Akciją „Pasibučiuokime, Lietuva!“ sugalvojo fotografė Monika Joana Tėja Pašukonytė (Bleu-noir photography), kiek vėliau šią idėją paskleisti užsimojo ir menininkė Shaltmira. Pastaroji šią idėją pradėjo skleisti feisbuke: „Gyvenant Berlyne neįmanoma nepastebėti tam tikrų visuomenės skirtumo. Lietuvai, susiduriančiai su vis didėjančia jaunų ir kūrybingų žmonių emigracija, yra itin aktualu kritiškai pažvelgi į save ir įvardyti, kokie faktoriai skatina žmones palikti Tėvynę.

Dažnai įvardijamas minusas yra bendrinė atmosfera, pozityvumo trūkumas, svetimų žmonių brukami laisvių apribojimai, keisti įstatymai. Į keistinus dalykus galima reaguoti įvairiai. Galima apgailestauti, raudoti, kad nieko negalima pakeisti, galima skųstis, dejuoti, verkšlenti, aimanuoti, rašyti liūdnus feisbuko postus.

Bet ar tai tikrai veiksmingos ir efektyvios priemonės siekiant pozityvaus pokyčio aplinkoje ir visuomenėje? Mano nuomone – ne. Lygiai taip pat buvo galima suorganizuoti akciją „Uždekime žvakutę, Lietuva!“. Bet manau, kad šiuo metu pas naudingiausias būdas skatinti pozityvią visuomenės kaitą yra per pozityvios žinutės skleidimą, kurio absoliučiu simboliu yra bučinys. Bučinys simbolizuoja meilę, gėrį, taiką.

Šiuo būdu mes išreiškiame savo prigimtinę teisę į laisvę, laisvą būvį, gyvenimą, ekspresiją. Nei politiniai nei religiniai lyderiai negali apriboti prigimtinių žmogaus teisių ir bet kokie bandymai tą padaryti sulaukia ir sulauks visuomenės reakcijos.

„Pasibučiuokime, Lietuva!“ yra žmonių atsakas, išreikšta žmonių visuoeninė ir politinė pozicija. Tam, kad pasibučiuoti, nereikia laukti specialių renginių. Tikiuosi, kad šis grafitis ilgainiui taps žymia Meilės Siena, prie kurios fotografuosis gausybė žmonių. Vienintelis dalykas, ką mes, paprasti žmonės, galime padaryti, tai susiburti, susivienyti ir kartu išreikšti savo nuomonę. Susibūrus mūsų balsas labiau girdimas, ir vieningumas visada laimi prieš susiskaldymą“.

Pati fotografė Monika pasakoja, kad ši idėja kilo labai spontaniškai, po asmeninės fotosesijos. „Nusprendiau surizikuoti ir sukurti besibučiuojančių žmonių albumą. Pasakiau apie šią idėją Eglei Tamulytei-Shaltmirai, jai idėja patiko. Taigi nusprendė sukurti renginį feisbuko paskyroje.

Šis renginys sulaukė nemažai dėmesio per pakankamai trumpą laiką. Tai mane labai nustebino. Aš esu pradedančioji savamokslė fotografė ir tikrai nesitikėjau, kad šios nuotraukos sulauks tiek dėmesio. Buvo labai malonu matyti tiek palaikymo ir nė kiek negatyvo“, – DELFI pasakojo forogtafė.

Monika DELFI skaitytojus kviečia pažvelgti į tai, kas vyko, o daugiau akimirkų žada pademonstruoti Kultūros Nakties metu, Kultūros Bare „Kablys“, Shaltmiros organizuojamame projekte „Labirintas“:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (229)