„Tai sunaikins nepriklausomus filmus. Pavyzdžiui, filmas „Kapitonas Fantastika“. Jo rodytojai tikrai negalėtų sumokėtų 5 mln. (rublių)“, – teigė kompanijos „Kinas be ribų“ įkūrėjas Semas Klebanovas.

Prieš porą dienų Rusijos kultūros ministras Vladimiras Medinskis paskelbė, kad ministerijoje bus paruoštas projektas, kuriame bus nustatytas fiksuotas mokestis – 5 mln. rublių už filmo rodymą.

Įstatymo projektą svarstys iki 2018 m.

„Fiksuotą mokestį paliekame 5 mln. – tai visiškas konsensusas.
Įtrauksime punktą, kad surikus daugiau mokamas procentas nuo apyvartos. Pažiūrėsime, kaip tai veiks. Iki 2018 m. dar padiskutuosime“, – sakė ministras.

Procentas nuo apyvartos bus imamas už filmą, kuris už parduotus bilietus surinks daugiau nei 200 – 300 mln. rublių. Festivalių filmus ir rusiškus filmus nuo rinkliavų gins Kino fondas.

„Kino fondas kompensuos šią sumą išskirtiniems kūriniams. Kaip – tai aptarinėsime, nuspręsime. Taip pabandysime išspręsi tris užduotis – surinkti pinigų, išvalyti nuo purvo filmų rodymą ir pasiūlyti, kad veiksmo filmai mokėtų daugiau, bet tikslaus procento kol kas nenustatysime“, – sakė V. Medinskis.

Kino fondo vadovo Antono Malyševo teigimu, fondas pagal prašymus kompensuos bent jau rusiškų filmų mokestį. Reikės rašyti prašymą Rusijos kultūros ministerijai ir paraleliai Kino fonui – pateikti prašymą dėl 5 mln. rublių. Pinigai bus grąžinami konkurso gauti valstybės paramą metu.

Kaip paaiškino kultūros ministerijos Kinematografijos departamento vadovas Viačeslavas Telnovas, fiksuota įmoka bus nurodyta Įstatyme dėl tėvynės kinematografijos paramos, kaip privalomas atskaitymas kino paramai. Leidimo rodyti kiną mokestis nepakis – 3 500 rublių. Be to, kino platintojams nebus privaloma pateikti Valstybiniam kino fondui privalomąjį filmo egzempliorių 35 mm juosta.

Šiuo metu, pagal įstatymą, norėdamos gauti leidimą rodyti filmą kino kompanijos turi pateikti kino filmą 35 mm juosta arba DPX formatu.

Turint omenyje, kad praktiškai visi šiuolaikiniai filmai leidžiami DCP formatu, reikia papildomai leisti lėšas juostai, kurią privaloma pateikti fondui. Ekspertų vertinimu, tenka išleisti 1–1,5 mln. rublių.
Šiuo metu gauti leidimą būtina ir rusų filmams festivaliuose. Kaip sakė V. Telnovas, šiuo metu Dūmai svarstyti pateiktos pataisos, atleisiančios nuo leidimų filmus, rodomus festivaliuose. Valdininko teigimu, pataisos bus patvirtintos artimiausiu metu.

Jei tai neįvyks iki tada, kai bus priimtas įstatymas dėl 5 mln. už pateikimą rinkai, tai netgi rusiško festivalių kino rodytojams iš pradžių teks sumokėti 5 mln. rublių, o vėliau ši suma bus atgauta iš Kino fondo.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)