Gerai informuoti šaltiniai aiškina, kad Abdelatifas Kechiche impulsyviai ir nervingai sureagavo į sensacingą žinią apie neva nuspręstą būsimąjį "Auksinės palmės šakelės" laureatą. Jei gandai pasiteisins, tai pagrindinis Kanų festivalio apdovanojimas atiteks ne pačiam geriausiam filmui, po kurio seanso Nicole Kidman išėjo susigraudinusi iki ašarų.

Laimės medžiotojų bėdos

Etatinis Kanų festivalio konkursinės programos dalyvis Jamesas Gray'us prašovė. Nuobodžios ir blyškios dvi valandos dramoje "Imigrantė" (The Immigrant) primena ankstesnį režisieriaus filmą "Tarp dviejų meilužių" (jis buvo rodomas ir Lietuvos repertuare). Pasikeitė laikotarpis (dvi seserys iš Lenkijos atplaukia į Ellis salą 1920 m., tad Manheteno įvaizdis primena gangsterinį epą "Krikštatėvis 2"; atrodo, kad tuoj į gatvę išeis jaunasis Vito Korleonė), bet įdomius ketinimus sugriauna jau matyta neįmanomos meilės trikampio schema. 2008 m. vienas vyras buvo įstrigęs dviejų moterų keruose, o dabar du vyrai kaunasi dėl vienos moters širdies. Lenkiškai be akcento vaidinanti imigrantė Marion Cottilard režisieriaus užduotis vykdo nuostabiai, bet ji negali išgelbėti silpnu ir nuspėjamu scenarijumi grįsto filmo.

Pritempta premjera Kanuose (nė vienas kitas festivalis šitaip nešlovina vidutinioko Jameso Gray'aus) nepadės bent tris kartus pavadinimą pakeitusiam ir pernelyg ilgai montuotam (nufilmuota dar prieš prancūzų aktorės nėštumą). Jamesas Gray'us užsispyrusiai perdarinėja vieną ir tą patį filmą su būtinais rusiškos kilmės akcentais (jis gimė Odesoje) ir nuolat įvedamu aktoriumi Joaquinu Phoenixu. Įtakingų ryšių užmezgusiam žydų kilmės aferistui ir gražių moterų suteneriui dėl atgimusių jausmų teks nustumti nuoširdų fokusininką ir magą Jeremy Rennerą. Lietuvai iš anksto įsigyta "Imigrantė" metų eigoje gaus 2-3 savaites repertuare, bet neišlaikys konkurencijos.

Moteris prieš vyrą per 90 minučių

Pirmą kartą karjeroje prancūziškai filmavęs ir skaitmenines kameras naudojęs Romanas Polanskis vadovaujasi principu: jei sykį pasisekė, tai neprisvils ir antras kartas. Po sėkmingojo "Kivirčo" lenkų kilmės režisierius adaptavo teatro scenai parašytą pjesę minimalistinei ir pigiai kainuojančiai komedijai. Viena lokacija (teatras), du aktoriai (žmona Emmanuelle Seigner ir visuomet tobulas Mathieu Amalricas) ir veiksmas realiu laiku, tarsi viskas nufilmuota vieninteliu operatoriaus Pawelo Edelmano kameros įjungimu. 35 nevykėles aktores patikrinęs ir nusivylęs režisierius skuba išeiti į suplanuotą vakarienę su mylimaja, kai į sceną įsiveržia vulgariai ištvirkusi kandidatė ir išsimaldauja skirti jai šiek tiek minučių. Pirmas bandymas užsitęsia, atmosfera kaista, improvizuota repeticija apsiverčia aukštyn kojom, mobilus telefonas su "Žvaigždžių karų" melodija nerimsta, režisierius keičiasi rolėmis su aktore, o galiausiai įsiliepsnoja per amžius intriguojanti moters ir vyro dvikova. Teatrališka komedija "Veneros kailyje" (Venus in Fur) lyg du vandens lašai panaši į "Kivirčą", bet parduoti ją bus žymiai sunkiau.

Įsimylėjęs, piktas ir bjaurus

Po pergalės su "Medžiokle" danas Madsas Mikkelsenas grįžo į Kanus su nepriekaištingu ir charizmatišku vienišo maištininko-keršytojo-teisybės ieškotojo vaidmenimi istoriniame vesterne "Mišelis Kohlhasas" (Michael Kohlhaas). Kai prodiuseriai prisivilioja Madsą, tai bent jau apsidraudžia, kad žiūrovai nenuobodžiaus. Įspūdingi gamtovaizdžiai, daug gražuolių arklių ir jojimo epizodų, autentiškos pilys, nelaimę pranašaujantis vėjas, trumpiems momentams išnyrantys mėgstami aktoriai (ispanas Sergi Lopezas, prancūzas Denis Lavantas iš "Dieviškųjų motorų", vokietis Bruno Ganzas), užpuolimai robinhudiškais ginklais ir nepakartojamas Madsas prikausto prie ekrano dviems valandoms. Tačiau režisieriaus Arnaud des Palliereso poezija apie praradimą, kerštą, išdavystę, atgailą ir neišvengiamą bausmę eliminuoja įtampą.

Snobiškiausi vampyrai

Tik apsiskaitę mėgausis ir kvatos iš vampyriško humoro kultinio Jimo Jarmuscho tamsybių komedijoje "Tik meilužiai liks gyvi" (Only Lovers Left Alive). Linksmi siurprizai, juokingos citatos, humoro perliukai ir gudrios užuominos slypi seniausių pasaulyje vampyrų Adomo ir Ievos pokalbiuose, bet jų išgliaudymui reikia žinoti šiek tiek daugiau apie kiną, muziką, mokslą, literatūrą ir istoriją. Šie vampyrai mėgsta padiskutuoti apie išradėją Nikolą Teslą, muzikantą Jacką White'ą, Izaoko Niutono dėsnius. Mobilių telefonų ir elektroninio pašto realiame gyvenime nepripažįstantis Jimas Jarmuschas prisigalvojo vampyriško kodekso taisyklių (amžini įsimylėjeliai dėvi pirštines, prisidengia burnas skarelėmis) ir lakoniškai ironizuoja, kad net vampyrai perka "I-Phone". Vampyrų bendruomenei tenka slapstytis, nes zombiais pakrikštyti pikti žmonės spinduliuoja agresiją, o 100% tyrumo šviežio kraujo atsargos katastrofiškai mažėja. Įvairių laikmečių gitaras kolekcionuojantis muzikantas Adomas (niekšingą superherojų trileriuose "Toras" ir "Keršytojai" vaidinęs Tomas Hiddlestonas) iš nevilties įrašinėja muziką laidotuvėms. Jo meilužė Ieva yra aukso lobyno knygų skaitytoja, kelionėms prisikrauna du lagaminus knygų (būtinai "Don Kichotą") ir artimai bendrauja su vis dar gyvu profesoriumi Christopheriu Marlowe'u, kuris parašė garsiausius Williamo Shakespeare'o veikalus ir po to tikėtinai nusiurbė jo kraują.

Inteligentiški vampyrai keliauja tarp Tanžero (Marokas) ir Detroito (JAV) naktiniais aviakompanijos "Air Lumiere" reisais, mėgaujasi kraujo ledų desertu, pas daktarą Vatsoną atsiiminėja kraujo davinius daktaro Kaligari slapyvardžiu ir iš visų jėgų stengiasi susivaldyti nepuldami normalių žmonių. 7 metus laukęs finansavimo 7 mln. JAV dolerių biudžeto filmas "Tik meilužiai liks gyvi" yra paskutinis oficialaus konkurso dalyvis, tad labai simboliškai Kanų kelio nr. 66 ratą sujungė fantastiškos Tildos Swinton vampyrė Ieva. Ji nusiperka lėktuvo bilietą, prisistačiusi Deizės Bučanan (rašytojo Scotto F. Fitzgeraldo "Didysis Getsbis" personažės) vardu. Puošniame atidarymo ceremonijos filme "Didysis Getsbis" gražuolę Deizę vaidino Carey Mulligan. Po išankstinio pasimatymo su nenuspėjamo, paslaptingo, abstraktaus, mistiško Jimo Jarmuscho vampyrais Kanų danguje degė mėnulio pilnaties šviestuvas. Būtų smagu, jei Steveno Spielbergo gauja įžvelgtų geriausią scenarijų.

Lietuviška pilis?

Socialiniame tinkle "Twitter" tarptautinės sinefilų asociacijos prezidentas ir patikimiausias Kanų užkulisių informatorius Cedricas Succivalli brūkštelėjo nuomonę apie vienintelės konkursui pakviestos moters Valeria'os Bruni Tedeschi komišką dramą "Pilis Italijoje" (A Castle in Italy). ‏

"Juokinga girdėti, kai kurie žmonės "kritikuoja" PILĮ, kad filmas yra perdaug prancūziškas. O ko gi filmo jūs visi tikėjotės? Nejaugi lietuviško?"

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją