Šis prancūziškas filmas yra viena iš 18 juostų, besivaržančių dėl pagrindinio „Auksinio lokio“ apdovanojimo, kuris bus įteiktas vasario 18 dieną. Kam teks šis garbingas įvertinimas, spręs komisija, kuriai pirmininkauja Holivudo režisierius Paulas Verhoevenas, kurio garsiausi darbai yra veiksmo filmas „Robotas policininkas“ bei drama „Elė“.

„Django“ yra režisūrinis prancūzų scenaristo ir prodiuserio Etienne'o Comaro debiutas. Anksčiau jis yra dirbęs su tokiais filmais kaip „Apie dievus ir žmones“ bei „Mano karalius“. Be to, jis prodiusavo įvairiais apdovanojimais įvertintą juostą apie radikalųjį islamą „Timbuktu“.

Virtuoziškas gitaristas ir kompozitorius D.Reinhardt pasaulinę šlovę pelnė dėl savo kurtų švelnių melodijų. Jis priklausė sinti romų mažumai, o 1943 metais muzikantas buvo priverstas palikti vokiečių okupuotą Paryžių.

Berlyno kino festivalio direktorius Dieteris Kosslickas pavadino šį filmą „skaudžia išlikimo istorija“.
„Taip pat tai yra nuostabi istorija apie vyrą, sukūrusį savo paties pasaulį ... kuriame jo muzikos didybė leido mums pamiršti jo gimimo aplinkybes“, – sakė jis.

Šiame filme vaidina Reda Katebas, anksčiau kartu su Viggo Mortensenu pasirodęs juostoje apie Alžyro nepriklausomybės karą „Toli nuo žmonių“.

Naujienų agentūrai AFP E.Comaras sakė, kad D.Reinhardto tragiškasis aspektas kyla iš to, kad jis yra „personažas, apakintas savo muzikos, nematantis besikeičiančio pasaulio, kuriame jį užklumpa karas, ir tik tada jis galiausiai pastebi, kas vyksta“.

11 dienų truksianti Berlynalė yra pirmasis šiemet Europoje vykstantis didelis kino festivalis, per kurį bus parodyta apie 400 filmų iš 70 šalių.

Tai yra vienintelis didelis festivalis, per kurį viešai parodomi visi jame nominuoti filmai. Kino entuziastai budėjo visą pirmadienio naktį, kad galėtų įsigyti bilietus, vos jiems pasirodžius prekyboje.

Trumpas ir Merkel ne ekrane

Laikantis senų, jau nuo pokario besitęsiančių tradicijų, šiame festivalyje bus parodyta ir įvairių nekomercinio kino kūrėjų veteranų, tokių kaip lenkė Agnieszka Holland, britė Sally Potter vokietis Volkeris Schloendorffas, rumunas, „Auksinio lokio“ laureatas Calinas Peteris Netzeris ir suomis Aki Kaurismaki, ir naujokų iš Brazilijos, Pietų Korėjos, Kinijos ir Senegalo, darbų.

Berlyno kino festivalyje taip pat įvyks paskutiniojo „Iksmenų“ sagos „Ernis“ filmo „Loganas“ pasaulinė premjera. Šioje juostoje apie superherojus vaidina Hugh Jackmanas, Patrickas Stewartas ir Richardas E. Grantas.

Holivudo aktorius Stanley Tucci festivalyje pristatys savo naująją biografinę juostą apie šveicarų menininką Alberto Giacometti „Final Portrait“. Jame suvaidino australų aktorius, „Oskaro“ laureatas Geoffrey Rushas.

Dėl pagrindinio festivalio prizo varžosi ir S.Potter, vienos iš keturių moterų režisierių, komedija „Vakarėli“. Šioje juostoje apie vieno parlamento nario vakarėlį Londone suvaidino Patricia Clarkson, Bruno Ganz, Kristin Scott Thoma ir Timothy Spallas.

Tuo tarpu amerikiečių režisieriaus Oreno Movermano trileryje „The Dinner“ suvaidino Richardas Gere'as, Steve'as Cooganas, Laura Linney, Rebecca Hall ir Chloe Sevigny. Šioje olandų rašytojo Hermano Kocho romano adaptacijoje pasakojama dviejų šeimų, turinčių siaubingą paslaptį, istorija.
Be to, Berlyne R. Gere'as susitiks su kanclere Angela Merkel ir aptars jo ilgametį darbą kampanijoje dėl tibetiečių teisių. Pernai su A.Merkel susitiko aktorius George'as Clooney ir jo žmona Amal, žmogaus teisių advokatė. Jie kalbėjosi apie pabėgėlių antplūdį į Europą.

Be kita ko, Berlynalė yra vienas labiausiai politizuotų iš didžiųjų festivalių, todėl manoma, kad žvaigždės ant scenos kalbės apie pasaulio reikalus, o ypač apie JAV prezidento sprendimą neįsileisti į savo šalį musulmonų iš kelių valstybių ir visų pabėgėlių.

Didelės finansinės paramos iš Vokietijos vyriausybės sulaukiančios Berlynalės organizatoriai teigia siųsiantys žinutę apie „kultūrinę įvairovę, kad kovotų su populistiniu supaprastinimu“.

„Žmones, įgijusius valdžią išnaudojant neaiškias baimes ir esminius instinktus, niekas labiau nebaugina negu meno galia išjudinti žmones, sulaužyti tabu bei nutraukti tylą, pažadinti geresnio pasaulio troškimą“, – sakė kultūros ministrė Monika Gruetters.

Praėjusiais metais komisija, vadovaujama Meryl Streep, „Auksinį lokį“ skyrė italų dokumentinei juostai apie pabėgėlius „Ugnis jūroje“. Šiemet šis filmas nominuotas „Oskarui“.