Dokumentinėje juostoje stengiamasi atskleisti R. Tumino teatro virtuvės išskirtinumą ir ypatingą jo režisuojamų spektaklių repeticijų skonį. Jis pats pasakoja, kaip teatras atėjo į jo gyvenimą ir jį paveikė.

R. Tumino kūrybos stilių apibūdina jo žmona I. Burneikaite-Tuminienė, su juo dirbantys scenografas A. Jacovskis ir kompozitorius F. Latėnas, Lietuvos ir Rusijos aktoriai V. Etušas, E. Gabrėnaitė, S. Garmašas, G. Girdvainis, S. Makoveckis, M. Nejolova, A. Sakalauskas, V. Vdovičenkovas ir kt.

Filme rodomi Valstybinio akademinio J. Vachtangovo teatro spektaklių “Prieplauka“ (vaidinto Maskvoje 2011), „Dėdė Vania“ (vaidinto Londone 2012), „Eugenijaus Onegino“ (vaidinto Tel Avive 2014 ) ir jų repeticijų fragmentai.

Filmo scenarijaus autorė ir režisierė Ramunė Sakalauskaitė.
Filmo premjera įvyko 2014 m. spalio 25 d. Maskvoje, Lietuvių kino dienose.

Ramunės Sakalauskaitės kūrybinis CV

Lietuvai pakilus į kovą dėl nepriklausomybės, Vilniaus universiteto žurnalistikos specialybės studentė studijas iškeitė į darbą pirmojoje nepriklausomoje Sąjūdžio informacinėje agentūroje (SIA). Jaunatviškas maksimalizmas, kelionių alkis ir sovietmečiu uždraustos istorijos paieškos 1989 m. su ekspedicija nuvedė į Sibirą, į Igarką, parvežti ten amžino poilsio atgulusių Lietuvos tremtinių palaikų.

1991 m. sausio 13-osios naktį kaip „Respublikos“ dienraščio žurnalistė buvo prie Lietuvos televizijos bokšto, o rugpjūtį rašė reportažus apie SSRS griūtį Maskvos pučo dienomis, ėmė interviu iš pirmojo ir paskutinio SSRS prezidento Michailo Gorbačiovo, kitų tuometinių politikos veikėjų. Kaip viena diena prabėgo ir dvylika žurnalistinio darbo „Lietuvos ryto“ dienraščio Politikos skyriuje.

Didelio populiarumo sulaukė R. Sakalauskaitės knyga „Politikos ringe“ apie Lietuvos vadovų Vytauto Landsbergio, Algirdo Brazausko ir Valdo Adamkaus veiklą 1990–1998 m. Pasirinkusi laisvos kūrėjos kelią, įvairiopą savo patirtį Ramunė panaudojo kurdama dokumentinius žymių Lietuvos asmenybių monsinjoro Kazimiero Vasiliausko, Prezidento Algirdo Brazausko, disidento Antano Terlecko kino portretus. Jos pastangomis pavyko įgyvendinti ir daugelį visuomeninių iniciatyvų, ji prisidėjo prie rašytojos Jurgos Ivanauskaitės, monsinjoro K. Vasiliausko atminimo įamžinimo.

„Pakeliui į prieplauką“ – pirmasis autorinis R. Sakalauskaitės filmas, sulaukęs palankių žiūrovų ir kritikų atsiliepimų Maskvoje ir Londone. Atidus ir savitas autorės žvilgsnis šį kartą nukreiptas į teatro režisieriaus Rimo Tumino asmenybę ir teatrinį jo fenomeną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)