Artėjančios naujojo Ridley Scotto prodiusuoto trilerio „Numeris 44“ (angl. „Child 44“) premjeros proga kviečiame sužinoti įdomybių apie įvairiapusį G.Oldmaną, kuris tarsi chameleonas keičia vaidmenis ne tik kine, bet ir gyvenime.

57-erių G.Oldmanas gimtojoje Anglijoje vadinamas legenda dėl jo talento ir stulbinančios karjeros, kurioje įspūdingus blogiukų vaidmenis pakeitė rolės milžiniško populiarumo sulaukusiuose „Tamsos riterio“ ir „Hario Poterio“ frančizių filmuose.

Londone gimusio aktoriaus ūgis – 174 cm.

G.Oldmano pravardė – Gazas, tačiau jis niekuomet nėra viešai atskleidęs jos reikšmės ar kilmės.

Aktoriaus tėvas Leonardas Bertramas Oldmanas buvo jūrininkas, kuris vėliau tapo suvirintoju, o jo motina Kathleen – namų šeimininkė.

Aktoriaus tėvas paliko šeimą, kai Gary buvo 7-eri.

G.Oldmanas metė mokyklą būdamas 16-os, kad galėtų dirbti sporto prekių parduotuvėje.

Būdamas vaikas G.Oldmanas skambino pianinu ir dainavo, jis svajojo apie muzikanto karjerą, tačiau 1971-aisiais pamatęs aktoriaus Malcolmo McDowello vaidmenį 1971-ųjų filme „The Raging Moon“ panoro tapti aktoriumi.

Vienas įsimintiniausių G.Oldmano ankstyvosios karjeros vaidmenų – biografinėje 1986-ųjų juostoje „Sid and Nancy“, kur jis suvaidino liūdnai pagarsėjusį grupės „Sex Pistol“ bosistą Sid Vicious.

Greta aktorystės G.Oldmanas yra išmėginęs scenaristo ir režisieriaus kėdę – jis sukūrė 1997-ųjų dramą „Nil by Mouth“. Už vaidmenį šioje juostoje aktorė Kathy Burke gavo Geriausios aktorės apdovanojimą Kanų kino festivalyje, kuriame įvyko filmo premjera.

Filmas „Nil by Mouth“ yra iš dalies paremtas G.Oldmano gyvenimo istorija.

Per daugiau kaip tris dešimtmečius trunkančią aktoriaus karjerą G.Oldmanas pirmąsyk „Oskaro“ nominacijos sulaukė 2011-aisiais suvaidinęs filme „Bastūnas, Siuvėjas, Kareivis, Šnipas“.

Nors G.Oldmanas nėra tradicinis gražuolis, moterų dėmesio jam netrūksta. 1987-aisiais aktorius vedė anglę kolegę Lesley Manville, tačiau paliko ją 1989-aisiais, praėjus vos trims mėnesiams po jų sūnaus Alfie gimimo. G.Oldmanas sutiko efektingąją Umą Thurman 1990-ųjų filmo „Nuolankumo būsena“ (angl. „State of Grace“) filmavimo aikštelėje. Jie susituokė 1990-aisiais, bet po dvejų metų išsiskyrė. Amerikietę G.Oldmano glėbyje pakeitė italų aktorė ir modelis Isabella Rossellini. Nors sklandė gandai apie jų sužadėtuves 1994-ųjų liepą, jie vestuvių neiškėlė ir išsiskyrė po dvejų metų. Trečiąsyk santuokos įžadus G.Oldmanas davė fotografei Donyai Fiorentino, su kuria buvo susituokęs nuo 1997 iki 2001-ųjų. Jie susilaukė dviejų sūnų – Gulliverio ir Charlie. Po skyrybų aktorius gavo visišką jų abiejų globą, o motinai buvo leista su jais susitikti tik kartas nuo karto, stebint prižiūrėtojams.

Ketvirtoji G.Oldmano žmona – anglų aktorė ir dainininkė Alexandra Edenborough. Nuo 2008-ųjų sausituokusi pora šių metų sausį pateikė skyrybų dokumentus.

Aktorius turi seserį Lailą Morse, kuri yra aktorė.

1991-ųjų rugpjūčio 8 dieną aktorius buvo suimtas Los Andžele už vairavimą išgėręs, tačiau jį paleido kitą rytą. Keleiviu G.Oldmano automobilyje buvo jo bičiulis, aktorius, prodiuseris ir režisierius Kieferis Sutherlandas.

G.Oldmanas yra viešai prisipažinęs turėjęs nevaldomą potraukį alkoholiui, tačiau vėliau šio žalingo įpročio išsižadėjo. Jis teigė visuomet gerdavęs vienas.

G.Oldmanas garsėja sugebėjimu keisti akcentą – praktiškai kiekviename jo filme jis skamba vis kitaip.

Vienas iš aktoriaus pseudonimų – Maurice‘as Escargot.

G.Oldmanas yra buvęs „Nokia“ veidu. Vieną reklamų išvysti galite čia:
https://www.youtube.com/watch?v=RkBTDoUdmQs

Aktorius yra įrašęs dainč „You've Been Around“ duetu su Davidu Bowie jo ilgamečio gitaristo Reeveso Gabrelso 1995-ųjų albumui „The Sacred Squall of Now“. G.Oldmano balsas taip pat skamba šio albumo dainoje „Stamford Hill“.

Gary Oldmaną įkvėpėju yra viešai pavadinę tokie kolegos kaip Michaelis Fassbenderis, Bo Barrettas, Ryanas Goslingas, Shia LaBeoufas, Chrisas Kato ir Kaili Thorne.

Aktorius puikiai sutaria su „Hario Poterio“ kolega Danieliu Radcliffe‘u.

Žurnalo „Empire“ Seksualiausių kino žvaigždžių šimtuke 2007-aisiais G.Oldmanas užėmė 72-ąją vietą.

Aktorius gyvena Los Andžele.

2009-aisiais aktorė Juliet Landau sukūrė 25-ių minučių trukmės dokumentinį filmą „Take Flight: Gary Oldman Directs Chutzpah“ apie muzikinio vaizdo klipo kūrimą.

G.Oldmanas yra kolegų Tomo Hardy, su kuriuo jis kartu pasirodė naujajame trileryje „Numeris 44“, ir Alexanderio Skarsgardo mėgstamiausias aktorius.

Mėgstamiausias G.Oldmano režisierius – Francis Fordas Coppola.

Geras aktoriaus draugas – kolega Benedictas Cumberbatchas.

Aktorius turi randą po dešiniąja akimi. Jo kaltininkas – aktorius Timas Rothas. Jis netyčia sužalojo kolegą per 1984-ųjų televizijos filmo „Meantime“ repeticiją, kai metė butelį, kuris atsimušė į lempą ir pataikė į G.Oldmaną.

Prancūzų režisierius Patrice Chéreau norėjo, kad G.Oldmanas pasirodytų jo 2001-ųjų filme „Intymumas“, tačiau aktorius atsisakė rolės dėl sekso scenų.

Prieš tapdamas aktoriumi G.Oldmanas yra dirbęs batų pardavėju, asistentu ligoninėje ir kiaulių skerdiku.

G.Oldmanas dalyvavo atrankoje į Karališkąją dramos mokslų akademiją (angl. Royal Academy Of Dramatic Arts), tačiau jo kandidatūra atrankos komisijai neįtiko ir jam net buvo liepta pamėginti gyvenime veikti ką nors kitką.

Aktorius pasirodė Davido Bowie 2013-ųjų muzikiniame vaizdo klipe „David Bowie: The Next Day“ kartu su Marion Cotillard, su kuria jis drauge vaidino 2012-ųjų filme „Tamsos riterio sugrįžimas“.

G.Oldmanas apie vaidmenį filme „Haris Poteris ir Azkabano kalinys“: „Nusifilmavau tiek filmų, skirtų suaugusiems, kad buvo išties smagu turėti nors vieną juostą, kurią galima parodyti vaikams.“

Apie save: „Visada maniau, kad esu drovus, malonus vyrukas. Dirbau su Winona Ryder ir sykį atsisukusi į mane ji pasakė, jog esu labai intensyvus filmavimo aikštelėje. Mano aistrą ir energiją žmonės kartais neteisingai supranta ir palaiko pykčiu.“

Apie aktorius: „Bet kuris aktorius, kuris jums sako, kad jis ar ji privalo tapti herojumi, kurį vaidina, jums meluoja į akis. Nebent jie yra tikri šizofrenikai. Dėl to pokyčiai ir vis kitokios rolės – labai svarbu. Priešingai aktorius tiesiog išdžiūna iš vidaus.“

Apie šiuolaikinį jaunimą: „Ploju viskam, kas gali priversti vaiką atsiplėšti nuo „Playstation“. Toks pasiekimas – tikras stebuklas.“

Apie pinigus: „Būti aktoriumi – geras būdas užsidirbti pragyvenimui. Šis darbas suteikia galimybę sutikti nuostabius žmones. Gyventi patogiai man patinka. Man pasisekė, esu turėjęs daug puikių vaidmenų, tačiau tiesa ta, kad jei būčiau labai turtingas, nebebūčiau aktoriumi ir tiesiog žaisčiau futbolą su savo vaikais Karibuose.“

Politinę Stalino metų potekstę užkabinančiame trileryje „Numeris 44“ pasakojama apie karo didvyrį ir valstybės saugumo pareigūną Leo Demidovą (akt. T.Hardy). Jis – buvęs našlaitis, kuriam pavyksta prasimušti į aukščiausio rango tyrėjus. Aršiai su valstybės priešais besikaunantis Leo vieno sulaikymo metu sulaukia smūgio į paširdžius. Tardomas įtariamas šnipas ir sistemos išdavikas įvardija Leo žmoną Raisą (akt. N.Rapace) kaip sąmokslininkę. Slaptosios policijos agentas priverčiamas tirti jo mylimosios veiklą.

Tuo pat metu Leo į rankas patenka ant traukinio bėgių žuvusio berniuko byla. Nors daiktiniai įrodymai liudija ką kita, vyras elgiasi pagal protokolą. Jis mėgina įtikinti vaiko tėvą, taip pat valstybės saugumo darbotoją, kad ši nelaime – nelaimingas atsitikimas. Juk Stalino dekretas byloja: „Rojuje nusikaltimų nėra.“

Galiausiai dėl nenoro įduoti žmoną Leo išsiunčiamas į niūrų industrinį Volsko miestą. Netekęs ankstesnio rango vyras su vietinės policijos viršininku (akt. G.Oldmanas) įsitraukia į šiurpių nusikaltimų virtinės tyrimą – paaiškėja, kad panašiomis aplinkybėmis kaip ir Leo kolegos sūnus netoli traukinio bėgių „įvykus nelaimingiems atsitikimams“ yra mirę tuzinai berniukų. Pareigūnai priversti grįžti į Maskvą, kad atsektų žudiko pėdsakus, tačiau jiems skersai kelio stoja sistema ir ištikimi jos sekėjai.

Kaip rasti žudiką, kuris neegzistuoja ir kuo baigsis nusikaltėlio persekiojimas, Lietuvos žiūrovai filme „Numeris 44“ sužinos jau nuo balandžio 24 dienos.

Filmo „Numeris 44“ anonsas:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)