daliboras Mataničius teigia, jog niekada nelaimi nei nacionalizmas, nei ekstremizmas – laimi tik meilė, netgi kare. Šis filmas pelnė rekordinį apdovanojimų skaičių, be to, Kroatija jį pristato „Oskarui“. Į festivalį atvykusio serbo P. Vučkovičiaus filmas „Panama“ yra jo ilgametražis debiutas, kuris, mano manymu, nusipelno daug dėmesio.“

Šių metų festivalis išsiskiria ir drąsiomis retrospektyvomis: „Tiems, kurie domisi kino istorija, siūlome puikų retrospektyvų duetą. Tai postmodernizmo vėliavnešio Dereko Jarmano ir čekų „Naujosios bangos“ maištininko Jano Nemeco filmų programos. Asmeniškai labai rekomenduoju pamatyti D. Jarmano filmus „Karavadžas“, „Mėlyna“ ir „Vitgenšteinas“. O norintys pamatyti Holokausto istoriją kitaip – menininko akimis, rinkitės J. Nemeco filmą „Nakties deimantai“. Pažiūrėję abi retrospektyvas, susidarysite savo įspūdį apie dvi svarbias kino istorijos figūras“.

Europos šalių kino forumas „Scanorama“ šiemet vyksta lapkričio 5–22 dienomis, Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Šiauliuose.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)