„Buvo norų šiemet sukurti filmą apie Vytautą Kernagį, kelis metus ruošėmės, susirinkome vaizdo ir garso archyvus, sukūrėme scenarijų, atlikome bandomuosius filmavimus ir... Tada gavome atsakymą, kad šįsyk šio projekto Kino Taryba nerems, nors parengiamiesiems darbams pernai ir buvo truputėlį skirta, – nusivylimą valstybine insitucija liejo V. V. Landsbergis. – Kino Centro, kaip ir Dievo, planai nežinomi, tad projektą teks įšaldyti ir laukti, gal kada ateis pavasaris ir visa tai atšils.“

Režisierius jau yra sukūręs ne vieną dokumentinį filmą apie iškilius Lietuvos asmenis: išeivį Stasį Lozoraitį, krepšininką Arvydą Sabonį, partizaną Juozą Lukšą-Daumantą, poetą Henriką Nagį bei akmentašį Vilių Orvydą. „Jei atvirai, apima šioks toks nuovargis kurti filmus apie partizanus, apie Lietuvai svarbius žmones, apie neįgalius genialius vaikus ir negauti iš Valstybės jokios paramos. Susiubagaujame vargais negalais koncertuodami Amerikoje išeiviams ar kaulydami iš tūlų verslininkų bei sąmoningesnių geradarių, bet visa tai kainuoja labai daug energijos, kuri galėtų būti panaudota ir kūrybai“, – dėstė V. V. Landsbergis.

Vytautas Kernagis

Panašu, kad filmo apie Vytautą Kernagį teks palaukti gerokai ilgiau nei tikėtasi. „Reikia dėkoti Dievuliui ir už tai, kaip ir už visas kitas sėkmes bei nesėkmes, Jis geriau žino, ką reikia daryti ir kada. Šiemet darysime ką nors kitą“, – ne itin pozityviomis spalvomis režisierius nupiešė ateities planus laukiantiems filmo.

Dar prieš metus teatro ir kino režisierius pasakojo, kad kurti filmą ape žmogų, kuris visą gyvenimą nieko nevaidino, o tik dainavo pats apie save, nėra lengvai įkandama užduotis: „Nėra lengva perteikti portretą to, kurį mylėjo visa Lietuva. Tačiau norisi, kad ryškus jo atminimas liktų mūsų atmintyse, o jaunoji karta suprastų, kodėl tėvai kartais tyliai dainuoja kažką apie vyšnias Suvalkijoje, apie Kolorado vabalus ar santechnikus iš Ukmergės“.

Filmo apie Vytautą Kernagį filmavimo akimirka

Filmo kūrėjai norėjo savo idėją įgyvendinti kuo greičiau, mat nemažai Vytautą pažinojusių žmonių jau yra garbaus amžiaus. Tokią V. V. Landsbergio mintį, kino juostoje įamžinti legendinio Lietuvos dainiaus gyvenimą, palaiko ir V.Kernagio šeima. Ir nors filmo kūrimo pradžioje buvo kalbų, jog juosta bus kuriama iš privačių lėšų, panašu, kad be valstybės paramos kino juosta dienos šviesos neišvys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (39)